عسل وحشی اصلی را چگونه از انواع تقلبی آن تشخیص بدهیم؟

  • انتشار: ۲۳ حمل ۱۳۹۹
  • سرویس: اطلس پلاس
  • شناسه مطلب: 83018

عسل وحشی چیست ؟ آیا عسل کوهی همان عسل وحشی است؟ تفاوت این عسل با سایر عسل ها در چیست؟ پاسخ اینها و هزاران سوال دیگر در این مقاله همراه ما باشید.

هرآنچه در مورد عسل وحشی باید بدانید

شاید شما هم این روزها با واژه عسل وحشی یا عسل کوهی یا عسل جنگلی زیاد روبرو شده باشید، در این مطلب از کافه نبات به سراغ این نوع عسل رفته ایم و هر آنچیزی را که در این مورد باید بدانید را برایتان جمع آوری کرده ایم. امیدواریم این مطلب برایتان مفید باشد.

قبل از هر چیزی باید بدانیم که عسل کوهی یا وحشی چیست؟

برخی معتقدند که عسل کوهی یا جنگلی یا وحشی، عسلی است که از دل صخره ها و کوهها یا از بین تنه درختان جنگل به دست آید، این عده بر این باورند که این عسل توسط زنبورهای داخل کندو که تقریبا اهلی شده اند تولید نمی شود بلکه زنبورهای آزاد در خارج از محیط های دسترسی انسان به تولید این نوع عسل می پردازند. البته این نظریه و باور منطقی و کاملا درست می باشد ولی متاسفانه راههای زیادی برای دور زدن این مطلب وجود دارد که به آن اشاره می کنیم.

عسل وحشی
عسل وحشی

برخی دیگر نیز می گویند که چنانچه زنبوردار به زنبورها آب شکر یا آب شیرین ندهد، عسلی که بدست می آید با همان کیفیت عسل های کوهی یا جنگلی یا وحشی می باشد. و می توانیم اینطور بگوئیم که عسل وحشی عسلی است که یا در طبیعت و بصورت کاملا طبیعی بدون دخالت انسانی در دل کوهها یا صخره ها یا جنگل ها تولید شود و یا عسلی که زنبوردار در داخل کندو به تولید آن می پردازد به شرطی که زنبورها از آب شکر استفاده نکنند.

در هر صورت و طبق هر نظریه ای که بخواهیم عسل وحشی را تعریف کنیم، راههای زیادی برای دور زدن این مفاهیم وجود دارد.

مثلا اگر عسل جنگلی یا کوهی را عسلی بدانیم که در دل صخره ها تولید می شود و دلیل بر اثبات این مدعا را وجود سنگ یا چوب در عسل بدانیم خب می توان داخل کندو هم چوب و سنگ یا تکه ای از شاخ و برگ درختان گذاشت و زنبور ها نیز روی این اشیاء عسل ها را تولید کنند و عسل بسازند و اسمش را بگذریم عسل وحشی.

متاسفانه این کار در میان برخی از زنبورداران مشاهده شده است و برخی با استفاده از این ترفندها عسل را قیمت گزافی و به نام عسل کوهی می فروشند.

اینکه عسل موجود در کندوهای زنبور عسل را که از آب و شکر در تهیه عسل شان استفاده نشده را عسل کوهی بنامیم نیز کمی با واقعیت عسل های وحشی متفاوت است. چون زنبورها در شرایط و موقعیت های بسیار حساس و خاصی می توانند عسل شفا بخشی را که خداوند در قرآن کریم از آن سخن گفته است را تولید کنند.

سوالی که پیش می آید که این اس که پس چه نوع عسلی عسل کوهی یا جنگلی یا وحشی است؟ و در چه شرایطی تولید و تهیه می شود؟

برای پاسخ به این پرسش باید کمی در زندگی زنبورعسل ها دقیق تر شد و به بررسی مدل و نحوه زندگی آنان پرداخت:

زنبور عسل

زنبور عسل جزو حشرات وحشی بوده که اهلی نمی شوند، و انسان فقط می تواند بواسطه آگاهی از اخلاق و رفتار زنبورها آنان را مدیریت کرده و از مزایای بی نهایت مفیدشان بهره برداری کنند.

