حکومت موقت!

  • انتشار: ۱۲ قوس ۱۳۹۹
  • سرویس: دیدگاهسیاست
  • شناسه مطلب: 100397
افغانستان

زمانی نیاز به حکومت موقت است که دولت نباشد. ساختارها و نهاد های دولتی وجود نداشته باشد. قانون اساسی نباشد. در چنین وضعیت، طرف های مختلف منازعه بر سر یک حکومت موقت توافق می کنند تا دولت را تاسیس کنند، قانون اساسی بسازند و ساختار های دولتی را بوجود بیاورند. اما افغانستان در چنین وضعیتی قرار ندارد. دولت وجود دارد، ساختار ها و نهادهای دولتی وجود دارد و قانون اساسی مدون و مصوب نیز است، هر چند که دولت و ساختارها و نهاد هایش با قانون اساسی، فاسد و پر از عیب و نقص اند.

اما برخی ها به خصوص در درون این دولت و نظام سیاسی که جمهوری اسلامی افغانستان خوانده می شود، تشکیل حکومت موقت را از الزامات مذاکرات صلح و توافق برای صلح با طالبان تلقی می کنند. چرا؟
برای اینکه حکومت موقت از نظر این ها دو هدف را برآورده می کند:
۱ – اشرف غنی را از ارگ می کشد.
۲ – دست طالبان را از جنگ کوتاه می سازد و صلح جای جنگ را می گیرد.
آیا واقعاً نتیجۀ حکومت موقت چنین خواهد شد؟
نه؛
اگر گپ به حکومت موقت بکشد که به این آسانی هم نخواهد بود، طالبان چیزی را به نام حکومت موقت نمی شناسند و هیچ حرمت و حفاظتی برای آن قایل نمی شوند.
آیا برای طالبانی که فکر می کنند امریکا و ناتو را شکست دادند و وادار به خروج از افغانستان ساختند، می توان گفت بفرمائید این هم حکومت موقت، پاداش و تحفۀ تان؟
حکومت موقت در چنین وضعیت به معنی متلاشی ساختن و نابود کردن دولت و تمام نهاد ها و ساختارهای دولت است که در این ۱۹ سال با صد ها ملیارد دالر و جویبار های خون شکل گرفت.

آیا امریکایی ها و اروپایی های متحدش با سایر اعضای ناتو، حکومت موقت فرضی و احتمالی را مورد حمایت نظامی و مالی قرار خواهند داد که که هزینۀ بسیار سنگین نیاز دارد؟ در حالی که این ها در صدد برداشتن هزینۀ حمایت از دولت افغانستان از روی شانه های خود هستند حاضر می شوند تا به۱۹ سال قبل بر گردند و پروسۀ مشابه را از سر طی کنند؟

اگر فرض را بر این گرفته شود که حکومت موقت بوجود بیاید، چه کسی در رأس این حکومت قرار خواهد گرفت؟

هرگاه حامد کرزی و داکترعبدالله خود را کاندیدای ریاست حکومت موقت بسازند، طالبان را بگذارید به کنار، همین سران و کلان های منتقد و مخالف اشرف غنی به خصوص کلان های جبهۀ جهاد و مقاومت پیشین ضد طالبان همچون: استاد سیاف، عطامحمد نور، صلاح الدین ربانی، محمد اسماعیل خان، حاجی محمد محقق، محمد کریم خلیلی، محمد یونس قانونی، مارشال دوستم و ……… داکتر عبدالله را بر می گزینند یا کرزی را؟
معلوم دار که حامد کرزی را.

واقعیت این است که حکومت موقت، افغانستان را به صلح نمی رساند. حکومت موقت افغانستان را به نقطۀ صفر بر می گرداند. دولت را متلاشی می سازد، نهادها و ساختار های شکل گرفته را نابود می کند، دروازه های کمک و همکاری دنیا را می بندد و بی ثباتی و جنگ را گسترده تر و عمیق تر می سازد.

اگر شما به بقای افغانستان به عنوان یک کشور باور دارید و در این باور صادق هستید، بیائید به جای طرح حکومت موقت در مذاکرات صلح، طرح اصلاح و تغییر قانون اساسی، برگزاری انتخابات ریاست جمهوری بدون مشارکت اشرف غنی و کاندیداهای پیشین و انتخابات پارلمانی را ارائه کنید. با این طرح هم غنی را از ارگ می کشید، هم با طالبان به صلح می رسید، هم می توانید دولت را از فروپاشی نجات دهید و هم ادامۀ کمک دنیا را به افغانستان حفظ کنید.

محمد اکرام اندیشمند

نظرات(۰ دیدگاه)

نظر شما چیست؟