اسامی حواریون عیسی (ع)/ سرانجام حواریون چه شد؟

  • انتشار: ۲۰ دلو ۱۳۹۸
  • سرویس: اطلس پلاس
  • شناسه مطلب: 77246

شاگردان و یاران ویژه عیسی مسیح دوازده نفر بودند که از این دوازده نفر بنام حواریون عیسی (ع) یاد شده است. آنها توسط حضرت عیسی(ع) تعلیم و تربیت می شدند. بعد از قیام وعروج مسیح این شاگردان به عنوان شاهدان و فرستادگان به میان مردم رفتند.

حواریون جمع «حوارى»از «حور» به معنای سفیدی خالص گرفته شده است.

درلغت، حواریون به کسانی گفته می‌شود که عاری از هر نوع عیب و نقص باشند. برخی این لغت را مشتقی از کلمه حواریا می دانند که واژه ای حبشی ست که به معنای رسول و فرستاده بکار برده می شود.

حواریون عیسی

اسامی حواریون عیسی (ع)

در انجیل متی باب ۱۰، لوقا باب ۶ و انجیل مرقس باب ۹ اسامى حواریون چنین آمده است:

 ۱- شمعون معروف به پطرس ۲٫-اندریاس ۳٫- یعقوب ۴٫ -یوحنا ۵٫ -فیلوپس ۶٫ -برتولولما ۷٫- توما ۸٫ -متى ۹٫- یعقوب ابن حلفا ۱۰٫- شمعون ملقّب به «فدایی» ۱۱٫- یهودا برادر یعقوب ۱۲٫- یهوداى اسخریوطى که به مسیح خیانت کرد.

بر اساس انجیل، حواریون عیسی(ع) فرستادگان و رسولان آن حضرت اند. دراین راه نصایح بسیاری به آنان می‌کند و به آنها قدرت می‌دهد تا ارواح ناپاک را بیرون کنند و هر نوع بیماری و مرض را شفا دهند.

در حقیقت وصی حقیقی عیسی(ع)،شمعون معروف به پطرس بوده است، اما در مسیحیت کنونی شخص دیگری به نام پولُس، یکه تاز مسیحیت شد و به تدریج پطرس و موافقان او که عقاید عیسی مسیح را داشتند، به فراموشی سپرده شدند. عقاید آنان به خدا نبودن عیسی، بعدها به عنوان بدعت در مسیحیت مطرح شد. پولُس اثرگذارترین شخصیت مسیحیت کنونی بوده و آنچه که مسیحیت امروز از او گرفته بیشتر از آن چیزی است که از عیسی(ع) گرفته است.

حضرت مسیح (ع) هر یک از آنها را به عنوان نمایندگان خود به مناطق مختلف جهان فرستاد، به طوری که آنها افرادى مخلص، ایثارگر و مجاهد و مبارز بودند، و بسیار به مسیح (ع) عشق مى ورزیدند.

یکی از حواریون به نام یهودا اسخریوطی به حضرت عیسی(ع) خیانت کرده وآن حضرت را به همراه دیگر حواریون  تسلیم یهودیان و سربازان رومی نمود.

حواریون عیسی(ع) از دیدگاه قرآن کریم

در قرآن کریم از حواریون عیسی (ع) یاد شده که اشاره به دوازده نفر از یاران خاص حضرت مسیح (ع) است که نام آنها در انجیل هاى کنونى (انجیل متى و لوقا باب ۶) ذکر شده است. چون آنها قلبى پاک و روحى باصفا داشتند و در شستشوى روح و جان خود و دیگران تلاش و کوشش مى کردند، این واژه بر آنها اطلاق شده است.

فَلَمَّا أَحَسَّ عِیسَى مِنْهُمُ الْکُفْرَ قَالَ مَنْ أَنْصَارِی إِلَى اللَّهِ قَالَ الْحَوَارِیُّونَ نَحْنُ أَنْصَارُ اللَّهِ آمَنَّا بِاللَّهِ وَاشْهَدْ بِأَنَّا مُسْلِمُونَ.(آل عمران۵۲)

هنگامى که عیسى از آنان احساس کفر (و مخالفت) کرد، گفت: کیست که یاور من به سوى خدا (براى تبلیغ آیین او) شود؟ حواریون گفتند: ما یاوران خداییم به خدا ایمان آوردیم و تو (اى عیسى!) گواهى ده که ما تسلیم (خدا) هستیم. پروردگارا! به آنچه نازل کرده ‏اى، ایمان آوردیم و از فرستادۀ (تو) پیروى نمودیم ما را در زمرۀ گواهان بنویس!

