حیوانات قرآنی کدامند و نام کدام حیوانات در قرآن کریم ذکر شده؟

  • انتشار: ۱۵ دلو ۱۳۹۸
  • سرویس: اطلس پلاس
  • شناسه مطلب: 76738

خداوند متعال در قرآن کریم در کنار همه رهنمون ها و مسائل مربوط به زندگی دنیایی و آخروی، از برخی حیوانات نیز نام برده اند و به مناسبت های مختلف درباره آنها سخن گفته اند. تعداد حیوانات قرآنی به بیش از ۲۰ نوع می رسد و بررسی آنها نکته های جالب به دست می دهد.

در این مطلب حیوانات قرآنی را مرور کرده و توضیح مختصری درباره آنها خواهیم داد. این نوشتار مختصر و جالب را از دست ندهید.

حیوانات قرآنی

سوره هایی که به نام حیوانات نام گذاری شده اند

در قرآن کریم تعدادی از سوره ها به نام حیوانات نام گذاری شده است. از میان ۱۱۴ سوره قرآن کریم، ۵ سوره نام هایی از اسامی حیوانات دارند. این سوره های عبارتند از: بقره (گاو)، نحل (زنبور)، عنکبوت، نمل (مورچه) و فیل.

نام گذاری برخی سوره های قرآن کریم به نام حیوانات نیز یکی از ویژگی های جالبی است که بسیار قابل توجه می باشد. در ادامه به بررسی حیوانات قرآنی می پردازیم که نام این پنج حیوان نیز در میان آنها خواهد آمد.

حیوانات قرآنی کدامند؟

گاو

سخن از گاو، در آیات ۶۷ تا ۷۱ و همچنین ۱۴۴ تا ۱۴۶ سوره مبارکه بقره ذکر شده است. خداوند متعال حتی به مناسبت همین آیات نام این سوره را بقره به معنای گاو گذاشته اند. این سوره از لحاظ ترتیب سوره ها، دومین سوره قرآن کریم است و همینطور طولانی ترین سوره ها نیز می باشد.

گوساله نیز از حیوانات قرآنی می باشد که در سوره بقره آیات ۵۱، ۵۴، ۹۲، ۹۳ و همچنین در سوره نساء آیه ۱۵۳، سوره اعراف آیه ۱۵۲، سوره هود ایه ۶۹ و سوره ذاریات آیه ۲۶ آمده است.

زنبور

زنبور نیز یکی از حیوانات قرآنی است و همانطور که گذشت سوره ای از قرآن کریم به نام این حیوان نام گذاری شده است. این سوره «نحل» نام دارد و دارای ۱۲۸ آیه می باشد. خداوند در آیات ۶۸ و ۶۹ این سوره درباره زنبور و عسلی که این حیوان تولید می کند اشاره کرده و فرموده است که عسل درمان و شفا برای انسان ها است.

شتر

شتر از دیگر حیوانات قرآنی می باشد. نام این حیوان در آیه ۱۴۴ سوره انعام و آیه ۱۷ سوره غاشیه ذکر شده است. خداوند در سوره غاشیه درباره شتر می فرمایند: «أَفَلَا یَنْظُرُونَ إِلَى الْإِبِلِ کَیْفَ خُلِقَتْ»، «آیا آنها به شتر نمی‏نگرند چگونه آفریده شده؟»

میمون

نام این حیوان نیز چندین بار به مناسبت های مختلف در قرآن کریم ذکر شده است. خداوند متعال در آیه ۱۶۶ سوره مبارکه اعراف، آیه ۶۵ سوره بقره و آیه ۶۰ سوره مائه درباره این حیوان سخن گفته اند.

عنکبوت

یکی از سوره های قرآن کریم به نام این حیوان نام گذاری شده است. در ایه ۴۱ از این سوره مبارکه می خوانیم: «مَثَلُ الَّذِینَ اتَّخَذُوا مِنْ دُونِ اللَّهِ أَوْلِیَاءَ کَمَثَلِ الْعَنْکَبُوتِ اتَّخَذَتْ بَیْتًا وَإِنَّ أَوْهَنَ الْبُیُوتِ لَبَیْتُ الْعَنْکَبُوتِ لَوْ کَانُوا یَعْلَمُونَ»، «کسانی که غیر از خدا را اولیاء خود برگزیدند، همچون عنکبوتند که خانه‏ ای برای خود انتخاب کرده و سست ترین خانه‏ ها خانه عنکبوت است اگر می‏دانستند!»

مورچه

مورچه نیز از دیگر حیوانات قرآنی است که یکی از سوره های قرآن کریم به نام این حیوان نام گذاری شده است. خداوند متعال در آیه ۱۸ و ۱۹ از سوره مبارکه نمل جریان جالبی از یک مورچه و حضرت سلیمان علیه السلام نقل می کنند و به همین مناسبت از این حیوان نام برده اند.

