علائم خرابی لنت ترمز چیست؟

  • انتشار: ۳۰ دلو ۱۳۹۸
  • سرویس: اطلس پلاس
  • شناسه مطلب: 78717

توجه به خرابی لنت در سیستم ترمز ماشین به اندازه ای مهم است که هر راننده باتجربه ای باید روش های چک کردن سیستم ترمز وسیله نقلیه خود را یاد بگیرد. در صورتیکه خودرو شما هنگام رانندگی به یک سمت کشیده می شود، ترمز ماشین شما جیرجیر می کند یا قطرات روغن روی کف پارکینگ منزلتان ریخته است همه و همه نشان می دهد که باید مشکل سیستم ترمز خودرو تان چک شود.

سیستم ترمز چگونه عمل می کند

خرابی لنت ترمز برای یک راننده با تجربه و هر کسی که به رانندگی با لذت و البته حفظ جان سرنشینان خودرو اهمیت می دهد یک هشدار جدی برای رفع مشکل در اسرع وقت می باشد. برای آگاهی از روش های رفع لنت آب شده قبل از هر چیز باید با روش عملکرد سیستم ترمزها آشنا شد. سیستم ترمز بسته به نوع ماشینی که دارید ممکن است ساده یا پیچیده باشد. وقتی با هدف ترمز گرفتن پای خود را روی پدال ترمز گذاشته و فشار می دهید، روغن ترمز به درون کاسه لنت ها وارد شده لنت ها به سمت جلو حرکت می  کند. با حرکت لنت ها به جلو بین لنت ها و دیسک اصطکاک ایجاد می گردد و از سرعت ماشین کاسته می شود.

لنت ترمز چیست؟

خرابی لنت ترمز و کوتاهی در رفع آن می توانند عواقب جبران ناپذیری برای هر راننده ای در پی داشته باشد. آشنایی با لنت ترمز می تواند به تشخیص آب شدن آن و رفع مشکل پیش آمده کمک کند. در صورتیکه لنت های ماشین شما خورده شده باشد مجبور می شوید پای خود را با نیروی بیشتری بر روی پدال ترمز فشار دهید، پدال ترمز پایین تر از حد معمولی حرکت می کند اما ماشین در مسافت بیشتری به طور ضعیف ترمز می گیرد. لنت ها در گذشته از ماده ای به نام آزیست ساخته می شد اما چون این ماده سرطان زا بود کنار گذاشته شد. امروزه لنت های سرامیکی استفاده زیادی دارد. لنت های سرامیکی اما قیمت بالاتری دارند. طول عمر لنت ها به نوع رانندگی، جنس لنت، تعداد سرنشینان خودرو و محل رانندگی بستگی دارد.

علائم آب شدن لنت ترمز

برای اینکه خرابی لنت ترمز را به موقع تشخیص بدهیم نیازمند آشنا شدن با برخی علائم و نشانه های خورده شدن لنت می باشیم. در زیر برخی از علائم خرابی لنت ها آورده شده است.

خرابی لنت

لنت خراب سوت می کشد

از میان تمام علائم خرابی لنت ترمز، شاید شاخص ترین علامت صدای سوتی باشد که هنگام فشار دادن پدال ترمز می شنوید. البه به خاطر داشته باشید که گاهی اوقات صدای سوت لنت ها به دلیل کم کیفیت بودن جنس لنت ها می باشد، این صدا اما مدت کوتاهی دارد و به زودی رفع می شود. صدای سوت لنت ها اگر به مدت طولانی شنیده شد، نشان می دهد که لنت خورده شده و باید تعویض گردد. در این صورت چرخ را باز کنید و فاصله لنت و روتور را بررسی کنید، در صورتیکه این فاصله بیش از ۶ میلی متر باشد لنت خراب شده است.  