بهتر است بدانیدکه زنبور موجودی است بسیار تمیز، حساس و خیلی وسواسی.

اگر بخواهیم عسل مرغوب و خوبی داشته باشیم باید نسبت به محیط زنبورها دقت کافی داشته باشیم اینکه فضا و محیط شان کاملا سالم و بهداشتی باشد، نوزاد زنبورها در فضای امن رشد کنند و …. از مواردی است که حتما در تأمین سلامت کلونی و در نتیجه داشتن عسل مرغوب کمک می کند.

شرایط تولید عسل وحشی و مرغوب

زنبور ها در حالت طبیعی و اصولی در کوهستان ها و دشت ها و به صورت آزادانه، یک محیط کاملا بهداشتی و سالم و ایمن را برای زندگی کردن و زاد و ولد و افزایش جمعیت کلونی هایشان انتخاب می کنند.

انتخاب این محیط به شکلی است که هیچ گونه استرس و ناامنی برای زنبورها ایجاد نمی شود و زنبور در کمال امنیت و آسایش و بدون هیچ گونه اسارت زندگی کرده و به کارکرد طبیعی خودش که تولید عسل می باشد می پرازد.

عسلی که در این حالت تولید می شود بدون هیچ گونه تحریک و ترس و استرسی بوده و از این رو عسل بسیار با کیفیت و طبق برنامه منظم زنبورها در مناطق کوهستانی و دور افتاده به دست می آید همان عسلی که خاصیت شفا بخشی دارد و به آن عسل وحشی یا عسل کوهی و یا عسل جنگلی نیز گفته می شود.

حال این سوال مطرح می شود که اگر آب و شکر از دسترس زنبورها دور شود همین شرایط برای زنبورها در کندوها و تحت نظارت انسان مهیا نمی شود تا عسل کوهی و طبیعی داشته باشیم؟

پاسخ به این سوال خیر است.

تمام عسل های وحشی اصل که در شرایط فوق تولید می شوند، وخواص درمانی بسیار بالایی دارند و کیفیت مطلوبی دارند ولی عسل طبیعی پرورشی که توسط زنبورداران و در کندوها تولید می شوند به دلایلافت کیفیت زیادی نسبت به عسل وحشی دارند:

۱ – بازدید بیش از حد زنبوردار از کلنی ها زنبور عسل

بازدید زیاد از کلونی باعث می شود که کندوی زنبور عسل مقدار زیادی از گرمای خود را از دست بدهد و به همین دلیل زنبورها مجبورند که مجددا کندو را به تعادل دمایی برساند و این کار خارج از برنامه روزانه زنبور عسل و انرژی او را کاهش داده و سبب بروز شوک و استرس به زنبور می شود و زنبور این عمل را تهدید قلمداد می کند.

۲- نقل مکان زنبورها

هرچند که نقل مکان در مورد زنبورها باعث میشود محصول با کیفیت تری تولید شود اما این عمل که در راه با دست انداز ها و فراز و نشیب ها و لرزش حاصل از ماشین و تغییرات اب و هوای باعث ایجاد تنش درکندو و تحریک حس فرار زنبور می شود و در طی این مسیر ناهنجاری های دیگری در طی مسیر چند ساعته داخل کندو ایجاد می شود که باعث ترس زنبور می شود .

۳ – استفاده از مواد شیمیای گسترده

این مواد که عموما جهت کنه کشی و مداوا و پیشگیری از بیماری های ویروسی گوناگونی مورد استفاده قرار می گیرد، به شدت شیمیایی بوده و باعث گیج شدن و تنبل شدن زنبور و حتی گاهی در اثر بی تجربگی بعضی زنبورداران، این مواد شیمیایی به داخل عسل نفوذ کرده و عسل را به ماده ای بسیار خطرناک تبدیل نموده و سلامت انسان ها و زنبور ها را تهدید کند .

استفاده از کیک گرده و شربت های زمستانی در خارج از فصل تولید عسل و همچنین ایجاد سر و صدا هنگام کار و نزدیک بودن به عارضه های انسانی چون انتن دکل ها مخابراتی و… ز دیگر عواملی است که نمی توان زنبورهای تولید شده در کندوها را عسل وحشی نامید.