کارگاه طلاسازی و فوت و فن های ضروری این شغل پر سود!

  • انتشار: ۱ ثور ۱۳۹۹
  • سرویس: اطلس پلاس
  • شناسه مطلب: 83865

شاید برای تان جالب باشد بدانید در یک کارگاه طلاسازی چه می گذرد و طلاهایی را که در طلا فروشی ها می بینید چه مراحلی را طی می کنند تا به دست ما برسند. مطلب پیش رو در خصوص این موضوع نوشته شده است، ما را همراهی کنید.

معرفی شغل و کارگاه طلاسازی

قرن ها از کشف این فلز گرانبها توسط بشر می گذرد. طلا با تاریخچه ی کهنی که دارد سال ها موجبات جنگ ها و غارت گری های فراوانی را فراهم کرده است.

فلز طلا در آفریقا، آمریکا و آسیای جنوب شرقی به صورت سنگ معدنی یافت می شود. معادن طلا معمولا در کنار معادن سرب و مس قرار دارد.

طلا می تواند پشتوانه ی اقتصادی برای اکثر کشورها باشد. قدیم تر ها این صنعت در کشور ایران از طرفداران
زیادی برخوردار بود، اما در این اواخر بنا بر دلایلی از جمله قاچاق بی رویه، ایران سهمی در صادرات طلا ندارد و بازارهای داخلی خود را نیز از دست داده است.

اما هستند افرادی که متعهدانه در کارگاه طلاسازی خود مشغول به کارند و این صنعت و هنر را همچنان سر پا نگاه داشته اند.

در یک کارگاه طلاسازی، زرگران ماهر طبق خواسته های مشتریان شان و با توجه به قیمت طلا که هر روز در حال تغییر است باید طلاهای خود را راهی بازار کند.

کارگاه طلاسازی
کارگاه طلاسازی

برای این کار نیاز است که در آغاز کار ایده ای متناسب با سلیقه روز و افراد مختلف طرح کند. این کار یکی از بخش های اساسی و مهم حرفه طلاسازی می باشد.

یک طلاساز باید از وضعیت فرهنگی، اقتصادی، تاریخی و شاید هم سیاسی کشور و شهر خود مطلع باشد. در هر
منطقه سلیقه های متفاوتی وجود دارد. یک طلاساز باید دقت داشته باشد که طرح و رنگ و وزن و قیمت طلایی را که می سازد مطابق با نیاز جامعه شهری خود ارائه کند.

بعد از این که ایده مناسب شکل گرفت باید به صورت حرفه ای طراحی و پیاده سازی شود. به این معنا که طراح باید ایده ای را که در ذهن دارد با توجه به تمام جوانب انجام کار، از جمله توجه به نوع ریخته کاری و مشکلاتی
که ممکن است برای طرح ارائه شده اتفاق بیفتد تا در هنگام پیاده سازی با مشکل خاصی مواجه نشود و کار را بدون ایراد انجام دهد.

بعد از پیاده سازی طرح وارد مرحله بعدی کار می شوند. در این مرحله قالب سازی سه بعدی انجام می شود. برای این کار از پرینترهای سه بعدی استفاده می شود.

هر چقدر این دستگاه کیفیت بیشتری داشته باشند، کار برای ریخته کاری با کیفیت بیشتری انجام می شود. پس بهتر است از دستگاه های پرینتر با کیفیت استفاده کرد تا کار نهایی با مرغوبیت بهتری ارائه شود.

ریخته کاری در کارگاه طلاسازی

ریخته کاری طلا، یکی از قسمت های مهم کار در کارگاه طلاسازی است. اگر قسمت های قبلی کار به نحو احسن انجام شده باشد این مرحله، زیاد سخت نیست اما نقش موثر و تعیین کننده ای در کار دارد.

