شاپرک اطلس، حیوانی بدون دهان و ظاهری عجیب

  • انتشار: ۱۹ حوت ۱۳۹۸
  • سرویس: اطلس پلاس
  • شناسه مطلب: 80755

شاپرک اطلس را بدون شک می توان یکی از عجیب ترین حشرات موجود در این کره خاکی  دانست. چثه این شاپرک آنقدر بزرگ است که کسی تصور نمی کند بتوان آن را یک پروانه نامید. مشکل کار اینجاست که این پروانه عظیم الجثه برخلاف دیگر شاپرک ها قدرت پرواز بالایی ندارد و نمی تواند مانند شاپرک هایی که پس از مسافرتی طولانی در فصل پاییز به کشور مکزیک که سرزمین شاپرک ها خوانده می شود، پرواز کند. به همان اندازه که تماشای شاپرک های زیبا از انواع مختلف در فصل پاییز در کشور مکزیک تماشایی و زیباست و هر ساله توریست های زیادی فقط برای تماشای پروانه ها به این کشور سفر می کند، به همان میزان تماشای بزرگترین شاپرک دنیا انسان را به تعجب وادار می کند.

شاپرک اطلس را بیشتر بشناسید

شاپرک اطلس با بال های رنگ رنگی که دارد علاوه بر اینکه مظهر زیبایی و ترکیب رنگ به شمار می رود برای دشمنانش ترسناک است. تصور کنید این شاپرک های غول پیکر در دسته های هزارتایی روی شاخه های درختان نشسته باشند، آیا شما جرأت می کنید به آنها نزدیک شوید؟ البته شاید با ترس و هراس به آنها نزدیک شوید اما بدون شک جرأت نمی کنید دستتان را برای نوازش بال هایشان به سوی آنها دراز نمایید.

شاپرک اطلس

این شاپرک برخلاف شاپرک هایی که در یک جابه جایی بزرگ در فصل پاییز از آمریکای شمالی و کانادا به جنگ های مکزیک وارد می شوند قدرت مانور در هوا را ندارند. شاپرک های مهمان در مکزیک نزدیک به ۲۵۰۰ مایل را طی می کنند تا به جنگل های پوشیده از برگ های سوزنی مکزیک وارد شوند اما شاپرک عظیم الجثه اطلس شاید بتواند چند متری را پرواز کند اما به سرعت به دنبال نشستن در مکانی می گردد. شاپرک های دیگر که پائیز و زمستان را مهمان مکزیک هستند پس از طی نزدیک به ۵ هزار مایل در زادگاه خود می میرند اما شاپرک بزرگ اطلس تنها دو روز زندگی کرده می میرد.

محل زندگی پروانه اطلس

شاپرک اطلس با جثه کلان خود نوعی از شاپرک غول پیکر است که در تمام نقاط دنیا یافت نمی شود، این شاپرک بزرگ در مناطق گرمسیری واقع در جنگل های جنوب شرقی آسیا از جمله مجمع الجزایر مالی زندگی می کنند. نکته جالب توجه در مورد این شاپرک بزرگ پهنه بال های آنهاست. این شاپرک در مجموع حدود ۴۰ سانتی متر مربع پهنه بال دارد که بزرگترین بال برای یک حشره آن هم از نوع پروانه اش می باشد. این نوع پروانه زمانیکه بال های پهن خود را باز می کند تا در حالت دفاعی قرار گیرد بیشتر شبیه به حالت حمله دیده می شود. این نوع شاپرک یک دودیسی آشکار دارد به طوری که جنس ماده آن به مراتب سنگین تر از نوع نر می باشد.

پروانه های اطلس و بال های رنگین

شاپرک اطلس اگرچه در گروه حشرات قرار گرفته اما کمتر به دیگر پروانه ها شبیه است. این پروانه به دلیل بال های رنگی که دارد به این نام خوانده می شود. این بال های رنگی اگرچه برای ما ممکن است زیبا به نظر برسد اما برای دشمنانش یک وسیله ترسناک به حساب می آید. به گفته کارشناسان، بال های این پروانه چون طرح های رنگی و ترسناکی دارد شکارچیان جرأت نزدیک شدن به او را ندارند. شکل سر بال های این شاپرک به گونه ای است که در کشور چین به آن پروانه کله ماری می گویند، سربال های این شاپرک شبیه مار است.

پروانه اطلس و دو روز زندگی

شاپرک اطلس در مقایسه با دیگر پروانه ها عمر طولانی ندارد. همان طور که گفته شد پروانه های دیگر از جمله شاپرک هایی که در فصل پاییز به کشور مکزیک می آیند تا پائیز و زمستان را در جنگل های این کشور سپری کنند و دوباره به زادگاه خود برگردند و برای مردن آماده شوند، حداقل چند فصلی زنده اند اما پروانه اطلس علی رغم جثه کلان تنها دو روز زندگی می کنند. از این دو روز یک روز در پیله سپری می شود و روز دوم صرف جفت گیری می گردد.

شاپرکی که دهان ندارد

شاپرک اطلس برخلاف دیگر موجودات و حشرات دهانی ندارد تا از طریق آن تغذیه کند. دهان این حشره به طور کامل شکل نگرفته است. این شاپرک بزرگ در دو روز زندگی خود از چربی هایی که به عنوان کرم ابریشم به وجود آورده اند تغذیه می کند. به عبارتی این پروانه خودخوری کرده از چربی بدن خود به عنوان غذا استفاده می نماید.
به هرصورت با به دست آوردن اطلاعات در مورد شاپرک اطلس شاید نظرشما در مورد پروانه ها تغییر کرده باشد و برخلاف تصور عامه اینک فکر کنید که در میان گروه های مختلف حشرات و پروانه ها گونه هایی هم هستند که حالت تهاجمی به خود می گیرند و می توانند شکارچیان را بترسانند. ظاهر و رفتار برخی حشرات مانند شاپرک عظیم الجثه اطلس آنقدر عجیب و غریب است که آن را به یک غول بی شاخ و دم برای دشمنانش تبدیل کند. پروانه اطلس نیز مانند یک پروانه دیگر به نام قاقم سفید که سمی است و بیشتر در اروپا و آسیا زندگی می کند، بیش از اینکه انسان را به زیبایی های خود جذب کند به تفکر وادار می کند، اینکه پروانه ها همیشه هم مظهر زیبایی نیستند و گاهی اوقات با چهره های عجیب خود می توانند منشأ شگفتی شوند.

با این همه شاید بتوان گفت شاپرک اطلس بیش از هر موجود دیگری در روی این کره خاکی قدر و ارزش زندگی را می داند و در عمر کوتاهی که دارد به بهترین نحو زندگی می کند. این پروانه بزرگ و زیبا و البته  ترسناک برای دشمنانش بلافاصله پس از بیرون آمدن از پیله ازدواج می کند تا نسل او ادامه داشته باشد و جهان از بزرگترین شاپرکش بی بهره نماند. تماشای یک شاپرک بزرگ اطلس آن هم زمانی که روی انگشت دست شما نشسته است واقعا جالب  است!