کشورهای پادشاهی جهان کدامند؟

  • انتشار: ۳۰ جدی ۱۳۹۸
  • سرویس: اطلس پلاس
  • شناسه مطلب: 74981

شاید در قرن بیست و یکم با شنیدن اصطلاح «کشورهای پادشاهی» کمی متعجب شوید و از خود بپرسید مگر با ظهور عصر دموکراسی و قیام‌ها و انقلاب‌های مردمی در سراسر دنیا علیه حاکمان ظالم هنوز کشوری یافت می‌شود که در آن شخص پادشاه همه کاره مملکت باشد و مردم جز اطاعت هیچ نقشی در اداره کشور نداشته باشند.

نظام پادشاهی در زمان کنونی که همه چیز به طور مستقیم یا غیر مستقیم با آراء مردم تعیین می‌شود نوعی تافته جدا بافته به نظر می‌رسد، نظامی که در آن رابطه «گرگ و میش» یا «ارباب و رعیت» حاکم باشد به مذاق شهروندان امروزی خوش نمی‌آید.

با همه این اوصاف باید بدانید که در دنیا بیست کشور پادشاهی وجود دارد: در کشورهایی مثل «تونگا، لیختن اشتاین، لوکزامبورگ، سوازیلند، کامبوج، بوتان، بلژیک، قطر، برونئی، سوئد، نروژ، دانمارک، موناکو، اردن، ژاپن، انگلیس، عربستان، هلند، اسپانیا و مراکش» پادشاه اداره‌ی تمام امور را به دست دارد.

کشورهای پادشاهی

نظام کشورهای پادشاهی چیست؟

نظام پادشاهی که به آن نظام شاهنشاهی و سلطنتی نیز می‌گویند نوعی از نظام حکومتی است که در آن فردی به نام پادشاه(ملک) یا شهبانو(ملکه) رئیس کشور است. پادشاه با توجه به جایگاه نمادین خود ممکن است در برخی کشورها پدر ملت خطاب شود.

پادشاهی مطلقه

در کشورهای پادشاهی دارای نظام پادشاهی مطلقه، قدرت به طور انحصاری در اختیار شخص پادشاه می‌باشد. در چنین کشورهایی پادشاه به طور مستقیم در اداره کشور و تقسیم قدرت دخالت می‌کند.

پادشاهی مشروطه

در کشورهای پادشاهی دارای نظام پادشاهی مشروطه، اگرچه پادشاه رئیس کشور است اما در عین حال داشتن نقش‌های رسمی و تشریفاتی تنها می‌تواند در موارد محدود و معین در کشور دخالت کند. در این دسته از کشورهای پادشاهی معمولا مجلس نقش نظارت بر امور کشور را بر عهده دارد و نخست وزیر که با تأیید پادشاه انتخاب می‌شود امور اجرایی و تصمیمات اصلی را بر عهده دارد.

مثال برجسته از پادشاهی مشروطه در بریتانیای کبیر مشاهده می‌شود، در این کشور سلطنت نقش تشریفاتی در اداره امور کشور دارد. نظام پادشاهی را می‌توان به شکل‌های موروثی، انتخابی، استبدادی و محدود یا مبتنی بر قانون اساسی تقسیم کرد.

در کشورهای پادشاهی دارای پادشاهی موروثی، به طور معمول بعد از پدر، پسر بزرگ‌تر پادشاه می‌شود. در پادشاهی انتخابی که گذشته‌های دور تعلق دارد پادشاه را انتخاب می‌کردند. در پادشاهی  استبدادی پادشاه حرف اول و آخر را می‌زند و رئیس کشور است و در پادشاهی مبتنی بر قانون که آن را مشروطه سلطنتی نیز می‌گویند قانون اساسی اختیارات پادشاه را محدود می‌سازد.

عربستان سعودی و نظام پادشاهی مطلقه

در لیست کشورهای پادشاهی عربستان در ردیف کشورهای دارای نظام سلطنتی مطلقه قرار می‌گیرد؛ عربستان سعودی با نام کامل «پادشاهی عربی سعودی» بزرگترین کشور در باختر آسیاست. این کشور که بخش عمده شبه جزیره عربستان سعودی را در بر می‌گیرد از شمال با عراق، اردن و کویت، از شرق با امارات متحده عربی، قطر و خلیج فارس و از جنوب شرقی با عمان، از  جنوب با یمن و از غرب با دریای سرخ هم‌مرز است. عربستان سعودی به دلیل وجود کعبه، قبرستان بقیع، مسجدالنبی(ص) و آرامگاه حضرت محمد مصطفی(ص) از جایگاه ویژه‌ی دینی در بین مسلمان برخوردار است.

