از عوارض نوشابه چه میدانید؟

  • انتشار: ۲۴ جدی ۱۳۹۸
  • سرویس: اطلس پلاس
  • شناسه مطلب: 74073

قبل از اینکه به بیان عوارض نوشابه این نوشیدنی خوشمزه و خطرناک بپردازیم ابتدا تعریفی از نوشابه را ارائه می‌دهیم.

نوشابه چیست؟ نوشابه از نظر لغوی به هر مایعی که قابل نوشیدن باشد اطلاق می‌شود. اما در اصل زمانی که بشر به فکر تهیه آن افتاد تا به آب آشامیدنی طعم هایی اضافه کند و آب را خوشمزه تر سازد واژۀ نوشابۀ کنونی مصطلح شد.

در ادامه با خبرگزاری اطلس همراه ما باشید!

انواع نوشابه

نوشابه ها در انواع مختلفی عرضه می‌شوند. نوشابه‌هایی که الکل ندارند و مقدار زیادی شکر در آن به کار رفته است و طرفداران زیادی دارد.

دسته دیگر نوشابه های انرژی زا هستند که برای رفع ضعف و بالا رفتن انرژی بدن از آن می‌نوشند. نوشابه های پروبیوتیک دستۀ
دیگر از نوشابه ها هستند که سطح ایمنی بدن را بالا می‌برد و به روند کار دستگاه گوارش کمک می‌کند.

نوشابه های طعم دار که محبوبیت خاصی در بین تمام اقشار دارد و در انواع مختلفی تولید می‌شوند. نوشابه های زرد و سیاه ما هم در این دسته قرار می‌گیرند.

عوارض نوشابه

در ادامه به بیان عوارض نوشابه میپردازیم. همان نوشیدنی محبوبی که بر سر سفرۀ اکثر ما به عنوان پایۀ ثابت ایفای نقش می‌کند.

بعد از خوردن نوشابه اتفاقات زیادی در بدن ما می‌افتد. نوشیدن نوشابه مخصوصا نوع مشکی آن می‌تواند ضررهای جبران ناپذیری برای ما به ارمغان بیاورد.

اگر به سلامت خود اهمیت می‌دهید تا می‌توانید نوشیدنی های گاز دار را از سبد غذایی تان دور کنید. شما با خوردن یک قوطی کوچک از نوشابه سیاه، معادل ده قاشق چایخوری شکر را وارد بدنتان می‌کنید.

شما در کل روز به این مقدار قند و یا شاید کمتر برای رفع نیازتان احتیاج دارید. اسید فسفریک موجود در نوشابه باعث می‌شود که شما حجم شیرینی بالایی که می‌نوشید را درک نکنید.

بعد از اینکه مدت بیشتری از مصرف نوشابه گذشت، قند خون شما به حدی که آسیب زا شود به سرعت بالا می‌رود. وقتی قند خون بالا رفت، بدن شروع به تولید انسولین بیشتری می‌کند.

کبد بیچاره نیز بیخبر از همه جا شروع به فعالیت کرده و مقدار زیادی از این قند را به چربی تبدیل می‌کند.

یک ساعت بعد از نوشیدن نوشابه های گازدار، بدن شما با افت شدید قند مواجه می‌شود. از طرفی هم مواد مضر موجود در آن به دستگاه گوارش می‌چسبند.

عوارض نوشابه

نوشیدن نوشابه های کافئین دار باعث می‌شود ادرار انسان زیاد شود و همین دلیل هم موجب از دست دادن کلسیم بدن می‌شود. بعد از مصرف این گونه نوشیدنی ها مقدار زیادی کلسیم از طریق ادرار دفع می‌شود.

به همراه میزان آبی که از بدن دفع می‌شود، عناصر مغذی و ویتامین‌هایی که برای استحکام استخوانها و دندانها لازم است نیز دفع می‌شود. و بدن برای رشد خود عناصر مهمی را از دست می‌دهد.

کسانی که به خوردن بیش از اندازه نوشابه های کافئین دار علاقه دارند دچار نوعی اعتیاد می‌شوند و این اعتیاد به کافئین سبب می‌شود که مدام نیاز به خوردن این گونه نوشیدنی ها داشته باشید. و ادامۀ این روند مخرب بدن شما را  به شدت تهدید می‌کند.