یا أَیُّهَا الَّذِینَ آمَنُوا کُونُوا أَنْصارَ اللّهِ کَما قالَ عِیسَى ابْنُ مَرْیَمَ لِلْحَوارِیِّینَ مَنْ أَنْصارِی إِلَى اللّهِ قالَ الْحَوارِیُّونَ نَحْنُ أَنْصارُ اللّهِ فَآمَنَتْ طائِفَهٌ مِنْ بَنِی إِسْرائِیلَ وَ کَفَرَتْ طائِفَهٌ فَأَیَّدْنَا الَّذِینَ آمَنُوا عَلى عَدُوِّهِمْ فَأَصْبَحُوا ظاهِرِینَ.(صف۱۴)

اى کسانى که ایمان آورده ‏اید! یاوران خدا باشید همان‏ گونه که عیسى بن مریم به حواریون گفت: چه کسانى در راه خدا یاوران من هستند؟! حواریون گفتند: ما یاوران خدائیم در این هنگام گروهى از بنى اسرائیل ایمان آوردند و گروهى کافر شدند ما کسانى را که ایمان آورده بودند در برابر دشمنانشان تأیید کردیم و سرانجام بر آنان پیروز شدن.

وَ إِذْ أَوْحَیْتُ إِلَى الْحَوارِیِّینَ أَنْ آمِنُوا بی وَ بِرَسُولی قالُوا آمَنّا وَ اشْهَدْ بِأَنَّنا مُسْلِمُونَ.(مائده ۱۱۱)

و (به یاد آور) زمانى را که به حواریون وحى فرستادم که به من و فرستاده من، ایمان بیاورید. آنها گفتند: ایمان آوردیم، و گواه باش که ما مسلمانیم.

آیه های فوق به روشنی نهایت اخلاص حواریون عیسی(ع) را نشان میدهد. آنها پس از قبول دعوت مسیح (ع) و اعلام آمادگی برای همکاری و کمک به او، ایمان خویش را به پیشگاه خداوند عرضه داشتند و گفتند: پروردگارا! ما به آنچه نازل کرده‌ای ایمان آوردیم و از فرستاده (تو حضرت مسیح) پیروی نمودیم، پس ما را در زمره گواهان بنویس.

حواریون عیسی(ع) در روایات

از امام صادق(ع) روایتی نقل شده که حضرت فرمود: شیعیان ما حواریون ما هستند. همان گونه که حواریون حضرت عیسی(ع) اطراف حضرت بودند.

در حدیثی نیز از پیامبر اکرم(ص) نقل شده است که هنگامی که درعقبه با جمعی از اهل مدینه که برای بیعت آمده بودند روبرو شد و فرمود: دوازده نفر از خودتان را انتخاب و به من معرفی کنید که این ها نماینده قوم خود باشند، همان گونه که حواریون نسبت به عیسی بن مریم بوده اند.

و در دیگر روایتی آمده امام صادق(ع)  فرمودند  که شیعیان ما حواریون ما هستند. حواریون عیسی(ع) از حواریون ما مطیع تر نیستند. یعنی شیعیان ما حتی از حواریون حضرت عیسی(ع) هم مطیع تر و بهترند.

بر اساس حدیثی از امام رضا (ع)، حواریون را به این نام خوانده اند چرا که خود را از گناه و آلودگی پاک کرده و برای پاک کردن دیگران نیز با پند و نصیحت می‌کوشیدند در حالی‌که برخی گمان می‌کنند که حواریون به دلیل آنکه شغلشان شستن لباس بوده، و چرک و آلودگی را از لباس‌ها می‌زدوده‌اند به این نام خوانده شده‌اند.

از امام سجاد(ع) روایت شده است که حضرت مسیح به حواریون فرمود : جز این نیست که دنیا پلى است ، پس از آن بگذرید و به آبادانى آن نپردازید.

در حدیثی از پیامبر اکرم(ص) آمده که حواریون عیسی(ع) عرض کردند: یا روح اللّه‏! پس با چه کسی همنشین شویم؟ فرمود: با آن که دیدنش شما را به یاد خدا اندازد و گفتارش بر دانش شما بیفزاید و کردارش شما را به آخرت تشویق کند.

 سرانجام حواریون

حواریون عیسی (ع)  پس از عروج حضرت مسیح به آسمان در بین مردم رفتند و به تبلیغ دین و شریعت مسیح (ع) پرداختند. رساله‌هائی از آن حضرت نوشتند که شامل گفتارها، معجزه ها و آموزه های حضرت مسیح و برخی احکام آن زمان بود .عده ی زیادی از مردم را به دین مسیح وارد کردند. عاقبت طبق آنچه که در کتب تاریخ آمده، هر کدام از آنها به شکلی به دست امپراطوران و سلاطین بنی اسرائیل به قتل رسیدند.