انواع مورچه ها؛ از مورچه های برده دار تا پرسه زن های دزد!

  • انتشار: ۱۳ دلو ۱۳۹۸
  • سرویس: اطلس پلاس
  • شناسه مطلب: 76446

مورچه ها یکی از جالب ترین حیوانات روی کره زمین هستند که علیرغم جثه بسیار کوچک، کارهای اعجاب انگیز و بزرگی را با هماهنگی و همکاری هم انجام می دهند و نظم خاصی در زندگی آنها وجود دارد. موچه ها انواع مختلفی دارند و فقط به مورچه هایی که همیشه جلوی چشمان ما رژه می روند ختم نمی شوند؛ در این مقاله به بررسی انواع مورچه ها و نحوه زندگی آنها می پردازیم.

مورچه ها حشراتی هستند که در تمام نقاط کره زمین وجود دارند و تعدادشان غیر قابل تصور است. همه ما می دانیم که مورچه ها از قدرت بدنی بالایی برخوردار هستند و می توانند ۲۰ برابر وزن خود را حمل کنند.

جالب است بدانید که در قرآن کریم نیز از مورچه ها نام برده شده است و حتی یکی از سوره های کتاب آسمانی ما به نام «نمل» یعنی مورچه نامگذاری شده است.

خداوند متعال در آیات ۱۸ و ۱۹ سوره مبارکه نمل جریان جالبی از گفتگوی یک مورچه با حضرت سلیمان علیه السلام نقل می کند که می توانید این آیات و ترجمه آن را از اینجا بخوانید. در ادامه شما را با انواع مورچه ها آشنا می کنیم.

انواع مورچه

مورچه های های کارگر

«مورچه کارگر»، یکی از انواع مورچه ها می باشد. این مورچه به دو گروه تقسیم می شود. مورچه های کارگر همیشه در حال کار کردن برای سایر مورچه ها هستند و شاید خیلی از ما این مورچه ها را دیده باشیم که همیشه به صورت ردیفی و مرتب در حال رفت و آمد و حمل بار هستند و بارهایی که بر می دارند بیش از ۲۰ برابر وزنشان می باشد.

این مورچه ها در تمام جهان زندگی می کنند. مورچه های کارگر تخم های ملکه را که دائما در حال تولید هستند را پرورش می دهند. این نوع مورچه ها ممکن است با خطراتی رو به رو شوند چرا که محیطی که تخم های ملکه در آن پرورش داده می شود مرطوب است و محیطی برای رشد باکتری است که برای سلامتی مورچه ها خطرناک است.

مورچه فرعون

یکی دیگر از انواع مورچه ها «مورچه فرعون» می باشد که در تمام خانه ها وجود دارند و زندگی می کنند و رنگ آنها زرد یا قرمز می باشد.

دلیل اینکه به این مورچه ها مورچه فرعون می گویند این است که اولین بار این مورچه ها در مصر مشاهده شده است.

از بین بردن این مورچه ها کار سختی است چرا که این مورچه ها در دیوارها زندگی می کنند و آنجا لانه ساخته اند.

مورچه های برده دار

ویژگی که این نوع مورچه ها دارند بسیار جالب و خنده دار است چرا که مورچه های برده دار نمی توانند غذای مورد نیاز خود را تامین کنند. آنها برای تامین غذای خود به لانه سایر مورچه ها حمله می کنند و پیله های آنان را می دزدند و با خود به لانه می برند و از آنها مراقبت می کنند و آنها را پرورش می دهند تا این مورچه ها کارهایشان را انجام دهند و به اصطلاح به عنوان برده از آنها استفاده کنند.

این مورچه های اسیر شده باید از مورچه های برده دار فرمان ببرند و کارهای مربوط به آنها را انجام دهند. نکته جالب اینجا است که اگر مورچه ای برده ای برای خود نداشته باشد غذایی نیز برای خوردن نخواهد داشت.

