تلاشهای صلح خواهانه یا مهندسی هدفمندانه؟
- انتشار: ۲۵ سرطان ۱۳۹۷
- سرویس: دیدگاه
- شناسه مطلب: 45095
به تاریخ ۱۹و ۲۰ سرطان، عربستان سعودى میزبان نشستى براى صلح در افغانستان با اشتراک دبیرکل سازمان همکارى اسلامى و عالمان دینى از افغانستان و سراسر جهان در شهرهاى جده و مکه بود. چند روز پیش از این، پادشاه سعودى نیز خواستار تمدید آتشبس در افغانستان شده بود.
یک روز پیش از نشست صلح در عربستان، مایک پامپئو، وزیر خارجه ایالات متحده امریکا در یک سفر از پیش اعلام نشده به کابل آمده و از روند صلح در افغانستان اعلام حمایت نمود. او در این سفر به مقامات کابل اطمینان داد که کشورش آماده است در هر نشستى براى صلح در افغانستان مشارکت نموده و از روند صلح حمایت نماید.
رئیسجمهور اشرف غنى در نشست خبرىِ که با وزیر خارجه امریکا داشت، آتشبس سه روزه را یک تجربه استثنایى و بىپیشینه در بحران چهل ساله افغانستان ارزیابى کرده و نسبت به روند صلح در کشور ابراز خوشبینى نمود.
درحالى که رئیسجمهور در رسانهها ودر اظهارنظرهایش از موضع یک مسئول خیرخواه و صلحطلب سخن مىگوید و متحدین منطقهاى و فرامنطقهاى حکومت، حمایت تبلیغاتى و رسانهاى از او مىکنند؛ ولایتهاى شمال کشور در اثر اقدامهای حزمگریزانه و عقلستیزانه تبارگرایان حاکم، به شدت مضطرب و ملتهب اند و به بیرون از نظام سوق داده میشوند؛ نظامى که خود آنان بنیان گذاشتهاند و در روندهاى دموکراتیک و استقرار دولت قانونمند ملى و مبارزه با هراسافکنان، آشوبطلبان و قانونشکنان، به عنوان شهروندان آگاه به مسئولیتهاى شهروندى و پیشتاز در قانونگرایى عمل کردهاند.
مجموع این حوادث، ما را بر آن میدارد که نسبت به مسایل زیر تأمل بیشتر داشته باشیم:
۱- در حالى که ایدیالوژى جزمنگر، انعطافناپذیر، غیریتساز و دیگرستیزى حاکم بر عربستان، سراسر خاورمیانه و منطقه ما را به آشوب کشیده و بسیارى از گروههاى هراسافکن در سراسر این مناطق، آبشخور این تفکر تکفیرى هستند و حاکمان خاماندیش آن کشور، مردم مظلوم یمن را به قحطى و گرسنگى درانداخته و کودکان آنان را به خاک و خون کشیدهاند! آیا این کشور با این خصوصیت فکرى و خصلت فرعونى، صلاحیت اخلاقى آن را دارد که به مسلمانان جهان پیام صلح و سلام مخابره نماید؟ آیا این سلطان نشین پولدار از شأنیت اخلاقى و اقناعى یک دعوتگر مصلح و خیرخواه بر خوردار است که مومنان را به سوى خیر و صلاح و رستگارى هدایت و رهبرى کند؟
۲- بعد از تحولات خاورمیانه موسوم به بهار عربى، ایالات متحده امریکا با همکارى برخى متحدان خاورمیانهاى خود از جمله عربستان سعودى در پى ایجاد نظم جدیدی در خاورمیانه برآمدند و این راهبرد خطرخیز آنان، پاى برخى قدرتهاى رقیب منطقهاى و فرامنطقهاى را نیز به منطقه کشاند و موجب آن شد که مردمان این منطقه در اثر جدالهاى خونین دو جبهه رقیب، خُرد و خمیر شوند و تمام هستى و دار و ندار خود را از دست بدهند و در سراسر جهان پراکنده و آواره گردند!
۳- اگر ایالات متحده امریکا با همکارى متحدین منطقهاى و همکاران افغانستانى خود، تحت عنوان حمایت از روند صلح، در پى مهندسى نظم جدید در کشور ما باشند! آن وقت ما نه تنها به صلح و ثبات دست نخواهیم یافت، بل سناریوی وحشتناک خاورمیانه به بدترین شکل ممکن آن، در کشور ما نیز تکرار خواهد شد! و خدا کند که تحولات و التهابات شمال، تبعید و حصر و حبس شخصیتهاى تأثیرگذار، محورى و رهبرىکننده جبهه مقاومت علیه هراسافکنی و شورشگرى در شمال از یک طرف و رها کردن پى در پی قاتلان حرفهاى و تمویل و تجهیز سرسامآور برخى رهبران مخوف آنان از طرف دیگر در راستاى مهندسى این نظم جدید نباشد!
علی احمدی