خواب قیلوله چیست و چه فوایدی دارد؟

  • انتشار: ۲۰ دلو ۱۳۹۸
  • سرویس: اطلس پلاس
  • شناسه مطلب: 77243

حتما عبارت «خواب قیلوله» و فواید بی نظیر آن را از اطرافیان خود شنیده و یا خوانده اید. بسیاری را خیلی از افراد در اواسط روز احتیاج به یک استراحت کوتاه و نسبی دارند تا خستگی ناشی از کارهای روزانه را از خود دور کنند؛ به این خواب کوتاه وسط روز خواب قیلوله می گویند. منظور از خواب قیلوله خواب قبل از ظهر است و خیلی ها به آن عادت دارند و تا این خواب را بر بدن نزنند خستگی شان از تن به در نمی شود.

خواب قیلوله خستگی ناشی از کار را از تن به در می کند و فوایدی زیادی هم دارد که در این مطلب برای شما عزیزان شرح می دهیم. خوب است ابتدا تعریفی از خواب قیلوله دداشته باشیم زیرا شاید خیلی ها با این اصطلاح آشنا نباشند ولی در عین حال را انجام دهند.

خواب قیلوله

خواب قیلوله چیست؟

خواب قیلوله همان چرت بعد از ظهر می باشد که خیلی از افراد حتما آن چرت را دارند. خواب قیلوله استراحت کوتاه نیمروزی در ۱۵ دقیقه است که بعد از این مدت شخص از خواب بیدار می شود. در مدت زمان ۱۵ دقیقه که یک استراحت خیلی کوتاه می باشد، خستگی افراد از تن خارج می شود چرا که ۱۵ دقیقه خواب مفید را انجام می دهند.

اگر مدت زمان خواب قیلوله بیشتر شود فرد به سختی از خواب بیدار می شود و شروع مجدد کار برایش سخن و کسل کننده می شود. پس اگر شما دوست عزیز هم نیاز به چرت کوتاه بعد از ظهر داشتید سعی کنید در حد ۱۵ تا ۲۰ دقیقه را فقط به آن اختصاص دهید.

فواید خواب قیلوله

۱ـ این چرت کوتاه روزانه باعث رفع کسالت، خستگی ناشی از کار روزانه، آزاد کردن ذهن و افکار باطل و همچنین هضم کننده غذا می باشد.

۲ـ از لحاظ روان پزشکی خواب قیلوله باعث تقویت حافظه می شود و همچنین برای سلامتی ذهن و روان مفید است.

۳ـ خواب قیلوله برای افرادی که دارای مزاج سرد و خشک می باشند مفید است چراکه خواب بعد از ظهر رطوبت زا است و مزاج اینگونه افراد نیز خشک می باشد. بنابراین خواب نیمروزی می تواند برایشان مفید باشد.

چند حدیث درباره خواب قیلوله

در رابطه با خواب قیلوله احادیث و روایاتی نیز آمده است که در اینجا به چند مورد از آنها اشاره می کنیم.

امام کاظم علیه السلام می فرمایند: وقتی روزه دار هستید قیلوله کنید زیرا به راستی پروردگار مهربان بنده روزه دارش را از زرق بهشتی در خواب بهره مند می نماید.

در حدیث دیگری امام صادق علیه السلام می فرمایند: مردی بادیه نشین نزد پیامبر آمد و گفت ای رسول خدا من حافظه خوبی داشتم ولی اکنون فراموش کار و کم حافظه داشتم چه کنم؟ آن حضرت فرمود: شاید تو به خواب قیلوله عادت داشتی؟ گفت آری. حضرت فرمودند: حال آن را ترک کرده ای گفت آری ای پیامبر. فرمودند: دوباره همان کار (خواب قیلوله) را از سر بگیر تا انشاالله حافظه ات باز گردد.

