گیاهان آکواریومی را بهتر بشناسید [راهنمای کامل برای افراد تازه وارد]

  • انتشار: ۲۸ دلو ۱۳۹۸
  • سرویس: اطلس پلاس
  • شناسه مطلب: 78211

استفاده از برخی گیاهان آکواریومی علاوه بر زیبایی که به محیط اطراف تان می بخشد، درست مانند درخت عمل کرده و محیط آکواریوم شما را زیباتر و سالم ت می سازد به این صورت که دیک اکسید کربن و گازهای زیان آور را از آب گرفته و اکسیژن را آزاد می کند.

همچنین محلی برای مخفی شدن بعضی از گونه های ماهی در آب ایجاد م یکند و با جذب مواد معلق در آب سبب شفاف تر شدن آب می شود. اگر شما هم در منزل تان آکواریوم دارید و یا علاقمند به خرید آن هستید حتما به شما پیشنهاد می کنیم این مطلب را در مورد انواع گیاهان آکواریومی هم مطالعه کنید تا از برخی از این گیاهان در آکواریوم منزل تان استفاده نمایید.

انواع گیاهان آکواریومی

گیاهانی که ماسب قرار دادن در آکواریوم هستند به صورت کلی به سه دسته تقسیم می شوند. گیاهان زیرآبی، گیاهان میان آبی و گیاهان رو آبی. اگر بخواهیم توضیح مختصری در مورد هر کدام از این سه دسته گیاه بدهیم باید بگوییم که گیاهان رو آبی همانطور که از اسم شان پیداست شناور در سطح آب هستند و قابل کشت نبوده و فقط روی سطح آب رشد می کنند. آنان نیاز به نور شدید دارند و از ذرات معلق موجود در آب تغذیه م یکنند. گیاهان رو آبی مناسب برای تولید مثل ماهی هایی هستند که زنده زا هستند چرا که بچه ماهی ها در میان برگ ها و ریشه های نازک و کوچگ این گیاهان مخفی شده و از طرف دیگر محیط مناسبی برای زایمان ماهی های دیگر نیز هستند.

گیاهان آکواریومی

گیاهان رو آبی که یکی از انواع گیاهان آکواریومی هستند سطح آب را تمیز و پاک نگه می دارند ولی این گیاهان در واقع نوعی انگل هم محسوب می شوند چون در مدت کوتاهی تمام سطح آب را می پوشانند و مانع از رسیدن نور و اکسیژن به عمق آب و دیگر کیاهان موجود در آب می شوند. بنابراین بهتر است اگر از این گیاهان رو آبی در اکواریوم تان استفاده می کنید هر چند وقت یکبار مقداری از آنها را دور بریزید و یا اینکه ماهی های گیاهخوار مثل سیلور دالر یا گورامی ها را به آکواریوم تا اضافه کنید تا مقدار این گیاهان را کنترل کنند.

از انوع گیاهان آکواریومی رو آبی تنها یک نوع آن در ایران فروخته می شود به نام «کرفسی» که بسیار زیبا است و رشد فوق العاده ای دارد. شما م یتوانید یک بوته کوچک از این گیاه را روی اکواریوم بیندازید بعد از مدت خیلی کوتاهی می بینید که تمام سطح آب را پوشانده است.

گیاهان میان آبی ریشه های چندن عمیقی نداشته و معمولا در لایه های مانی آب معلق هستند و تا سطح آب رشد می کنند. این گیاهان نیاز به مواد آلی و مغذی برای تغذیه ندارند و معمولا این مواد را بواسطه ریشه هایشان از آب دریافت می کنند و نیاز به بستری مناسب برای رشد ندارند. گیاهان میان آبی که در ایران موجود هستند بصورت ساقه ای ترد با برگ هایی ریز و فرخورده و زیبا هستند که خیلی سریع رشد و تکثیر می کنند برای تکثیر آنها کافی است هنگامی که به اندازه کافی بلند شدند آن را قطع کنید و دوباره بکارید. یکی از معروف‌ترین گیاه میان آبی، «آلودئا» است که در بازارهای ایران در دسترس است وجود این گیاه در آکواریوم تان سبب می شود که اب سریع تر شفاف شود و ذرات معلق در آب با سرعت بیشتری چذب شوند.

