عرق یونجه چه خواص و فوایدی دارد؟

  • انتشار: ۳۰ دلو ۱۳۹۸
  • سرویس: اطلس پلاس
  • شناسه مطلب: 78638

فواید عرق یونجه بسیار زیاد و فوق العاده است. یونجه که به «سلطان داروهای گیاهی» معروف است، از گذشته های بسیار دور در سرتاسر جهان برای مصارف درمانی از آن استفاده می شده است. خوردن عرق یونجه یکی از روش های استفاده از این گیاه معجره گر است که فوائدی همچون تولید کننده خون، تقویت کننده عمومی بدن، کمک کننده به استخوان بندی اطفال، درمان گر نرمی استخوان و ده ها مورد دیگر دارد. شما می توانید عرق یونجه را پیش از وعده غذایی و به مقدار یک لیوان مصرف کنید. اگر می خواهید بیشتر با این گیاه جادویی و خواص و ویژگی های منحصر به فردش آشنا شوید پس با این مقاله همراه ما باشید.

یونجه چیست؟

یونجه گیاهی است که به طور عمده در کشورهای آسیایی کشت می شود و به سبب برخوردار بودن از انواع ویتامین‌ ها، مواد معدنی و پروتئین‌ ها به سلطان گیاهان معروف شده است. تاره این گیاه گرم و تر و خشک شده آن گرم و خشک می باشد. یونجه یکی از نخستین گیاهان دارویی بود که بشر به خواص و ویژگی های کاربردی آن پی برد و به سراغش رفت. بسیاری از مردم تصور می کنند که یونجه تنها برای مصرف دام استفاده می شود درحالی که در گذشته از این گیاه جادویی و عرق یونجه استفاده های زیادی می شد و پای ثابت تجویز طبیبان بود.

عرق یونجه

یونجه گیاهی علفی، پایا و از تیره پروانه‌ واران و از دسته شبدرها می باشد. طول این گیاه به ۱ متر نیز می‌رسد. یونجه ساقه‌ های بلند و برگچه‌ های نازک، نوک‌ تیز و بیضی شکلی دارد. گل‌ های یونجه به طور معمول بنفش، یا گاهی زرد است و شبیه سیر می باشد. یونجه ریشه‌ هایی فوق العاده عمیق دارد که تا سه متر به زمین فرو می رود در نتیجه ویتامین‌ ها و مواد معدنی را از خاک می گیرد. یونجه در بیشتر کشورهای جهان رشد می‌ کند.

سلطان داروهای گیاهی از ویژگی های تغذیه‌ ای شگفت انگیزی برخوردار است. یونجه منبعی بسیار غنی از ویتامین‌ های B ,K ,E ,D ,A و همچنین املاح معدنی نظیر کلسیم، اسید فولیک، منیزیم، پتاسیم محسوب می شود. یونجه همچنین مقدار قابل‌ توجهی پروتئین در خود جای داده است. یونجه در طی سال ها آشنایی بشر با آن به عنوان یک غذای محبوب و سودمند برای سلامتی انسان شناخته شده است.

ترکیبات شیمیایی یونجه

ترکیبات شیمیایی یونجه بسته به اینکه قبل از گل دادن یا در آغاز گل دادن و یا پس از پیدایش گل به سراغ آن برویم متفاوت می باشد. به عنوان مثل در گیاه جوان، حجم پروتئین‌ ها بیشتر از زمان آغاز گل دادن آن می باشد و برعکس مواد سلولزی و هیدرات‌های کربن آن کمتر است. همچنین آنزیم‌ های زیادی در یونجه وجود دارد که از جمله آن‌ ها می‌ شود به اینورتاز (Invertase) و پکتیناز (Pectinase) اشاره نمود.