از دیگر عوارض نوشابه سیاه و کافئین دار می توان به بروز مشکلات عصبی اشاره کرد. فشار خون بالا، اختلال در تنفس، اختلال در عملکرد قلب، افزایش کلسترول از دست دادن کلسیم بدن و… از دیگر عوارض این نوشیدنی محبوب می‌باشد.

ترکیبات اصلی نوشابه

برای آگاهی از عوارض نوشابه آنچه که باید به خاطر داشته باشید مواد ترکیبی خطرناک موجود در این نوشیدنی محبوب است. یک قوطی نوشابۀ سیاه کوچک همان طور که ذکر شد ده قاشق چای خوری شکر دارد.

کافیئن موجود در این نوشیدنی تا ۵۵ میلی گرم می‌رسد. رنگهای مصنوعی موجود در نوشابه و سولفیت هایی که وارد بدن نازنین تان می‌شود نیز قابل توجه هستند.

قند

به قند موجود در نوشابه اشاره کردیم. وقتی بدن قند زیادی دریافت میکند انسولین بیشتری تولید می‌شود که همین شما را مبتلا به چربی خون، فشار خون، دیابت و بیماری‌های قلبی می‌کند.

میزان قندی که از طریق یک قوطی نوشابه وارد بدن انسان می‌شود تقریبا نیاز روزانۀ بدن ما را به قند تأمین می‌کند. و اگر در روز مادۀ قندی دیگری مصرف کنید، آن میزان قند اضافه به چربی تبدیل می‌شود.

کافئین

همان طور که ذکر شد مواد حاوی کافئین و به خصوص نوشابه های گازداری که کافئین دارند موجب بروز اختلالات عصبی و آسیب به قلب می‌شوند.

اسید فسفریک

این ماده می‌تواند بدن را برای دریافت کلسیم مورد نیاز دچار اختلال کند. کمبود کلسیم هم باعث ایجاد پوکی استخوان و مشکلات جدی برای دندان می‌شود.

ممکن است اینها را بارها شنیده باشیم ولی به آن توجهی نکرده‌ایم. پس اگر بدنتان و سلامت استخوان های تان برای شما اهمیت دارد باید این نوشیدنی خوشمزۀ شیمیایی را از برنامۀ غذایی تان حذف کنید.

آسپارتام

آسپارتام یک شیرین کنندۀ شیمیایی در نوشابه های رژیمی است. از این ماده به جای قند استفاده می‌شود. ولی متأسفانه همین رژیمی بودن نوشابه باعث آسیب های جدی به بدن می‌شود.

مشکلات جبران ناپذیری که حتی ممکن است باعث ایجاد صرع و تومورهای مغزی شود.

نوشابه و هضم غذا

بر خلاف تصور عده ای که فکر می‌کنند با خوردن نوشابه بعد، یا در میان غذا به هضم غذای خود کمک می‌کنند. باید گفت که نوشابه دقیقا خلاف تصور شما عمل می‌کند.

دستگاه گوارش ما برای هضم غذایی که می‌خوریم نیازی به نوشیدنی خاصی ندارد. با مصرف این گونه نوشیدنی ها دستگاه گوارش شما دچار مشکل می‌شود.

عده ای هم به اشتباه برای رفع رفلکس های معده نوشابه مصرف می‌کنند. گمان می‌کنند با مصرف نوشابه این مشکل حل می‌شود. این افراد نیز در اشتباه هستند. مصرف نوشابه هیچ تأثیری در این مورد ندارد.

حتی عوارضی که نوشابه برای معده دارد، چه بسا جبران ناپذیر تر از رفلکس و کم و زیادی ترشح اسید معده باشد. اکثر افراد بعد از غذاهای چرب با مصرف نوشابه باعث می‌شوند اسیدهای گوارشی شان رقیق شود و هضم غذا را با مشکل مواجه سازد.

توصیه می‌شود نوشیدنیهایی که مضرات کمتری دارند را جایگزین نوشابه کنید. سعی کنید دوغ و یا دلسترها را به جای نوشابه بر سر سفره‌های تان بگذارید.

از آنجا که معده در زمان هضم دارای دمای خاصی است، اگر نوشیدنی سردی را که مناسب با دمای آن نباشد وارد معده کنید، باعث ایجاد اختلال در کارکرد آن می‌شود.

این کار هضم غذا را دچار مشکل می‌کند. به همین دلیل مصرف مایعات به همراه غذا از نظر بسیاری از کارشناسان تغذیه به هیچ عنوان کار درستی نیست.