کشورهای پادشاهی

عربستان سعودی ۱۴۹/۲ میلوین کیلومتر مربع مساحت دارد و بزرگترین کشور غرب آسیا(خاور میانه) به شمار می‌رود. عربستان با جمعیتی بیش از ۳۳ میلیون دومین کشور عرب نشین پس از الجزایر به حساب می‌آید. تنها شانزده درصد جمعیت عربستان سعودی، شهروند این کشور و بقیه اتباع خارجی  هستند.

عربستان جدید(پادشاهی عربستان سعودی) در سال ۱۹۳۲ میلادی توسط ملک عبدالعزیز تأسیس و در زمره کشورهای پادشاهی قرار گرفت جنگ‌های که سرانجام به تشکیل پادشاهی جدید عربستان سعودی منجر شد اما در سال ۱۹۰۲ میلادی شروع شد و با تصرف ریاض که به نوعی خانه آبا و اجدادی آل سعود به حساب می‌آمد، به پایان رسید. اسلام از عربستان سعودی ظهور کرد.

حدود یک پنجم کل ذخایر نفت در دنیا در عربستان سعودی است و این کشور از بزرگترین صادرکنندگان نفت خام در دنیا به حساب می‌آید. وجود منابع انرژی فراوان در عربستان سعودی این کشور را به یکی از پروتمندترین کشورهای جهان بدل کرده‌است. عربستان دارای ششمین ذخایر گاز در دنیا می‌باشد.

قطر، کشوری از کشورهای پادشاهی

کشور بعدی در لیست کشورهای پادشاهی قطر می‌باشد. قطر با نام رسمی دولت قطر کشوری در جنوب غربی آسیا در خاورمیانه و در شرق شبه جزیره عربستان می‌باشد. پایتخت قطر دوحه نام دارد. قطر با کشورهای عربستان سعودی مرز زمینی مشترک و با کشورهای ایران، کویت، عراق، عربستان، بحرین و امارات متحده عربی مرز آبی مشترک دارد.

کشورهای پادشاهی

قطر به عنوان یکی از کشورهای پادشاهی از اواسط سده ۱۹ میلادی به بعد این کشور توسط خاندان آل ثانی اداره می‌شود. قبل از کشف نفت خام در قطر این کشور پادشاهی به شکار مروارید و تجارت دریایی معروف بود. این  کشور تا سال ۱۹۷۱ تحت حمایت بریتانیا بود.

قطر در سال ۱۹۷۱ استقلال خود را به دست آورد.  این کشور که از جمله کشورهای پادشاهی به شمار می‌رود با بهره‌گیری ازمنابع  نفتی و گازی سرشار خود توانست به یکی از پروتمندترین کشورهای دنیا بدل گردد. تمام امورات مهم مملکتی در قطر توسط خاندان آل ثانی اداره می شود. قطر از سال ۱۹۹۲ به بعد روابط نزدیکی با امریکا برقرار کرده‌است.  

ژاپن، در لیست کشورهای پادشاهی

در لیست کشورهای پادشاهی ژاپن دارای نظام پادشاهی مشروطه می‌باشد. مجمع‌الجزایر ژاپن کشوری در اقیانوس آرام و در آسیای شرقی می‌باشد. پایتخت این کشور پادشاهی توکیو بوده و از نظر تولید ناخالص ملی سومین کشور جهان می‌باشد. ژاپن یکی از قدرت‌های مهم اقتصادی دنیا به شمار می‌رود.

کشورهای پادشاهی

ژاپن یک کشور پادشاهی است که برمبنای قانون اساسی اداره می‌شود. این کشور ۱۲۶ میلون نفر جمعیت دارد. ژاپن در جنگ جهانی اول جزء متفقین بود اما در جنگ جهانی دوم علیه متفقین جنگید. جنگ جهانی دوم برای ژاپن پایانی تلخ داشت چراکه دو شهر مهم این کشور به نام‌های هیروشیما و ناگاراکی در جریان جنگ جهانی دوم بمباران اتمی شد.

اینک که با ما همراه و با کشورهای پادشاهی آشنا شدید می‌دانید که در دنیا ۲۰ کشور پادشاهی وجود دارد که در آنها یا پادشاه به طور مستقیم همه کاره کشور است یا در سایه قانون اساسی و مجلس برخی از اختیارات پادشاه محدود شده و نظام مشروطه سلطنتی در آنها شکل گرفته‌است.