کینوا چیست؟

  • انتشار: ۱۷ حوت ۱۳۹۸
  • سرویس: اطلس پلاس
  • شناسه مطلب: 80491

شاید برای شما هم که برای اولین نام کینوا را می شنوید سوال ایجاد شود که کینوا چیست ؟ پاسخ این سوال و هر آنچه لازم است در مورد کنیوا بدانید، را در این مطلب می توانید بخوانید. پس همراه ما باشید:

کینوا چیست؟

«کینوا» (Quinoa) گیاهی است با دانه‌های خوراکی که در کشورهای غربی مصرف آن به عنوان جایگزین سالم‌تر غلاتی از جمله گندم محبوبیت زیادی پیدا کرده و در سال‌های اخیر استفاده از کینوا در ایران هم بسیار رایج شده است.

این گیاه مشهور به خاویار گیاهی بوده و نام علمی اش Chenopodium quinoa می باشد، کینوا در واقع از غلات نیست و شبه غله به شمار می رود. از خانواده تاج خروسیان (Amaranthaceae) می باشد و قسمت دانه شکل آن در مصارف پخت و پز کاربرد دارد و مانند غلات پخته می شود.

کینوا چیست

کینوا از نظر ژنتیکی دستکاری نشده و بومی کوههای آند در بولیوی و شیلی و چرو است.

به صورت طبیعی بدون گلوتن می باشد و کاشت آن به طریق کاملا ارگانیک انجام می شود و غذای غله ای کاملی به شمار می رود. کینوا چیست

کینوا را «مادر همه‌ی غلات» می‌ دانند و اعتقاد بر مقدس بودن آن است. در امپراطوری اینکه که یکی از امپراطوری های آمریکای جنوبی می باشد این محصول بسیار مهم شمرده می شده است.

مدت های مدیدی است که از کینوا در آمریکای جنوبی استفاده می‌شود، اما تنها چند سال است که در جهان شناخته شده و معروف شده و در همه‌جای دنیا مورد استفاده قرار می‌گیرد.

این دانه‌ خوراکی برای افرادی که به تغذیه‌ سالم اهمیت می‌دهند، بسیار حائز اهمیت است و آن را محبوب می شمارند.

دانشمندان ناسا روی این محصول به‌عنوان محصولی مناسب برای کاشت در فضا کار کرده‌اند که این تصمیم بیشتر به‌خاطر مواد مغذی بالایی است که کینوا دارد و همچنین استفاده و کاشت آسان آن نیز آسان است.

به‌خاطر مواد مغذی بالا و توانایی کینوا برای ایجاد امنیت غذایی در سرتاسر دنیا، سازمان ملل سال ۲۰۱۳ را «سال بین‌المللی کینوا» نام‌گذاری کرد.

پروتئین، منیزیم، فیبر، پتاسیم، آهن، کلسیم، فسفر، ویتامین‌های گروه ب، ویتامین ای و آنتی اکسیدان‌ها از جمله موادی هستند که به وفور و خیلی زیاد در دانه‌های گیاه کینوا وجود دارند. و یکی از معدود گیاهان خوراکی است که همه ۹ آمینو اسید ضروری بدن را دارا می باشد. کینوا چیست

این گیاه پنج هزار ساله به دلیل هضم راحت‌تر و کالری کمتر در دهه‌های اخیر جایگزین گندم و برنج شده است. برنج اینکا و خاویار گیاهی از جمله نام‌های دیگر این دانه است.

انواع کینوا

پس از اینکه دانستیم کینوا چیست می رویم سراغ انواع کینوای موجود در دنیا. بطور کلی سه نوع اصلی کینوا در جهان وجود دارد:

کینوای سفید

کینوای سفید که البته به رنگ زرد متمایل است را اکثرا به نام کینوا طلایی هم می‌شناسند. این دانه‌های سفید یا طلایی ظریف‌تر و سبک‌تر از بقیه رنگ‌ها هستند و بعد از پخت نرم‌تر می‌شوند.

کینوای قرمز

کینوای قرمز بعد از پخت به رنگ قهوه‌ای در می اید مزه آن کمی شیرین‌تر از سایر انواع آن است. دانه‌های قرمز کینوا به علت اینکه بعد از پخت بافت خود را بیشتر حفظ می‌کند، برای تهیه سالاد مناسب‌ می باشند.

