از ادویه هندی و طعم بینظیر آن بیشتر بدانید!

  • انتشار: ۱۳ حوت ۱۳۹۸
  • سرویس: اطلس پلاس
  • شناسه مطلب: 80092

نوع آشپزی و طعم و ذائقه غذایی هندی ها به علت داشتن ادویه های مختلف و مزه های تندش در جهان معروف است، همراه با اطلس پلاس باشید تا ادویه هندی را بهتر بشناسیم و از طرز تهیه و خواص ادویه هایش بیشتر بدانیم.

ادویه هندی و کاربرد آن در آشپزی

در هر سبک آشپزی از ایرانی تا فرنگی گرفته تا آشپزی های شرق خاورمیانه ادویه و مواد معطر جزء لاینفک و جدا نشدنی غذاها به شمار می رود.

مصرف ادویه فقط مختص به زمان حال نیست بلکه از قدیم الایام ادویه در پخت و پز و تهیه انواع غذاها کاربرد داشته است و حتی در کتاب مقدس باستانی هندوها و کتاب پاپیروس مصری از ادویه ها نام برده شده است.

در بیشتر ادوار تاریخ بشری ادویه ها به عنوان مواد خوش عطر و خوش طعم و البته به عنوان مواد طبی و … ارزش بالایی داشته و در برخی موارد حتی از طلا و دیگر سنگ های زینتی ارزشمندتر بوده است و تجارت و خرید و فروش آنها رایج بوده و حتی تجارت در این زمینه عاملی برای رونق کسب و کارها به شمار می رفته است.

ادویه های عموما گیاهان دارویی خوش بویی هستند که گل ها و برگ ها و ریشه ها و پوست و دانه های گیاه هم مورد استفاده قرار می گیرند و در ترکیبات مختلف ادویه موجود هستند.

داشتن طعم های شیرین، تیز و گرم و یا ترش و تند و ملایم و یا مطعر بودن از ویژگی های اولیه این گیاهان معطر محسوب می شود.

در این میان ادویه هندی به عنوان یکی از معروف ترین چاشنی های موجود در جمع طعم دهنده های غذا در جهان شناخته شده و محبوب می باشد و نه فقط برای خوشبو و خوش عطر و خوش طعم کردن غذا به کار می رود بلکه استفاده از آنها برای سلامتی بدن مفید است.

ادویه هندی

ادویه ها به عنوان مصلح های غذایی در طب اسلامی و سنتی نیز مهم هستند.

در زیر لیست برخی از ادویه های پر کاربرد هندی را به همراه خواص و کاربرد آن در آشپزی می آوریم:

فلفل

فلفل اولین و اصلی ترین چاشنی در تهیه غذاهای هندی و یکی از محبوب ترین های ادویه هندی می باشد. فلفل قرمز هندی که دارای مقدار زیادی بتا کاروتن و ویتامین A می باشد و در انواع غذاهای هندی استفاده می شود ، به عنوان یک طعم دهنده ی قوی در غذاهای گوشتی و گیاهی کاربرد زیادی دارد.

فلفل سیاه نیز به عمل گوارش کمک می کند، محرک، اشتها آور و خلط آور است و درتسکین اعصاب بسیار موثر می باشد.

پودر انبه

هندی در پخت انواع غذاها از جمله انواع سوپ، شیرینی ها و اقسام غذاهای گیاهی از پودر انبه به عنوان یک افزودنی و چاشنی استفاده می کنند.

پودر انبه با طعم ترش و دلپذیرش جایگزین مناسبی برای لیمو است و هندی ها از آن در تهیه چیپس سیب زمینی و برنج استفاده کرده و همچنین به نخود و بادمجان نیز اضافه می کنند

خردل

دانه های خردل در طبیعت به رنگ های زرد و قهوه ای و سفید می باشند و عطر و طعم بسیار قوی و بی نظیری دارند و به عنوان یکی از اصلی ترین چاشنی در آشپزی هندی به شمار می رود.

خردل سیاه قوی ترین طعم و عطر را در میان انواع خردل ها دارا می باشد اما هندی ها بیشتر از خردل قهوه ای استفاده می کنند.

طعم خردل سفید و زرد بسیار تند است و جالب است بدانید که پورد خردل هیچ عطری ندارد و هنگام افزودن به مواد دیگر طعم و عطر می گیرد

هنگامی که دانه های خردل با مواد دیگری از جمله روغن گندم و سبزیجات معطر و فلفل و برخی دیگر از ادویه های هندی ترکیب می شود از آن می توان برای طبخ و پخت و پز استفاده کرد و به تنهایی قابل استفاده نیستند.

دستورهای غذایی جنوب هندوستان معمولا دارای ادویه خردل هستند به این دستور پخت های حاوی خردل تادکا گفته می شود.

گفته شده که خردل زرد و سفید از جنوب اروپا آمده و خردل قهوه ای چین به شمال هندوستان آورده شده است.

خردل سیاه نیز در مناطق مدیترانه کشت می شود.

از سس خوراکی خردل به عنوان یکی از اصلی تزین افزودنی ها در ساندویچ هایی نظیر هات داگ استفاده می شود.

همچنین خردل در دستورات غذایی بنگالی ها نیز کاربرد زیادی دارد.

زنجبیل

زنجبیل یک گیاه گرمسیری بوده و به صورت سالانه رشد می کند. این گیاه به طرز شگفت آوری معطر است و طعم گرم و تندی دارد. رنگ زرد زنجبیل نشان می دهد که این ماده معطر از فیبر بالایی برخوردار است.

هندی ها برای پخت و پز پوست آن را می گیرند و به صورت رنده ای آن را خورد کرده و استفاده می کنند. مخلوط سیر با زنجبیل را می توان در غذاهای شیرین، دسر و یا سیب زمینی سرخ کرده استفاده کرد.

زنجبیل به کاهش سرماخوردگی کمک می کند و یکی از رایج ترین گیاهان برای سوزش سر دل، تهوع، ناراحتی معده، دیارئو و بیماری های مزمن است. ضد التهاب است و درمانی طبیعی برای سردرد، درد های جزئی و حتی آرتریت است.

آنغوزه

انغوزه در هندوستان به نام جوهر شیطان شناخته می شود و گیاهی است چند ساله که در خود هدوستان رشد می کند. اینکه چرا نام گیاه شیطان به خود گرفته است به دلیل طعم و بوی تند این ادویه که اصلی ترین ادویه هندی می باشد، است.

به شکل پورد در دسترس می باشد و از سایر ادویه ها متمایز و کمی هم عجیب و غریب است. از نظر پزشکی خواص دارویی شگفت آوری دارد و برای هضم غذا مفید است.

در درمان اختلالات تنفسی مثل آسم و برونشیت و درمان سرفه مورد استفاده قرار می گیرد. و خاصیت آنتی بیوتیکی و ضد عفونی کنندگی دارد.

در پخت و پز اگر به کار رود عطر و طعمش مثل سس بود داده است ولی در خمیر غلات و میوه های خشک هم از این ادویه استفاده می شود.

شما هم اگر مایل به استفاده از این ادویه هندی هستید می توانید در طعم دار کردن ماهی و سبزیجات از آن استفاده کنید.

همانگونه که گفتیم این گیاه در هندوستان رشد می کند اما در آمریکا هم برخی از گیاه شناسان ردپایی از این ادویه بسیار پرکاربرد را یافته اند.