آیا می‌توان با رژیم غذایی، دردهای مزمن را درمان کرد؟

  • انتشار: ۱۷ سرطان ۱۳۹۸
  • سرویس: سلامت
  • شناسه مطلب: 65703

تحقیقات نشان می‌دهد غذاها و نوشیدنی‌هایی که التهاب را کاهش می‌دهند می‌توانند درد مزمن را کاهش دهند و خلق‌وخوی شما را بهبود بخشند. اجتناب از غذاها و نوشیدنی‌هایی که سبب التهاب می‌شوند نیز می‌تواند کمک‌کننده باشد.

غذاهای ضد درد

خیلی از افراد با دردهای مزمن دست و پنجه نرم می‌کنند، چه دردها ناشی از اوستئوآرتریت و کمردرد باشد و چه درد ناشی از یک آسیب ورزشی قدیمی. درد، علامتی ناخوشایند است که می‌تواند هر روز سراغ فرد بیاید، فعالیت‌های روزمره را دچار اختلال کند و خواب شب را نیز با مشکل روبرو کند.

ضمناً، امروزه نسبت به هر زمان دیگری، خطرات و عوارض جانبی داروهای شیمیایی را بیشتر می‌شناسیم. مصرف داروهای بدون نسخه مانند ایبوپروفن که به شدت هم رواج دارد، عوارض جانبی قابل توجهی به جا می‌گذارد. مطالعات نشان داده‌اند مصرف داروهای ضدالتهابی غیراستروئیدی، احتمال حمله قلبی، مشکلات کلیوی، سکته مغزی و خونریزی‌های معده را بالا می‌برند. بنابراین عجیب نیست که خیلی از افراد برای تسکین دردهای خود به دنبال راهکارهای طبیعی می‌گردند.

کاهش درد و التهاب با تغذیه

درمان‌های جایگزین مانند ماساژ، ورزش، مدیتیشن، فیزیک درمانی و گرمادرمانی می‌توانند مفید باشند اما در مورد رژیم غذایی چطور؟ این درست است که چیزهایی که ما می‌خوریم، تأثیر بزرگی بر هورمون‌ها و مولکول‌های سیگنال دهنده‌ای دارد که در دریافت درد و التهاب نقش دارند. اما آیا شواهدی وجود دارد که نشان بدهد رژیم غذایی چه کمکی به تسکین درد و التهاب می‌کند و چه باید بخوریم اگر دچار دردهای مزمن هستیم؟

اگر دچار درد مزمن هستید، رژیم غذایی ضدالتهابی مانند رژیم مدیترانه‌ای کمکتان می‌کند تا دردتان را کنترل کنید. غذاهای طبیعی و غیرفرآوری شده، خصوصاً میوه و سبزی زیاد مصرف کنید و روغن زیتون و مغزها را هر روز در رژیم غذایی خود داشته باشید

نقش رژیم غذایی در کنترل دردهای مزمن

شواهد نشان می‌دهد رژیم غذایی در دریافت درد نقش دارد. همانطور که گفته شد، بیشتر دردهایی که افراد از آن رنج می‌برند، محصول التهاب مزمن و درجه‌ی پایین است. بدن، وقتی که دچار التهاب می‌شود، مواد شیمیایی گوناگونی ترشح می‌کند که شامل پروتئین واکنشگر C، سیتوکین‌ها، ایکوزانوئیدها و پروتئین ماتریکس متالوپروتئینازها می‌شود. مطالعات نشان داده‌اند یکی از شایع‌ترین علت‌های دردهای مزمن، یعنی اوستئوآرتریت مفاصل، افزایش سطح اسید آراشیدونیک در بافت مفاصل است. اسید آراشیدونیک، یک ایکوزانوئید است که بدن آن را به مواد شیمیایی تبدیل می‌کند که سبب التهاب می‌شوند. مطالعات نشان می‌دهند داشتن رژیم غذایی با نسبت بالایی از اسیدهای چرب امگا 6، میزان تولید مواد شیمیایی التهاب‌زا را بالا می‌برد؛ اما، معکوس کردن این نسبت با مصرف بیشتر امگا 3، تأثیر معکوس دارد.

