مضرات پستانک برای نوزادان؛ از تأخیر در سخن گفتن تا تغییر شکل در لب های نوزاد

  • انتشار: ۱۰ حوت ۱۳۹۸
  • سرویس: اطلس پلاس
  • شناسه مطلب: 79295

یکی از سوالات مهم و اساسی که اغلب خانواده ها با آن درگیر هستند این است که «آیا به بچه ام پستانک بدهم یا نه» مزایا و مضرات پستانک چیست؟ و بالاخره اینکه تا چه زمانی پستانک برای کودک ایجاد ضرر نمی کند. در این مقاله همراه ما باشید تا با مضرات پستانک بیشتر آشنا شوید.

مضرات پستانک برای کودکان

پستانک اولین وسیله دفاعی مادران برای آرام کردن نوزادشان می باشد، سخن و حرف و حدیث در خصوص مزایای استفاده از پستانک و همچنین مضرات استفاده از آن زیاد است، و این دقیقا محلی است که خانواده ها سردرگم میان دو راهی دادن پستانک و ندادن آن می مانند.

مضرات پستانک

اگرچه مکیدن پستانک در کوتاه مدت می تواند نوزاد را آرام کند و به این وسیله مادر نفس راحتی بکشد و حتی درهنگام خواب کمک موثری باشد برای راحت خواباندن کودک ولی محققان و دانشمندان معتقدند که استفاده بیش از حد از پستانک و مکیدن مداوم آن می تواند باعث بروز مشکلاتی در کودکان و نوزادان شود. برخی از این مشکلات و مواردی که جزو مضرات پستانک بر شمرده می شود به شرح زیر است:

بروز انواع عفونت ها

هر چقدر که شما در تمیز و بهداشتی نگه داشتن پستانک دقت داشته باشید باز هم این وسیله محلی برای رشد و تکثیر میکروب ها و ویروس ها می باشد، پس نوزاد شما با مکیدن مداوم آن، امکان ابتلا به عفونت هایی نظیر عفونت گوش میانی را خواهد داشت. چرا که موجب می شود باکتری ها از مجرای بینی وارد گوش میانی شده و در نتیجه سبب بروز عفونت در این ناحیه می شوند. البته برخی از پزشکان معتقدند که با شستن مداوم پستانک می توان از این عفونت ها چلوگیری کرد ولی شما توجه داشته باشید که فرزند شما هنوز بسیار کوچک است و همواره پستانکش را به عنوان ابزاری برای سرگرمی و نیز آرامش در دهان می گذارد و بر میدارد، بیرون آوردن پستانک از دهان و تماس با اشیاء بیرونی می تواند بسیار خطرناک باشد.

از سوی دیگر مبتلا شدن به عفونت های گوش میانی در میان نوزادان زیر ۶ ماه بسیار کم اتفاق می ا فتد و این درست زمانی است که کودک ممکن است دچار سندروم مرگ ناگهانی شود. پس توصیه ما به شما این است که حداقل برای کودکان زیر ۶ ماه از این وسیله استفاده نکنید.

از دیگر مضرات پستانک بروز عفونت های گوارشی است، که در بالا علت آن توضیح داده شد.

همچنین بروز زخم های دهانی و در نتیجه آلرژی نیز از دیگر مباحثی است که می توان به آن شااره کرد، و همه اینها به دلیل بهداشتی نبودن پستانک می باشد.

تأخیر در سخن گفتن

همچنین از مضرات پستانک و مکیدن پستانک در کودکان می توان به این مورد اشاره کرد که آنان دیرتر اقدام به حرف زدن خواهند کرد و این به این دلیل است که والدین با دیدن گریه نوزاد و به منظور آرام کردن سریع او پستانک را سریعا در دهان نوزاد گذاشته و به این نحو می خواهند ا و را آرام نمایند ولی دقیقیا نمی دانند که این کار سبب می شود در گفتار و تمرین کودک برای سخن گفتن و رساندن منظورش اخلال ایجاد می کنند.

از سوی دیگر به دلیل تغییراتی که پستانک در فک جلویی کودک ا یجاد می کند تلفظ برخی حروف و کلمات را با دشواری و گاهی همراه با اشتباه روبرو می سازد.

ایجاد مشکل در شیرخوردن نوزاد

معمولا نوزادان و کودکاتی که از روزهای آغازین حایت خود پستانک را دریافت می کنند، در شیر خوردن خود دچار مشکل می شوند به این صورت که نوزاد میان سینه مادر و شیشه شیر و پستانکی که دریافت می کند گیج می شود و در واقع مکیدن پستانک موجب می شود که شیر کافی به نوزاد نرسد از سوی دیگر کسانی که پستانک را زودتر از یک سن خاص شروع می کنند در مکیندن سینه مادر دچار مشکل می شوند.

حتی برخی از کسانی که موافق استفاده از پستانک هستند نیز معتقدند که اگر بنا باشد که نوزاد از سینه مادر تغذیه کند بهتر ا ست در هفته های اول تولد از پستانک استفاده نشود تا به این وسیله شیر مادر زمان کافی داشته با شد که ترشح کند و زیاد شود بعلاوه که در هفته ها و ماههای اولیه نوزاد به یک الگوی مناسب تغذیه ای دست یابد.

تغییر شکل در فک نوزادان

یکی از مضرات پستانک که خیلی هم مهم است، تغییراتی است که در فک و لب های نوزاد و در نهایت در شکل کلی صورت نوزاد ایجاد می شود. می توان گفت که استفاده از پستانک در کودکان و نوزادان جلو زدگی فک و تغییراتی در شکل و حالت دندان ها و همچنین تنگی و تغییر شکل قوس فک بالا را به دنبال دارد علاوه بر اینها مکیندن پستانک باعث می شود در رویش دندان ها نیز مشکلاتی ایچاد شود.

اگر مکیدن پستانک بیش از حد و پیش از یک زمان خاص و یا پس از سالهای زیادی باشد دندان های جلوی فک بالا و پایین فک کودکاان حالت باز شدگی به خود می گیرد و آمدن زبان در فضای ایجاد شده این حالت باز شدگی را افزایش می دهد.

می داند که عضلات فک نوزادان و کودکان و حتی شکل گیری استخوان های صورت و سر نیز به صورت کامل تکامل پیدا نکرده است و مکیدن بیش از حد پستانک نامرتب شدن دندان ها و تغییرات فکی را حتما برایشان در پی خواهد داشت.

التبه اگر کودک پس از اتمام سه سالش مکیدن پستانک را کنار گذاشت، این مشکلات ایجاد شده با رشد بیشتر آنها از بین خواهد رفت اما مکیدن آن در سالهای بعدی و بیش از سه سال حتما نامرتبی و تغییر شکل فک و دندان در بزرگسالی را برایشان در پی خواهد داشت

این مطلب را نیز بهتر است بدانید که انواع پستانک اعم از ارتودنسی و… نیز نمی تواند مانع از بی نظمی دندان های کودک شود.

البته مضرات پستانک به همین مواردی که ما اشاره کردیم خلاصه نمی شود، و شما می توانید با مراجعه به کتاب های آموزشی و نیز تجربه سایرین کاملا در این خصوص کسب اطلاع نمایید.

یادمان باشد کودکان امانت های الهی در نزد ما هستند بخاطر آسایش خودمان به آنان آسیبی وارد نکنیم.