بهترین ورزش برای سالمندان کدام است؟

  • انتشار: ۲۴ جدی ۱۳۹۸
  • سرویس: اطلس پلاس
  • شناسه مطلب: 74110

سالمندی دوره ای از زندگی انسان است که در چرخه زندگی هر انسانی وجود دارد، این دوران از زندگی نیز مانند سایر دوره های زندگی مزایا و معایب خاص خود را خواهد داشت. در افکار عمومی پیری با تصویر منفی تنهایی، بیماری، ناتوانی و از کار افتادگی همراه است ولی می توان با آگاهی از مراقبت های مربوط به این سنین و شناخت این دوره بخصوص بحث ورزش سالمندان بیماری و ضعف را به کمترین حد رسانده و دوران سالمندی سالمی داشته باشید و از زندگی خود لذت ببرید.

با خبرگزاری اطلس همراه باشید!

ورزش سالمندان

ورزش و سلامت سالمندان

همراه با افزایش سن، داشتن یک سبک زندگی فعال از هر زمانی برای شما مهم تر است.ورزش منظم می تواند به تقویت انرژی، حفظ خود استقلالی و مدیریت علائم بیماری و یا درد کمک کند.ورزش حتی می تواند روند پیر شدن بدن شما را به تأخیر بیاندازد!ورزش نه تنها برای جسم شما، بلکه برای ذهن، خلق و خو و حافظه نیز خوب است.با بالا رفتن سن، حفظ سلامت عمومی بدن و اینکه سالمندان دچار بیماری و احساس ناامیدی نشوند به نوعی یک چالش محسوب می شود.اما ورزش می تواند مانع این احساسات شود و شما را از بزرگترین چالش و نگرانی در مورد آسیب ها دور کند.

تاثیرات ورزش بر سلامت سالمندان را می توان در سه حوزه روح و جسم و ذهن بررسی نمود.

تاثیر ورزش بر سلامت روحی افراد مسن:

ورزش در دوره سالمندی باعث بهبود حس خودباوری و ایجاد استقلال می شود، یکی ز نگرانی های مهم در افراد مسن از دست دادن کنترل، وابستگی و یا تحمیل شدن به دیگران می باشد. ورزش کمک می کند تا افراد مسن، ظرفیت بیشتری برای انجام فعالیت های روزمره ی زندگی داشته باشند.

همچنین باعث کاهش افسردگی و افزایش اعتماد به نفس در آنان شده و سبب می شود که احساس موفقیت کنند.

خانه نشینی و انزوا نیز از مشکلاتی است که باعث تضعیف روحیه سالمندان می شود، اما ورزش روابط اجتماعی را در میان افراد سالمند بالا می برد و دوستی های جدید نیز در ورزش های گروهی به آنها انگیزه می دهد.

تاثیر ورزش بر سلامت جسمی سالمندان:

یکی از مشکلات عمده ی سلامتی در دوره سالمندی، پوکی استخوان است. پوکی استخوان روی حدود ۲۰ میلیون از زنان و ۵ میلیون از مردان تأثیر می گذارد و در هر سال منجر به بیش از ۲۵۰۰۰۰ شکستگی لگن می شود. ورزش با افزایش استحکام استخوان، شروع پوکی استخوان را به تأخیر می اندازد.

با انجام حرکات و تمرین های قدرتی عضلانی، سوخت و ساز و متابولیسم بدن افزایش پیدا کرده و منجر به کاهش درصدی از کل چربی بدن می شود.

کاهش تعادل و هماهنگی بدن نیز در دوره سالمندی از مشکلاتی است که با فعالیت های ورزشی می تواند به تعویق بیفتد.

این را هم بخوانید: بهترین سرگرمی برای سالمندان چیست؟

همچنین ورزش ابزار مهمی جهت پیشگیری و درمان دیابت غیر وابسته به انسولین می باشد و از سوی دیگر باعث افزایش قدرت قفسه سینه شده و در نتیجه عملکرد ریه را بهبود می بخشد.

در فعالیت های فیزیکی نیز که بدن نیاز به طیف گسترده ای از حرکت ها دارد، وزرش باعث افزایش انعطاف پذیری بدن می شود.همچنین گردش خون نیز افزایش می یابد.