مورچه آتشین

از دیگر انواع مورچه مورچه آتشین است. این مورچه از مورچه های خطرناک است چرا که اگر با پوست انسان برخورد داشته باشد باعث ایجاد نقاط سوزناک سفیدی روی پوست می شوند و گزش های بسیار دردناکی دارند که ممکن است منجر به مرگ انسان ها نیز بشود و یا صدماتی جبران ناپذیر به آنها وارد کند.

حیواناتی که در معرض مواجهه با این مورچه ها قرار بگیرند نیز آسیب های جدی آنها را تهدید می کند.

مورچه های سارق

همانطور که از نام آنها پیداست این نوع از مورچه ها سارق می باشند یعنی به لانه سایر مورچه ها رفته و غذا و آذوقه آنها را می دزدند و نوزادان آنها را نیز شکار می کنند.

مورچه های تپه ساز

مورچه های تپه ساز یکی دیگر از انواع مورچه ها می باشند. این نوع مورچه ها به خاطر اینکه خانه هایی برای خود می سازند که گاهی ارتفاع آنها به یک متر و پهنای آن به ۳۰ متر می رسند به این نام معروف شده اند.

این نوع مورچه ها بی آزار هستند و نیش نمی زنند. آنها معمولا لانه های خود را در باغچه و یا پارک ها و حیاط خانه ها درست می کنند. زمانی که این مورچه ها را در بیرون و اطراف تپه شان ببینید یعنی آنها در جستجوی غذا آمده اند و از خورده ریز غذا استفاده می کنند.

مورچه های باغبان

از دیگر انواع مورچه، مورچه باغبان است. این نوع مورچه به اصطلاح باغبانی می کنند. یعنی قارچ های ریزی را پرورش می دهند و غذایشان را فقط همین قارچ ها تامین می کنند. آنها برای اینکه این قارچ ها را کشت دهند به باغچه ای نیاز دارند به همین دلیل به این نوع مورچه ها مورچه های باغبان می گویند.

مورچه های بالدار

مورچه های بالدار را حتما بارها در خانه خود مشاهده کرده اید. این نوع مورچه ها زمانی که آب و هوا خوب باشد بال در می آورند و با استفاده از بال هایشان مسافت هایی را طی کرده و به خانه های ما می آیند. این مورچه ها مسئولیت تولید مثل در کلنی را عهده دار هستند که بعدها به ملکه تبدیل می شوند و مورچه های کارگر را تغذیه رسانی می کنند.

مورچه های مهاجم

این نوع مورچه ها حشرات کوچک و ریز را شکار می کنند. به این گونه که وقتی یکی از این مورچه ها طعمه ای را پیدا کند با ترشح بو از روی غده های بدنش سایر مورچه ها را با خبر می کند و آنها با ردیف منظم و به ترتیب یک صف طولانی که ممکن است به صد متر هم برسد تشکیل می دهند و با اتحاد و همکاری هم طعمه را به لانه خود می برند.

ویژگی جالب این نوع از انواع مورچه ها این است که اتحاد و هماهنگی خاص و منظمی با هم دارند. همه شاهد این نوع مورچه ها در اطراف خود بوده ایم.

مورچه های پرسه زن

این نوع مورچه ها غذای خود را از مواد دور ریخته شده در نزدیکی لانه های مورچه های دیگر به دست می آورند. به همین دلیل لانه های خود را نزدیک لانه های دیگر مورچه ها می سازند و هنگامی که مورچه های کارگر غذای خود را به لانه هایشان می برند این نوع مورچه ها به زور غذایشان را از چنگشان در می آورد.

مورچه های انگل

دلیل نامگذاری این نوع مورچه ها به انگل تنبلی آنها است چرا که هیچ زحمت و فعالیتی برای تهیه غذای خود نمی کنند و غذایشان را از سایر مورچه ها به دست می آورند. به اصلاح انگل مورچه های دیگر می شوند.

مورچه های برگ بر

این نوع مورچه ها برگ های درخت را جدا کرده و با خود به لانه هایشان می برند و ساعت ها به این کار می پردازند. سپس برگ های درختان را جویده و کف لانه های خود را پر می کنند و قارچ هایی کوچک را به لانه می برند و زیر آن برگ ها پرورش می دهند تا از آنها تغذیه کنند.