روشن شدن چراغ های سطح روغن

یکی دیگر از علائم خرابی لنت ترمز، روشن شدن چراغ های سطح روغن در خودرو شما می باشد. در خودروهای نسل جدید وقتی لنت ترمز ها خورده شد، سطح روغن ترمز پایین می رود و هنگامی که این پایین رفتن سطح روغن بیش از حد تعیین شده باشد، سنسورهای محفظه روغن روشن شده به راننده هشدار می دهد که لنت ها تمام شده است. به عبارتی باید گفت که سطح روغن و ضخامت لنت به گونه ای تنظیم شده اند که با کاهش ضخامت لنت سطح روغن پایین می رود. در این حالت سعی نکنید روغن ترمز به داخل محفظه روغن بریزید چون تنظیمات سطح روغن و ضخامت لنت بر هم می خورد.

خرابی لنت به دیسک آسیب می رساند

با خرابی لنت ترمز، دیسک ترمز نیز آسیب می بیند؛ وقتی لنت خورده شده باشد با فشار دادن پدال ترمز لایه آهنی لنت با دیسک ترمز تماس پیدا کرده صدایی شبیه خرخر شنیده می شود. پیستون ترمزها باید فشاری یکسان به چرخ ها وارد کند در غیر اینصورت یکی از لنت ها زودتر خورده می شود.

نشانه های دیسک آسیب دیده

همان طور که گفته شد کوتاهی در تشخیص خرابی لنت ترمز باعث ضربه زدن به دیسک ترمز ها می شود. بروز  علائمی چون «کشیده شدن خودرو به یک سمت هنگام ترمز گرفتن، به ته رسیدن پدال ترمز، سوت کشیدن چرخ ها، لرزش پدال ترمز و سفت شدن پدال» نشان می دهد دیست خودرو شما به دلیل کوتاهی در تعویض لنت خراب دچار آسیب شده است.

دیگر علائم خرابی لنت ترمز

همان طور که گفته شد لنت ها نقش مهمی در سیستم ترمز ماشین شما بازی می کند و بی توجهی به خرابی لنت ترمز ممکن است علاوه بر تحمیل هزینه های مالی بیشتر عواقب ناگوار دیگری نیز در پی داشته باشد. به طور کلی اگر یکی از موارد زیر«صدای سوت یا خرخر از چرخ های هنگام ترمز گرفتن، روشن شدن چراغ اخطار لنت ترمز در پشت آمپر، روشن شدن چراغ ترمز دستی در حالت حرکت، شنیده شدن صدای ضربه هنگام ترمز گرفت و مک شدن قدرت ترمز گیری کمتر از حالت عادی» را مشاهده کردید تردید نکنید که لنت شما خورده شده و شما برای جلوگیری از عواقب ناگوار بعدی باید دستی به سیستم ترمز ماشین خود از جمله لنت های ترمز بکشید.

انواع سیستم ترمز

همان طور که می دانید لنت ها در سیستم ترمز نقش کلیدی ایفا می کند و خرابی لنت ترمز سبب بروز آسیب به دیگر قسمت های سیستم ترمز می گردد.

سیستم ترمزها با به طور کلی می توان به دو دسته سیستم ترمز کاسه ای و سیستم ترمز دیسکی تقسم کرد. در سیستم دیسکی همان طور که از نامش پیداست یک دیسک به توچی چرخ متصل است. این توپی در کنار قطعات دیگری چون کالیپرها، لنت ترمز و یک سیستم هیدرولیک اتومبیل شما متوقف می سازد. در سیستم کاسه ای نیز روال کار به همین صورت است: وقتی پدال ترمز را فشار می دهیم کفشک ها بوسیله سیستم هیدرولیک به کاسه ترمز فشار وارد می کند، این کاسه ترمز که به توپی چرخ وصل است ماشین را متوقف می سازد.

در نهایت باید گفت که سیستم ترمز و مهم تر از همه لنت ها حکم مرگ و زندگی را برای شما هنگام رانندگی دارند. خرابی لنت را جدی بگیرید اگر می خواهید بیشتر زنده بمانید!