تاثیر ورزش بر سلامت ذهن و حافظه

تحقیقات دکتر هیتر.س.اولیف در دانشگاه علوم تندرستی اورگان در آمریکا نشان داد که سالمندانی که یک برنامه تمرینی شامل راه رفتن سریع بر روی نوار برگردان را سه بار در هفته و به مدت یک ساعت ، در طول چهار ماه انجام میدادند حافظه و زمان واکنش آن ها ، بهبود یافته بود.

تحقیقات بیشتر نشان داد که آهسته دویدن راهپیمایی، دوچرخه سواری و حرکات موزون نیز مانند راه رفتن سریع موجب بهبود حافظه و زمان واکنش در سالمندان می شوند.

پژوهشگران همچنین دریافتند افرادی که در برنامه ی تمرینی قدرتی و انعطافی به مدت یک ساعت، سه بار در هفته و در طول چهار ماه شرکت کردند عملکردشان در اجرای آزمون های حافظه، بهبود یافت.

چه ورزش هایی برای سالمندان مناسب است؟!

تمرینات و حرکات ورزشی مناسب افراد مسن، را می توان در ۶ گروه تمرینات ورزشی گرم کننده، استقامتی، انعطاف پذیری، تمرینات حفظ تعادل، تمرینات قدرتی و تمرینات انقباظی ایستا دنبال کرد.

فرد سالمند در ابتدا باید به سراغ تمرینات و حرکات ورزشی گرم کننده برود و با انجام حرکات کششی بدنش را برای سایر تمرینات آماده نماید.

انجام تمرینات استقامتی نیز سبب می شود که مصرف اکسیژن به حداکثر برسد و در نتیجه کارایی قلب، ریه‌ها و سیستم گردش خون افزایش می‌یابد. پیاده روی، دویدن، دوچرخه سواری، شنا، کوهنوردی جزو تمرینات استقامتی محسوب می شوند.

در تمرینات انعطاف پذیری فرد سالمند با اینجاد کشش در عضلات و نسج های نرم اطراف مفاصل، حرکت مفصل ها را راحت تر کرده و باعث آسان تر شدن حرکت اندام ها می شود.

فراد سالمند می‌توانند با انجام تمرینات تعادلی از طریق تقویت عضلات،خصوصا عضلات پا به حفظ تعادل خود خصوصا در هنگام افتادن کمک کنند.

نوع دیگر از تمرینات قدرتی است. این تمرینات نه تنها موجب تقویت عضلات می‌شود، بلکه توانایی فرد را بالا برده، سبب ایجاد تعادل در وزن می‌شود و از پوکی استخوان هم جلوگیری می‌کند.

نکات مهم در ورزش سالمندان

با توجه به شرایط جسمانی ویژه و خاص سالمندان عزیز، بهتر است قبل از شروع به ورزش به این نکات توجه شود:

در گام اول، به پزشک مراجعه کرده و با معاینه کلی، آشنایی لازم به وضعیت بدن و قلب خود را بدست آورید.

با گرم کردن بدن خود شروع کنید، برای این کار می توانید حدود ۱۰ دقیقه حرکات کششی و تمرینات نرمشی ساده انجام دهید یا پیاده روی کنید.

فعالیت ورزشی خود را قطع نکنید و مرتب ورزش کنید، چند هفته و یا حتی چند ماه طول میکشد تا بدن شما به وضع بدن شما به نحو مطلوب در آید. سعی کنید برنامه ای برای ورزش خود تنظیم کنید و حداقل هفته ای سه بار به فعالیت ورزشی خود بپردازید.

این را هم بخوانید: روانشناسی سالمندان: بایدها و نبایدهای زندگی با سالمندان

پس از انجام تمرینات ورزشی، فعالیت تان را به یکباره قطع نکنید و بدن خود را به تدریج آرام و سرد نمایید.

در کنار انجام فعالیت های ورزشی مصرف کلسیم و پروتئین را فراموش نکنید.

به یاد داشته باشید که حتی افراد ضعیف و ناتوان نیز می توانند با فعالیت فیزیکی و ورزش مناسب سلامتی شان را بدست بیاورند و به دیگران وابسته نباشند. پس بیایید ورزش و فعالیت های بدنی را به عنوان بخشی از زندگی روزمره خود قرار دهیم.