فیل

فیل نیز یکی از حیواناتی است که خداوند یکی از سوره های قرآن کریم را به نام آن نام گذاری کرده است. همه شما داستان اصحاب فیل و حمله آنها به مکه مکرمه را می دانید و این سوره نیز به بیان همین واقعه اشاره دارد. در این سوره همچنین از پرستو نیز نام برده شده است.

پرستو

همانطور که در مورد بالا گفته شد، نام پرستو در سوره مبارکه فیل ذکر شده و مناسبت ذکر نام این حیوان نیز چنین است که خداوند به واسطه این پرنده و سنگ هایی که آنها در منقار خود داشتند، لشکر اصحاب فیل که قصد حمله به مکه مکرمه را داشتند نابود کرد.

پروانه

پروانه نیز از دیگر حیوانات قرآنی است. نام این حیوان زیبا در سوره القارعه آیه ۴ آمده است. در سوره قارعه می خوانیم: « یَوْمَ یَکُونُ النَّاسُ کَالْفَرَاشِ الْمَبْثُوثِ»، «روزى که مردم چون پروانه هاى پراکنده گردند»

کلاغ

نام این حیوان در عربی «غراب» است و در سوره مائده آیه ۳۱ به آن اشاره شده است.

پشه و مگس

جالب است بدانید که خداوند متعال در قرآن کریم از پشه و مگس نیز نام برده است. در آیه ۲۶ سوره مبارکه بقره و آیه ۷۳ سوره مبارکه حج از این حیوان نام برده شده است.

گرگ

ماجرای حضرت یوسف علیه السلام را همه شما با یاد دارید. برادران یوسف علیه السلام که ایشان را به چاه انداختند به دروغ گفتند برادرمان را گرگ خورده و پیراهن خونین وی را به نزد پدر آوردند. در سوره مبارکه یوسف سه بار در آیات ۱۳، ۱۴ و ۱۷ از این حیوان نام برده شده است.

خوک

خوک به عنوان یکی از حیوانات حرام گوشت چند بار در قرآن کریم آمده است. آیات ۶۰ سوره مبارکه مائده و همچنین ۱۷۳ سوره مبارکه بقره به این حیوان اشاره دارند.

الاغ

خداوند متعال در آیه ۲۵۹ سوره مبارکه بقره به این حیوان در قالب یک حکایت بسیار زیبا و آموزنده اشاره کره است. همچنین در آیه ۵ سوره جمعه و همچنین آیه ۸ سوره نحل نیز نام این حیوان آمده است.

هدهد

هدهد نیز یکی از حیوانات قرآنی و نام یکی از پرندگان است که در قرآن کریم نامش ذکر شده است. نام این پرنده زیبا در ماجرای حضرت سلیمان علیه السلام آمده که این پرنده از ملکه سبا و حکومت او برای حضرت سلیمان علیه السلام گزارش آورد. آیه ۲۰ سوره نمل اشاره به این پرنده دارد.

سگ

در آیات ۱۴ سوره مائده، ۱۷۶ سوره اعراف و ۱۸ و ۲۲ سوره کهف نام این حیوان با وفا ذکر شده است. خداوند متعال در سوره کهف به ماجرای همراهی سگ اصحاب کهف با آن جوانمردان و حضور او در غار نیز پرداخته است.

گورخر

در ایه ۵۰ سوره مبارکه مدثر به این حیوان اشاره شده است. در این آیه می خوانیم: «کَأَنَّهُمْ حُمُرٌ مُسْتَنْفِرَهٌ»، «گوئی آنها گورخرانی هستند رمیده»

شیر

در ایه ۵۱ سوره مدثر نیز خداوند به شیر اشاره کرده است: «فَرَّتْ مِنْ قَسْوَرَهٍ»، «که از شیر فرار کرده‏ اند!»

ملخ، قورباغه، آفت گیاهی

در آیه ۱۳۳ سوره مبارکه اعراف نام این حیوانات در یک ذکر شده است. خداوند متعال در این آیه می فرمایند: «فَأَرْسَلْنَا عَلَیْهِمُ الطُّوفَانَ وَالْجَرَادَ وَالْقُمَّلَ وَالضَّفَادِعَ وَالدَّمَ آیَاتٍ مُفَصَّلَاتٍ فَاسْتَکْبَرُوا وَکَانُوا قَوْمًا مُجْرِمِینَ»، «سپس (بلاها را پشت سرهم بر آنها نازل کردیم) طوفان و ملخ و آفت گیاهی و قورباغه‏ ها و خون را که نشانه‏ هائی از هم جدا بودند بر آنها فرستادیم (ولی باز بیدار نشدند) و تکبر ورزیدند و جمعیت گنهکاری بودند.»

گوسفند

گوسفند نیز یکی دیگر از حیوانات قرآنی است. آیات ۱۴۳ و ۱۴۶ سوره مبارکه انعام به این حیوان اشاره کرده اند.

اسب

خداوند متعال در آیه ۸ سوره مبارکه نحل نام این حیوان را ذکر کرده اند.

مار

نام این حیوان نیز در آیه ۲۰ سوره مبارکه «طه» آمده است.