غذاهایی که باعث کاهش التهاب می‌شوند

  • غلات کامل، دانه‌ها، آجیل و حبوبات مانند: نان تهیه شده از غلات کامل، جو دوسر، برنج قهوه‌ای، جو، بلغور، کینوآ، نان چاودار، لوبیا سیاه، لوبیا سرخ و پلنگی، نخود، لوبیا سفید، هوموس، آجیل و دانه‌ها
  • میوه‌ها: انواع توت‌ها، انار، گیلاس و آلبالو. میوه‌های تیره‌رنگ مخصوصاً برای جلوگیری از التهاب مفید هستند. از نوشیدن آب‌میوه پرهیز کنید زیرا حاوی مقدار زیادی قند است که ممکن است موجب بدتر شدن التهاب شود.
  • سبزیجات: مرچ های زرد، نارنجی و سرخ و بادنجان رومی ، سبزی پالک ، کرم، کاهو، کاهو چینی و سبزی خوردن مخصوصاً سبزیجات برگ سبز تیره. کرم بنفش و سبز، پیاز، سیر، گلپی. ، بادرنگ، فاصلیه  و نوشپیاز، ملی سرخک.
  • روغن زیتون: در قسمت رژیم مدیترانه‌ای به صورت کامل در مورد این روغن توضیح دادیم. در صورت امکان از این روغن به‌جای مسکه و روغن‌های دیگر برای پخت غذا استفاده کنید. شما می‌توانید روغن زیتون طعم دار شده یا روغن زیتون تصفیه شده در مواد غذایی، سس‌ها و … استفاده کنید.
  • ماهی: ماهی‌هایی که در آب‌های سرد زندگی می‌کنند را انتخاب کنید، از جمله ماهی قزل‌آلا، سالمون، شاه‌ماهی، ماهی کولی، ساردین و ماهی خال‌مخالی.
  • مرغ، فیل مرغ و دیگر پرندگان: از گوشت‌های سفید مانند مرغ، کبک و فیل مرغ استفاده کنید و از سرخ کردن آن‌ها بپرهیزید.
  • از مصرف نان سفید، پاستای سفید، گوشت‌های آماده شده و غذاهایی که قند زیاد دارند پرهیز کنید. نوشابه‌ها را کنار بگذارید و از نوشیدن چای سبز یا چای زنجبیل لذت ببرید. این‌ها تغییرات سالمی هستند که علاوه بر کاهش درد می‌توانند به سلامت عمومی‌تان کمک کنند
  • تخم‌مرغ، پنیر و ماست: شیر کم‌چربی یا شیر بدون چربی، ماست، پنیر طبیعی نه پنیرهای آماده شده. برخی افراد نمی‌توانند شیر گاو را هضم کنند اگر از آن دسته هستید شیر بدون لاکتوز بخورید. در مورد ماست هم به برچسب آن توجه کنید تا از محصولاتی که به آن قند اضافه شده خریداری نکنید.
  • گیاهان و ادویه‌جات: دارچین، زنجبیل، زردچوبه، سیر، رزماری، مرچ کاین و مرچ سیاه.
  • چچای‌ها: چای سیاه، چای سبز، چای سفید، چای‌های گیاهی.
  • چشکلات‌ها: شکلات تیره با 70٪ کاکائو یا بالاتر را انتخاب کنید و 1 یا 2 اونس از آن را در روز مصرف کنید.

مواد غذایی که یا نباید آن‌ها را بخورید و یا این که باید کمتر مصرف کنید

  • گوشت سرخ مانند گوشت گاو. اگر قرار است این گوشت را مصرف کنید ترجیحاً از حیواناتی که با علوفه‌ی طبیعی تغذیه شده‌اند استفاده کنید که البته هزینه‌اش بیشتر از گوشت‌های معمولی است.
  • گوشت‌های آماده شده از قبیل همبرگر، بیکن، سوسیس و کالباس.
  • برخی از روغن‌ها و چربی‌ها از جمله مارگارین، روغن سویا، روغن گلرنگ، روغن جواری و روغن گل ِآفتاب پرست .
  • نان سفید
  • غلات و سوپ‌های آماده
  • برنج سفید، چتنی های بسته‌بندی‌شده
  • غذاهای با شربت جواری با فروکتوز بالا
  • نوشابه‌های گازدار، نوشابه‌های رژیمی، آب‌میوه‌ها و دیگر نوشیدنی‌های با شکر افزوده مانند نوشیدنی‌های انرژی‌زا و قهوه یا نوشیدن چای با طعم‌دهنده‌ها
  • همچنین باید از شیرینی‌ها به مقدار کمتری استفاده شود، مخصوصاً شیرینی‌های آماده شده مانند کوکی‌ها، کیک‌ها، مافین ها، دونات ها، کلچه‌ها، پای‌ها و سایر شیرینی‌های شیرین

سخن پایایی

اگر دچار درد مزمن هستید، رژیم غذایی ضدالتهابی مانند رژیم مدیترانه‌ای کمکتان می‌کند تا دردتان را کنترل کنید. غذاهای طبیعی و غیرفرآوری شده، خصوصاً میوه و سبزی زیاد مصرف کنید و روغن زیتون و مغزها را هر روز در رژیم غذایی خود داشته باشید.از مصرف نان سفید، پاستای سفید، گوشت‌های آماده شده و غذاهایی که قند زیاد دارند پرهیز کنید. نوشابه‌ها را کنار بگذارید و از نوشیدن چای سبز یا چای زنجبیل لذت ببرید.

این‌ها تغییرات سالمی هستند که علاوه بر کاهش درد می‌توانند به سلامت عمومی‌تان کمک کنند و البته به‌عنوان یک مزیت جانبی، خوب است بدانید که خوردن غذاهایی که سبب توقف التهاب می‌شوند می‌توانند چاقی را هم کاهش دهند.

نظرات(۰ دیدگاه)

نظر شما چیست؟