نیتروزامین این قاتل خوشمزه و خطرناک را میشناسید؟!

  • انتشار: ۲۳ حمل ۱۳۹۹
  • سرویس: اطلس پلاس
  • شناسه مطلب: 83073

نیتروزامین خود هشداری ست به تمام کسانیکه فست فوت ها را بدون توجه به مواد تشکیل دهنده شان مصرف می کنند و حالا حالا قصد توقف خوردن آنها را ندارند. اتفاق خطرناک درست زمانی می افتد که گوشت های فرآورده شده مانند سوسیس و کالباس در روغن سرخ می شوند تا لای نان های ساندویچی قرار گرفته به دست مشتری برسد.

نیتروزامین
نیتروزامین

در صنعت غذا برای اینکه طعم سوسیس و کالباس را مطبوع تر بسازند و مدت زمان نگهداری آنها را افزایش دهند، به آنها نیترات و نیتریت اضافه می کنند. این مواد با اینکه سبب کاهش فعالیت باکتری ها در گوشت های فرآورده شده می شوند اما موقع سرخ شدن نیترات به نیتریت تبدیل می شود. نیتریت هم پس از ترکیب شدن با آمین های ثانویه مواد خطرناکی به نام نیتروزامین را تولید می کند که ماده ای خطرناک و سرطان زا می باشد. به همین دلیل مصرف مواد غذایی حاوی مواد نگهدارنده هرگز توصیه نمی شود.

با ما همراه شوید تا نیتروزامین را بهتر بشناسید و از خوردن مواد غذایی دارای نگهدارنده شیمیایی پرهیز کنید.

نیتروزامین چیست؟

همان طور که گفته شد نیتروزامین یک ماده شیمیایی خطرناک سرطان زاست که از ترکیب نیتریت با آمین های ثانویه در دمای سرخ کردن تشکیل می شود. فرمول عمومی این ماده R1R2 N-N=0 می باشد و واکنش شیمیایی برای تشکیل آن بسیار ساده است چون آمین و عوامل نیتروز پیش سازهای شیمیایی لازم برای تشکیل آن می باشد. سازمان جهانی بهداشت و و کمیته غذا و کشاورزی مقدار مجاز مصرف نیترات را تعیین می کنند زیرا مصرف بیش از حد نیترات که پس از برخی تغییرات به نیتریت تبدیل می شود، برای بدن بسیار خطرناک است.

آنزیم ردوکتاز حدود ۵ درصد از کل نیترات خورده شده در بذاق، معده، روده بزرگ و مثانه را به نیتروزامین تبدیل می کند. نیتریت از راه ترکیب با اسید آمینه در سیستم گوارشی بدن به این ماده شیمیایی خطرناک تبدیل می گردد. بدین ترتیب، نیترات مکن است از راه مصرف گوشت های فرآوری شده ای چون سوسیس و کالباس، سبزیجات، آب و برخی مواد دیگر وارد بدن شود.

نیتروزامین سرطان زا است

نیتروزامین ماده خطرناکی است چون سرطان ایجاد می کند. برای در امان ماندن از تشکیل این ماده در بدن بهتر است از خوردن غذاهای کنسرو شده و مواد غذایی حاوی مواد نگهدارنده خود داری گردد. اولین گام برای جلوگیری از تشکیل این ماده شیمیایی کشنده دقت در مصرف مواد غذایی است چراکه نیترات به طور طبیعی دارای اسیدهای آمینه می باشد. مبتلایان به ام اس و بیماران سرطانی که به طور صددرصد باید از مصرف نیترات دوری کنند.

راه جلوگیری از تشکیل نیتروزامین در بدن

نیتروزامین به عنوان یک ماده سرطان زا بدون شک کلمه دلهره آوری ست که هر انسانی دوست دارد راه های مقابله با تشکیل آن را یاد بگیرد.

