حقوق قاضی چقدر است؟ مقایسه حقوق قاضی در ایران و آمریکا

  • انتشار: ۲۹ دلو ۱۳۹۸
  • سرویس: اطلس پلاس
  • شناسه مطلب: 78428

بدون شک شما هم صحنه های هیجان انگیز از فیلم های متفاوت هالیوودی و بالیوودی که در آنها یک وکیل با شجاعت از حقوق پایمال شده موکل خود دفاع می کند یا یک قاضی که با اطمینان حکمی را در مورد یک جنایتکار صادر می کند را دیده اید! به احتمال زیاد پس از دیدن این صحنه ها همیشه خواسته اید که ای کاش قاضی یا وکیل می شدید، نه به خاطر حقوق قاضی یا وکیل بلکه به خاطر حس انسان دوستی و کمک به هم نوع خود!

قضات معمولا “موقعیت اجتماعی بالایی دارند، از مصونیت قضایی خود لذت می برند و نسبت به سایر کارمندان دستگاه قضایی در یک کشور حقوق بالاتری” دریافت می کنند. همه این عوامل و برخی دلایل دیگر سبب شده انسان های زیادی داوطلب این شغل فاخر گردند.

با ما همراه شوید تا با میزان درآمد یک قاضی در ایران و برخی کشورهای دیگر آشنا گردید.

قضاوت، شغلی پرحاشیه

اگرچه بسیاری هنگام شنیدن شغل وکالت و قضاوت به اولین چیزی که فکر می کنند حقوق بالای آنهاست اما این دو شغل از مشاغل پرحاشیه و دردسازی است که اگر فرد دقت لازم را به خرج ندهد و هوشیار نباشد ممکن است در دام پاپوش هایی بیفتد که خلاص شدن از آنها به این آسانی نیست. جنس شغل یک قاضی با دیگر مشاغل تفاوت دارد، یک قاضی اگر بخواهد به طور مستقل و بدون توجه به فشارهای درونی و بیرونی کار کند بدون شک با محرومیت های زیادی روبرو می گردد. استرسی که هنگام امضا حکم اعدام پای یک پرونده به قاضی وارد می شود با هیچ شغل دیگری قابل مقایسه نیست. حیثیت و آبروی مردم به تصمیم قضات بستگی دارد و در صورت اشتباه ممکن است قاضی مورد تعقیب قربانی و حتی کشته شدن پیش برود. گروه های مافیایی و باندهای خرابکاری که هرگز دوست ندارند در دادگاه ها حکمی خلاف خواسته های خود دریافت کنند از دیگر دشمنان قضات به حساب می آیند.

حقوق یک قاضی در ایران

پایه حقوق یک قاضی در ایران از ۵ تا ۶ میلیون و سقف حقوق وی از ۱۲ تا ۱۵ میلیون تفاوت می کند. البته این مبلغ با توجه به سابقه کاری قضات و برخی فاکتورهای مثبت دیگر ممکن است تفاوت کند. براساس شواهد موجود آنچه در مورد حقوق قاضی در ایران باید گفت این است که در مقایسه با کشورهای دیگری مثل آمریکا این مبلغ ناچیز می باشد.

حقوق قاضی

میزان حقوق قضات ایرانی ۵۰ درصد پایین تر از متوسط جهانی است و بسیاری از قضات حقوقی کمتر از ۵ میلیون در ماه دریافت می کنند. این مسأله خود سبب شده احتمال اشتباه قضات حین مواجه شدن با وسوسه های مالی افزایش یابد و فساد در دستگاه قضایی گسترش یابد.

قضات و چک سفید

همان طور که گفته شد قضاوت شغل پر خطری است و یک قاضی ممکن است در معرض رشوه های کلان وسوسه شده عنان کار از دست بدهد. از این رو در تمام دنیا با توجه به حساسیت این شغل سعی می شود تمام نیازهای مالی و مادی یک قاضی از سوی دستگاه قضایی برطرف شود تا قاضی بتواند با اطمینان خاطر به کار خود ادامه دهد. گفته شده که قاضی نمک جامعه است و وای به روزی که نمک بگندد! براساس شواهد موجود قضیه اما در ایران فرق می کند و قوه قضائیه و دادگستری با اینکه کمک زیادی به خزانه دولت می کند و پول ساز است اما قضات آن حقوق مناسبی دریافت نمی کنند. توجه دستگاه قضایی به قضات باید به صورتی باشد که قاضی حین قضاوت با اطمینان خاطر حکم صادر کند، اصطلاحا باید به قضات چک سفید داده شود تا هر مقدار که نیاز دارند بنویسند!

حقوق قاضی در امریکا و ایران  

همان طور که گفته شد حقوق قضات در ایران در مقایسه با دیگر کشورها به مراتب پایین است. به اعتقاد برخی از کارشناسان میزان پولی که قضات در ایران ماهیانه دریافت می کنند در مقایسه با درصد خطراتی که آنها را تهدید می کند ناچیز است. در ایران حقوق قضات و اساتید دانشگاه براساس قانون مدیریت خدمات کشوری به صورت یکسان محاسبه می گردد.

براساس جدیدترین تحقیق صورت گرفته توسط تعدادی از متخصصین شغلی در ایران متوسط حقوق قاضی از ۱۲۰۰۰۰۰ تا ۱۳۹۰۰۰۰۰ متغییر است.

براساس آمار اعلام شده متوسط حقوق یک قاضی در امریکا در یک سال ۱۰۵ هزار دلار می باشد که در مقایسه با تقریبا ۳۴ هزار دلار دیگر مشاغل قابل توجه به نظر می رسد. براساس آمار تازه اعلام شده حقوق سالانه یک قاضی در امریکا در سال ۲۰۱۰ در حدود ۱۲۰ هزار دلار بوده است.

نگاهی سطحی به این تفاوت فاحش نشان می دهد که سیستم قضایی ایران بیشتر از دیگر کشورها قضات خود را در معرض لغزش در مقابل وسوسه ها قرار داده است.

اکنون که با ما در خواندن این مطلب همراه شدید بدون شک دید بهتری نسبت به دو شغل وکالت و قضاوت پیدا کرده اید. اینک می دانید که در ایران حقوق قاضی نسبت به خطراتی که وی هنگام انجام وظیفه متحمل می شود به هیچ وجه کافی و وافی نیست. این امر سبب شده سالیانه تعداد زیادی از قضات در ایران به کام رشوه ستانی فرو روند و از تطبیق عدالت و احقاق حقوق مردم ناتوان باشند. قاضی اگر از نظر مالی تأمین نباشد هرگز نمی تواند در محاکمه زورمندان و جنایتکاران مصمم و با اراده عمل کند. قاضی نمک جامعه است و سلامت جامعه از سلامت قضات آن ناشی می شود. نکته دیگر اینکه در کشوری مثل آمریکا از نظر علم حقوق پیشرفت قابل ملاحظه ای داشته قاضیان تا حدی تمویل شده اند که کمتر به دام وسوسه های شیطانی گروه های مافیایی می افتند.