امام باقر علیه السلام می فرمایند: خواب اگر در اول روز باشد فرسودگی است، هنگام ظهر نعمت، بعد از عصر حماقت و بین مغرب و عشاء روزی را بر انسان حرام می کند.

انواع دیگر خواب

خواب در هم نوبه خود انواع مختلفی دارد که ممکن است هر کدام از ما یک نوع خواب را داشته باشیم. برای درک بهتر نوع خواب خود بهتر است با انواع خواب آشنا شویم.

خواب سبک

خواب سبک در واقع همان چرت می باشد که خیلی از افراد شاید از طول شبانه روز این نوع خواب سبک را داشته باشند. در این نوع خواب فرد به حالت عمیق خواب فرو نمی رود و فقط یک چرت برای رفع خستگی و استراحت خود می زند.

خواب سنگین

نوع دیگر خواب، خواب سنگین است که شخص عمیقا در خواب فرو رفته است. شاید این اصطلاح را بارها شنیده باشید که می گویند اگر سیل هم بیاید طرف از خواب بیدار نمی شود. یعنی آنقدر خوابش سنگین و عمیق است که به این آسانی ها و با هر تق و توق و سر و صدایی بیدار نمی شود. خیلی از افرادی که خواب سنگین دارند باید برای بیددار کردن آها به زور متوسل شد.

خواب سبک متمایل به سنگین

این نوع خواب هرچند سبک است مثل چرت نیست که یک لحظه می آید و می رود بلکه کمی سنگین تر از آن است بلکه کمی سنگین تر از آن است. خداوند در آیه ۱۵۴ سوره آل عمران و آیه ۱۱ سوره انفال به آن اشاره کرده است و در قرآن به عنوان «نعاس» تعبیر شده است.

«ثُمَّ أَنْزَلَ عَلَیْکُمْ مِنْ بَعْدِ الْغَمِّ أَمَنَهً نُعَاسًا یَغْشَى طَائِفَهً مِنْکُمْ»، «سپس به دنبال این غم و اندوه آرامشی بر شما فرستاد، این آرامش به صورت خواب سبکی بود (که در شب بعد از حادثه احد) جمعی از شما را فرو گرفت» (آل عمران ۱۵۴)

«إِذْ یُغَشِّیکُمُ النُّعَاسَ أَمَنَهً مِنْهُ وَیُنَزِّلُ عَلَیْکُمْ مِنَ السَّمَاءِ مَاءً لِیُطَهِّرَکُمْ بِهِ وَیُذْهِبَ عَنْکُمْ رِجْزَ الشَّیْطَانِ وَلِیَرْبِطَ عَلَى قُلُوبِکُمْ وَیُثَبِّتَ بِهِ الْأَقْدَامَ»، «(به خاطر بیاورید) هنگامی را که خواب سبکی که مایه آرامش از ناحیه خدا بود شما را فرو گرفت و آبی از آسمان برای شما فرو فرستاد تا با آن شما را پاک و پلیدی شیطان را از شما دور سازد و دلهای شما را محکم و گامها را با آن ثابت دارد.» (انفال ۱۱)

آثار کلی خواب

آرامش

یکی از آثار خواب بر انسان ایجاد آرامش در روح و روان و جسم است که با چیز دیگری قابل مقایسه نیست. اگر شما خواب راحتی داشته باشید هنگام بیدار شدن از خواب آرامش زیادی دارید و می توانید با خیالی آسوده کارهای روزانه خود را شروع کنید. مخصوصا اگر خواب قیلوله را امتحان کنید متوجه فواید آن خوهید شد.

نشاط و شادابی

قطعا اگر خواب راحتی داشته باشید به دنبال آن با نشاط و سرحال هستید و با انرژی فراوان به کار خود ادامه می دهید. اثری که خواب روی بدنتان می گذارد باعث می شود بدن شما از هرگونه استرس و اضطراب دور باشد و باعث شادابی شما در طول روز می شود.