زحماتی که در مراحل قبلی کشیده شده است در این قسمت با شروع ریخته کاری به نتیجه می رسد. درجه حرارت برای ذوب شدن هم نقش مهمی دارد. اگر برای این کار از دستگاه های مناسب و اتوماتیک استفاده شود و فردی کاردان روی آن کار کند نتیجه بسیار عالی خواهد بود.

پرداخت و سوهان کاری

بعد از انجام ریخته کاری، به مرحله پرداخت و سوهان کاری طلا می رسیم. در کارگاه طلاسازی این مرحله به گونه ای شروع کار ساخت طلاست.

طلاساز باید ظرافت و دقت خاصی در انجام کار خود داشته باشد. نحوه صحیح سوهان زدن و پرداخت طلا برای رسیدن به کیفیت دلخواه بسیار مهم است.

مخراج کاری

مخراج کاری مرحله دیگری است که برای ساخت یک قطعه طلا نیاز است. مرحله مخراج بسیار ظریف است و از حساسیت فوق العاده ای برخوردار می باشد.

سنگ هایی که روی کار قرار می گیرند باید به صورت مرتب در جای خودشان قرار بگیرند تا کارهایی که پیش از این مرحله انجام شده است به نتیجه برسد.

در مخراج کاری باید دقت و حوصله فراوانی داشت، چشم های تیزبین از جمله ابزار مهم برای این کار به شمار می رود.

بعد از این که سنگ ها را روی کار سوار کردند. اگر احیانا در کار سوار کردن سنگ ها مشکلی به وجود بیاید  جواهر ساز تنها کسی است که می تواند به کمک او بیاید و با عوض کردن دیواره ها و چنگ های مدل، کار را با نتیجه ای خوب به پایان برساند.

تمیزکاری مدل ها در کارگاه طلاسازی

مراحل تمیزکاری و پرداخت مدل ها و همچنین آبکاری، پایان کار یک قطعه طلا در کارگاه طلاسازی می باشد. بعد از این که مدل طلا از دست مخراج کار بیرون آمد روی سر چنگ ها و دیواره ی مدل باید ابزار اعمال شود.

بعد از ابزار زدن نوبت به تمیز کاری و جلای کار می رسد. شستشوی مدل و آبکاری آن مرحله آخری است که یک طلاساز در کارگاه طلاسازی برای ساخت انواع کارها انجام می دهد.

بعد از انجام همه این مراحل که شاید به نحوی ۷ خان رستم باشد، طرح نهایی به دست آبکار می رسد. آبکار باید
بسیار حرفه ای باشد و هوش کاری بالایی داشته باشد تا بتواند نتیجه کار را که به دست او رقم می خورد با سربلندی به اتمام برساند.

آب و رنگ ِ کار یکی از مهم ترین مراحلی است که در کارگاه طلاسازی انجام می شود. در مرحله آبکاری معمولا تمامی رنگ های طلا در نزد آبکار موجود است، رنگ های زرد لیمویی، طلای سفید و طلای رز گلد.

در کارگاه های طلاسازی خیلی کم پیش می آید بتوان غریبه ای در میان شان پیدا کرد. اکثر آنها وابستگان و آشنایان هستند و یا اگر هم غریبه ای باشد یک شخص مطمئن او را معرفی کرده است.

اکثرا افراد یک خانواده، پدر و فرزندان هستند و فضای این شغل کاملا موروثی است.

طلاسازی در تهران

شهر تهران یکی از بزرگترین مراکز ساخت طلا، خرده فروشی و عمده فروشی آن در ایران است. در این میان عمده فروشان طلا نقش مهمی را در ارتباط بین تولید کننده و توزیع کننده بر عهده دارند.

با وجود عمده فروشی های بزرگ طلا، عمده فروشان کوچک تر به طور متوسط کمتر از دو کیلو گرم در روز فروش دارند. توزیع کنندگان طلا نیز کمتر از ۱۰۰ گرم در روز می فروشند.

فعالان صنعت طلا در تهران تحت نظر تشکل های مربوطه، در مناطق خاصی متمرکز هستند.