به گفته کارشناسان تغذیه مصرف هرچه بیشتر سبزیجات و میوه های تازه تا حد زیادی از تشکیل این ماده در بدن جلوگیری می کند؛ میوه های تازه و سبزیجات حاوی مقدار زیادی آنتی اکسیدان و فیبرهای نامحلول می باشند که تشکیل این ماده را مهار می کنند. همین طور مصرف حبوبات که حاوی فیبرهای محلول می باشند نیز در کنترل این ماده مفید است.

راه های دیگر کنترل نیتروزامین

کنترل نیتروزامین و آشنا شدن با راه های جلوگیری از مصرف آن برای شهروندان امروزی که در معرض بالای مصرف مواد غذایی صنعتی و غیر ارگانیک هستند از اهمیت بالایی برخوردار است. علاوه بر شیوه های بالا راه های دیگری نیز برای کنترل این ماده خطرناک وجود دارد.

وضع قوانین سفت و سخت توسط سازمان های ملی و بین المللی برای تصفیه آب های آلوده، مدیریت خاک و مواد غذایی یکی از این راه هاست. راه دیگر آموزش کشاورزان به استفاده کمتر از نیترات و دیگر کودهای شیمیایی برای پرورش محصولاتشان می باشد.

از طرفی چون تصفیه آب یک کار پرهزینه است پیشگیری از آلوده شدن آب ها راه کم هزینه تر و ساده تری به نظر می رسد. مدیریت سیستم فاضلاب شهری و دفع صحیح زباله ها از دیگر راه های کنترل این ماده می باشد. نظارت درست بر صنایع غذایی برای استفاده مجاز و اضافه کردن مقدار استاندارد نیترات و نیتریت به گوشت های فرآوری شده مانند سوسیس و کالباس و غذاهای کنسر شده و کاهش حرارت و افزایش زمان پخت محصولات گوشتی فرآوری شده از دیگر راه های ممکن می باشد.

کنترل کشت سبزیجات و نظارت بر مقدار مصرف سبزیجات نیز روش خوبی برای مهار مصرف بیش از حد نیترات می باشد. ترویج استفاده بیشتر از آنتی اکسیدان هایی چون اسید اسکوربیک (ویتامین سی) و آلفا توکوفرول هم برای کنترل این ماده مفید گزارش شده است. آنتی اکسیدان ها باید به محصولات گوشتی اضافه شود.

انواع نیتروزامین

همان طور که گفته شد نیتروزامین یک ماده سرطان زاست که از ترکیب نیتریت با اسیدهای آمینه در سیستم گوارشی انسان تشکیل می شود.

روش پخت، دما، زمان، غلظت و مقدار نیتریت افزوده شده به غذاهای کنسرو شده از جمله عواملی هستند که در تشکیل این ماده نقش دارند. تا به حال در حدود ۳۰۰ نوع نیتروزامین شناخته شده که سرطان زایی نود درصد آنها ثابت شده است. این ماده می تواند از طریق خون وارد کلیه شده خیلی سریع متابولیزه گردند و از راه دی ان ای اثرات سرطان زایی خود را نشان دهند.

در یک تقسیم بندی کلی می توان این ماده را به دو دسته فرار و غیر فرار تقسیم کرد. آژانس بین المللی تحقیقات سرطان، نیتروزامین کارسینوژن را یکی از قوی ترین انواع این ماده از نوع فرار معرفی کرده است. براساس شواهد علمی بیشترین تبدیل نیترات به نیتریت و در ادامه ترکیب نیتریت با اسیدهای آمینه و در نهایت تشکیل این ماده در فرآیند بذاق، کولون و مثانه انجام می شود. به همین ترتیب منبع اصلی نیترات آب های آلوده و سبزیجات عنوان شده است. علاوه بر سوسیس و کالباس که رنگ صورتی آنها علی رغم دلکش بودن حاوی این ماده شیمیایی خطرناک می باشد، در توتون و دود ناشی از آن نیز می توان این ماده را پیدا کرد.

 اینک که با نیتروزامین آشنا شدید و دانستید که یک ماده سرطان زا ست، سعی کنید از سوسیس و کالباس کمتری استفاده کنید تا سالم بمانید!