کینوای سیاه

کینوا سیاه هم به نسبت دانه‌های سفید شیرین‌تر است و بعد از پخت هم به همین رنگ دیده می‌شود. کینوا چیست

فوائد و خواص کینوا

دانستیم که کینوا تنها گیاهی است که می‌تواند پروتئین کامل بدن را تامین کند و تمامی آمینواسید‌های مورد نیاز برای حفظ تعادل سلامتی بدن را فراهم آورد در ادامه به بیان خواص کینوا می پردازیم:

از آنجایی که گیاه کینوا گلوتن ندارد، به افرادی که به دنبال غذاهای بدون گلوتن ( گلوتن پروتئینی است که در گندم، جو و چاودار یافت می‌شود و برخی از افراد به آن حساسیت دارند) هستند، می توان پیشنهاد داد که از این غله در رژیم غذایی شان استفاده نمایند.

پروتئین بالا و کم کالری بودن این گیاه باعث شده است این گیاه در میان ورزشکاران اهمیت بسیار زیادی داشته باشد. چرا که این گیاه به دلیل فیبر بالا باعث سیری طولانی مدت شده و می‌تواند انرژی مورد نیاز بدن را هم تأمین کند.

همانطور که می دانید شاخص گلوکز بالا یکی از عواملی ایجاد گرسنگی و در نتیجه میل به خوردن و در نهایت چاقی می باشد. همچنین مصرف مواد غذایی با شاخص گلوکز بالا احتمال ابتلا به بیماری قلبی و دیابت نوع ۲ را افزایش خواهد داد.

اما بهتر است بدانید که شاخص گلوکز کینوا ۵۳ است که از اعداد بسیار کم و پایین این بازه محسوب می‌شود. البته باید یادآوری کنیم که این ماده خوراکی برای رژیم غذایی با کربوهیدرات کم توصیه نمی‌شود.

بر اساس مطالعات استفاده از کینوا می‌تواند در کنترل قند خون بالا هم مؤثر باشد و به همین دلیل برای افراد دیابتی مناسب است. کینوا چیست

از طرف دیگر مصرف کینوا در کودکان نیز بسیار مفید بوده و مقدار بالای ویتامین ها و مواد معدنی در گیاه کینوا به بهبود رشد نوزادان و کودکان کمک می کند.

کربوهیدرات موجود در کینوا نیز سبب افزایش انرژی در نوزادان و کودکان شده و برای درمان خستگی و بی حالی آن ها مفید خواهدی بود.

فیبر موجود در کینوا نیز به پیشگیری ودرمان یبوست در نوزادان و کودکان کمک می کند.

خاویار گیاهی یا همان گیاه کینوا حاوی آنتی اکسیدان‌های گیاهی به نام فلاونوئید است که فوائد بسیاری برای سلامتی انسان دارند. کامپفرول و کوئرستین دو نوع از این فلاونوئیدها با خواص ضد التهابی، ضد ویروسی، ضد سرطانی و ضد افسردگی می باشند که در این گیاه به وفور وجود دارند.

این مولکول‌ها با رادیکال‌های آزاد مضر در بدن مقابله می‌کنند و می‌توانند خطر ابتلا به سرطان را کاهش دهند.

گفته شده که کینوا بیشتر از دانه‌های غلات دارای فیبر است و زمانی که فیبر زیادی از طریق مواد خوراکی وارد دستگاه گوارش می‌شود، به راحتی در جریان حرکتی این سیستم قرار گرفته و در حین عبور از مجرای روده مواد سمی را با خود از بدن دفع می‌کند.

فیبر همچنین به اسیدهای کبد متصل می‌شود و همین امر می‌تواند باعث کاهش کلسترول بد خون شود.

و از آنجایی که گیاه کینوا فاقد کلسترول است، فیبر موجود در آن کبد را وادار می‌کند تا از کلسترول ذخیره شده در بدن استفاده کند.

فیبر غیر محلول در کینوا می‌تواند آب را جذب کرده و حجیم شود و عملکرد و حرکت روده‌ها را ساده‌تر نماید. و از این طریق می تواند مشکل یبوست را بر طرف می‌کند. همچنین فیبر بالای این گیاه از سرطان روده جلوگیری می‌کند.