معنای قرمساق چیست؟

  • انتشار: ۱۹ حوت ۱۳۹۸
  • سرویس: اطلس پلاس
  • شناسه مطلب: 80845

معنای قرمساق بهانه خوبی است تا نگاهی اجمالی به فرهنگ فحش پژوهی بیندازیم و با بررسی دقیق معانی فحش های رایج در بین مردم تأثیرات روحی و روانی آنها را مرور کنیم. فحش ها را از یک نگاه می توان به دو دسته فحش های فیزیکی و فحش های شخصیتی دسته بندی کرد. در دسته اول، گوینده با استفاده از نام یکی از حیوانات مخاطب خود را بمباران می کند، مثل «کله خر، الاغ، سگ و کلماتی از این دست». در گروه دوم که به اعتقاد روانشناسان کلام بدترین نوع ناسزا به یکی می تواند به شمار رود، گوینده روح و روان مخاطب خود را آماج حمله قرار می دهد، مثل «قرمساق، دیوث و نظیر این ها.»

قرمساق، فحشی زشت

اولین نکته در باب معنای قرمساق این است که بیشتر کسانیکه از این واژه به معنای یک فحش رایج استفاده می کنند اگر معنای دقیق این کلمه را بدانند دیگر هرگز از آن استفاده نخواهند کرد. شوخی نیست اگر انسان های دیگر نیز مانند برخی از پیامبران قدرت تکلم با حیوانات را داشت و این کلمه را به «خروس» می گفت، این حیوان از سر شرمساری برای همیشه خود را گم و گور می کرد. انسان ها اما به راحتی از این کلمه در مورد همدیگر استفاده می کنند اما آب از آب تکان نمی خورد. قرمساق به ضم «ر» به معنای دیوث و جاکش می باشد؛ یعنی کسیکه مردی را بر زن  خود وارد سازد، فردی که زن خود را به دیگران می دهد، مردی که از زنای محصنه زن خود آگاه باشد اما واکنشی نشان ندهد.

معنای قرمساق

قرمساق به معنای بی غیرت

نکته دوم در مورد معنای قرمساق آشنایی به مترادف های این فحش رایج در بین فارسی زبانان در برخی کشورهای اسلامی می باشد: قرمساق به معنای مرد بی غیرت می باشد و در گروه دیوث قرار می گیرد. دیوث از زبان عربی وارد زیان فارسی شده و امروزه به عنوان یکی از پرکاربردترین فحش ها مورد استفاده قرار می گیرد. اینکه عرب ها این کلمه را به عنوان یک فحش در بین فارسی زبانان جا انداخته اند خود سئوال برانگیز است. برخی می گویند این کار یک توطئه از ناحیه عرب هاست؛ به باور آنها، پومپه دیوس نام یکی از فرماندهان باغیرت و بزرگ سلسله ساسانی بود که در چندین جنگ عرب ها را شکست داد. در لغت نامه دهخدا اما این عقیده رد شده است. در این لغت نامه آمده است:«کلمه دیوث» ریشه عبری یا سریانی دارد. پومپه دیوس در زمان اشکانیان سرکرده سپاه بود نه در زمان ساسانیان، عمر پومپه دیوس آنقدر کوتاه بود که فرصت جنگ با اعراب را پیدا نکرد. با استناد به این تعریف فرهنگ دهخدا این گفته که اعراب سر دشمنی این کلمه را به عنوان فحش در بین فارسی زبانان رایج ساخته منتفی ست.

قرمساق به معنای قلدر و زورگو

مسأله بعدی در مورد معنای قرمساق مراجعه به معنای این کلمه در زبان ترکی است؛ در این حالت برخلاف تصور فارسی زبانان که معنای مرد بی غیرت را از این واژه استخراج می کنند، قرمساق در اصل یک کلمه ترکی است که از مصدر قورماق گرفته شده است: قروم به معنای ساختگی و ساق به معنای سلامتی و تندرستی می باشد و اصطلاحا به افرادی گفته می شود که خود را به زورگویی و قلچماق بودن می زنند، منظور کسانی است که با استفاده از مشروبات الکلی یا مواد افیونی خود را به دیوانگی می زنند و به قول برخی دوستان «کرم هایی هستند که مشروب زده اند و ادای ما را در می آورند.» نگاهی به ترکیبات مشابه در زبان ترکی این ادعا را ثابت می کند. برای مثال:«ساق اولاسان» به معنای سلامت باشید و «ایو قورماق» که حالت امری دارد و از قور به معنای ساختن گرفته شده است.

قرمساق به معنای «دیاثت»

دیگر معنای قرمساق که در فقه اسلامی به آن اشاره شده «دیاثت» به معنای مردی که زنش زنای محصنه می کند اما او نسبت به این امر غیرت و حساسیتی ندارد می باشد. این کلمه همچنین به معانی مردی که زن خود را برای رابطه جنسی به دیگران می دهد می باشد. در این حالت مرد به جایگاهی کمتر از خروس که سمبل غیرت است سقوط می کند و خوک صفت می شود.

قرمساق در روایات

در باب معنای قرمساق گفتیم که این واژه بیان کننده سطح پایین غیرت یک مرد نسبت به محارم خود از جمله همسر، مادر و خواهر خویش می باشد. همین طور گفتیم که در فقه شیعه به این حالت دیاثت گفته می شود. دیاثت در روایات  ائمه معصومین(علیهم السلام) به شدت نکوهش شده است. به طور مثال، حضرت محمد مصطفی(ص) در این مورد می فرمایند:«بوی بهشت از فاصله پانصد سال راه به مشام می رسد ما فرزند ناخلف و شخص دیوث آن را استشمام نمی کنند.» منظور پیامبر اسلام(ص) از  دیوث مردی ست که زنش زنا می دهد و او از این مسأله مطلع است اما حساسیتی به خرج نمی دهد.

وقتی قفندر روی دروازه خانه ای بنشیند

در باب معنای قرمساق می توان به حدیثی از امام جعفر صادق(ع) اشاره کرد که می فرمایند:«هرگاه با زن یک مرد یا یکی از کنیزان او عملی ننگین صورت گیرد و او به غیرت نیاید و وضع را تغییر ندهد، خداوند پرنده ای به نام قفندر را به سوی آن مرد می فرستد که بر روی چارچوب در خانه او می نشیند.» پیرو این حدیث شریف می توان گفت خداوند بزرگ غیرتمند است و هر مرد غیرتمندی را دوست دارد. وقتی در این حدیث می خوانیم که پرنده ای شوم بر دروازه خانه مرد بی غیرت می نشیند این بدین معناست که عرش خداوندی از این حالت به لرزه درآمده است اما خداوند رئوف باز هم به مرد فرصت می دهد غیرت خود را زنده کند و نام دیوث که فرشتگان بر او نهاده اند را از روی خود پاک کند.   

به هر صورت اینکه بسیاری معنای قرمساق را درک نکرده روزانه یکدیگر را با این ناسزا خطاب قرار می دهند کاری بیس ناشایست است. البته اگر دو معنی این کلمه را کنارهم بگذاریم، یکی بسیار بد و دیگری تا حدودی بد است: قرمساق به معنای دیوث منفور تمام فرهنگ ها و ادیان است در حالیکه قرمساق به معنای قلدر و زورگو بار معنایی بسیار زشتی ندارد.