از سوی دیگر یونجه دارای حدود بیست درصد پروتئین می‌ باشد. افزون بر این‌ موارد، یونجه دارای هیدرات‌ های کربن، دیاستازها (Diastasis)، نوعی ساپوتین (Saponin) با اثر عطسه‌آور، ستن‌ها، دو ماده رنگی، اسید فسفریک و ویتامین‌ های مختلف است. در خاکستر یونجه نیز حجم زیادی آهک، پتاس، اسید فسفریک، کمی منیزیم، آهن و به مقدار جزئی «آرسنیک» و «سیلیس» است.

خواص عرق یونجه

عرق یونجه دارای خواص درمانی بسیار زیادی می باشد. مصرف عرق یونجه سبب تقویت عمومی بدن و تقویت اعصاب و استحکام بخشیدن به استخوان ها و جلوگیری از رعشه و لقوه و به خصوص لرزش دست ها و لرزش اعضای بدن (پارکینسون) می شود. عرق یونجه به دلیل داشتن ویتامین C نیز باعث جلوگیری از خون ریزی و سودمند برای رشد کودکان است و شیر مادر را نیز افزایش می دهد.

همچنین عرق یونجه به دلیل برخوردار بودن از ماده ای به نام ساپونین برای ترک اعتیاد نیز بسیار موثر می باشد. نوشیدن عرق یونجه با کاهو و هویج روزانه به مدت دو ماه برای تقویت مو بسیار مفید و موثر می باشد. به سبب وجود مقادیر بلایی فیبر در یونجه، این گیاه یک ملین فوق العاده موثر می باشد و قادر است به درمان یبوست کمک کند. دیگر آسیب ها و مشکل های گوارشی مثل نفخ، حالت تهوع، سندروم روده ی تحریک پذیر، زخم های معده و غیره نیز می تواند به وسیله یونجه درمان شود.

درحالی که به گفته شماری از کارشناسان طب سنتی عرق یونجه برای چاق شدن افراد لاغر مفید است، بعضی از کارشناسان نیز خلاف این موضوع را صادق می دانند. به گفته آن ها نتایج تحقیقات جدید نشان می دهد که عرق یونجه متابولیسم بدن را افزایش می دهد و موجب احساس سیری در فرد می گردد و در نتیجه عرق یونجه نه تنها چاق کننده نیست، بلکه در کشورهای غربی برای لاغری از آن استفاده می شود.

یونجه از خاصیتی برخوردار است که می تواند موجب تاخیر در رشد تومورهای سرطانی در بدن انسان شود. این سلطان گیاهان دارویی دارای آمینواسید کاوانین (Amino Acid Guanine) می باشد که قادر است سلول های عامل سرطان در روده بزرگ را محصور نماید. یونجه به طور ویژه برای سرطان پستان نیز موثر می باشد. این گیاه از فیتواستروژن هایی (Phytoestrogen) مثل ایزوفلاون (Isoflavone) برخوردار است. بررسی های دانشمندان نشان داده است که مصرف منظم غذاهایی که دارای ایزوفلاون می باشند، سبب کاهش ابتلا به سرطان سینه می گردد.

مضرات عرق یونجه

گیاه یونجه خشک، عطسه‎ آور می باشد. همچنین مصرف بیش از اندازه عرق یونجه موجب جذب نشدن ویتامین E در بدن انسان می ‎شود. مصرف یونجه در بعضی از موارد در نوزادان موجب بروز مشکلات و آسیب های پوستی می گردد. همچنین یونجه تازه نفاخ می باشد. حجم مصرف یونجه در سال نمی بایست بیشتر از ۱ کیلوگرم باشد. اگر جزو موارد زیر هستید از مصرف یونچه و عرق یونجه خودداری کنید.

  • مبتلایان به دیابت که از مکمل های دارویی و داروهایی استفاده می کنند که سبب پایین آمدن قندخون می گردد.
  • اشخاصی که از داروهایی استفاده می کنند که موجب افزایش حساسیت به نورخورشید می شوند.
  • اشخاصی که از داروهای سرکوب کننده سیستم ایمنی بدن استفاده می نمایند.
  • اشخاصی که دارای شرایط حساس به استروژن می باشند.