اما گیاهان زیرآبی، گیاهانی هستند که رشه آنها در مقداری خاک یا ماسه و در بستر آکواریوم قرار دارد و چزو زیباترین گیاهان آکواریومی و البته با دوام ترین آنها می باشد. خوشبختانه تنوع گیاهان زیرآبی بسیار زیاد و استفاده از آنها بسیار رایج است و محبوبیت زیادی دارند گیاهانی نظیر «کریپتون» و «گندمی» از جمله گیاهان آکواریومی زیرآبی هستند.

معرفی چند نمونه از گیاهان آکواریومی

کریپتوکوریون پروا

گیاه کریپتوکوریون پروا یا parva Cryptocoryne که یکی از گیاهان آکواریومی است بومی آسـیا (سـریلانکا) است و متعلـق بـه خانواده Araceae میباشد. این گیاه به نور متوسطی نیـاز دارد و اگر در محـدوده نـور متوسـط – زیـاد قرار بگیرد رشـد بهینـه ای دارد. گیاه کریپتوکوریونها دارای سطح نگهداری متوسط، دمای قابـل تحمـل dh20-1 سختی و ۸-۵/۵ pH ،سانتیگراد درجه ۲۹- ۲۰ میباشد.

هیگروفیلا غروب

این گیاه با نام polysperma Hygrophila بومی آسیا می باشد و بـه نور متوسط – زیاد نیاز دارد. هیگروفیلا غروب دارای سرعت رشـد متوسـط – زیـاد و سطح نگهداری ساده – متوسط است؛ نیاز این گیـاه بـه CO2چندان زیاد نیست و دمای قابل تحمل این گیاه ۱۸-۲۸ درجـه سانتیگراد و محـدوده pH 5-5/7 و سـختی متوسـط یعنـی ۹-۱۳ ثبت شده است. در صورت استفاده از کود آهن منیزیم و مهتـابی مخصوص رنگ صورتی برگهای بالایی این گیاه به رنـگ قرمـز و حتـی بنفش تغییر مییابد.

نیلوفرآبی سفید

این گیاه از انواع گیاهان آکواریومی با نام علمیAlba Nymphaea به دلیل دارا بودن دانه هـایی با ارزش غذایی بالا و سرشار از نشاسـته، روغـن و پـروتئین، خاصـیت دارویی داشته همچنین ریشه و برگ آن نیز مورد تغذیه ماهیان و سایر حیوانات قرار میگیرد.

این گیاه از جنبه زینتی بسیار مورد توجه است و بـه علـت دارا بودن غدد روپوستی زیاد در نواحی برگ و ساقه مانند: تانن، فنول، پراکسـید و اسید گالیک میتواند به عنوان فیلتر مناسبی برای محـیط هـای آبـی آلوده کار رود.

گیاه علف مروارید

علف مروارید با نـام micranthemoides Hemianthus کـه به اشک کودک نیز معروف است، متعلـق بـه آمریکـای شمالی میباشد. این گیاه به نـور متوسـط نیـاز داشـته و دارای سطح نگهداری متوسط است؛ همچنین ایـن گیـاه بـه CO2 چنـدان زیادی نیاز ندارد و دمای قابـل تحمـل گیـاه علـف مرواریـد ۱۹- ۲۸ درجه سـانتی گـراد، pH 5-7 و سـختی متوسـط در سـطوح ۹-۱۳ می باشد.

گیاهان آکواریومی

چمن مارش پنیورت

این گیاه با نام maritima sibthorpioides Hydrocotyle که بسـیار زیبا است متعلق به مناطق آسیایی و از خـانواده Apiaceae مـی باشـد. چمن مارش پنیورت به نور زیادی نیاز داشته و در محدوده نور زیاد و خیلی زیاد رشد مـی کنـد و دارای سـرعت رشـد کـم تا متوسـط اسـت . سـطح نگهداری چمن مارش پنیورت سخت – خیلـی سـخت است و دمـای قابـل تحمل ۲۰-۲۸ درجـه سـانتی گـراد، محـدوده pH 6-8 و سـختی متوسط یعنی۱-۱۳ dh گزارش شده است.

گیاهان آکواریومی