چگونه تارهای صوتی را تقویت کنیم؟ [راهنمای تقویت صدا]

  • انتشار: ۲۵ جدی ۱۳۹۸
  • سرویس: اطلس پلاس
  • شناسه مطلب: 74293

این روزها مقولۀ خوانندگی و آواز خوانی و به تبع بحث تخصصی تقویت صدا طرفداران زیادی پیدا کرده است به گونه ای که اکثر جوان ها به این سو سوق داده شده اند.

هر کسی در حد توان خود تلاش می‌کند تا بتواند صدای خوبی از خود ارائه بدهد و آن را به ظهور برساند. شاید همه صدای مناسبی برای آواز خواندن نداشته باشند ولی تقریبا همه به این مقوله علاقه دارند.

در این مطلب با نکاتی در خصوص تقویت صدا و داشتن صدایی بهتر با شما همراه هستیم.

تقویت صدا و حنجره

برای اینکه صدایی خوش و دلنشین داشته باشید نیازمند یک حنجرۀ قوی هستید. باید رفتارهایی برای قوی کردن حنجرۀ خود انجام دهید.

تقویت صدا

منظور از حنجره قوی این نیست که بتوانید توسط آن با صدای بلند صحبت کنید یا فریاد بزنید. منظور قوت، قدرت و بنیۀ حنجره است.

حنجره هایی که بعد از مدتی استفاده دچار مشکل می‌شوند و دیگر نمی‌توانند مثل قبل صداهای خوش از خود بیرون بدهند قوی نیستند و قوت لازم را برای خواندن ندارند.

اما عده ای هم هستند که با وجود سالها خوانندگی و آواز خوانی باز هم حنجرۀ آنها مثل قبل به کار خود ادامه می‌دهد، این افراد دارای حنجره هایی با بینۀ بالا و قوی هستند.

برای داشتن حنجره ای قوی و تقویت صدا می‌بایست یک سری بایدها و نبایدها را رعایت کنید. رژیم غذایی و تنفس شما تأثیر مستقیمی بر نوع صدا و حنجرۀ شما دارد.

رژیم غذایی مناسب برای تقویت صدا:

غذاهایی که می‌خوریم بر روی تارهای صوتی ما اثر می‌گذارند. کسانی که می‌خواهند صدای خوبی داشته باشند باید از رژیم غذایی خود مراقبت کنند.

بعضی از خوارکی ها می‌توانند تارهای صوتی را دچار آسیب کنند. مثلا خانوادۀ کافئین با تأثیر بر سیستم عصبی باعث می‌شود صدای ما دچار ناهنجاری شود.

شکلات با خشک کردن مخاط گلو موجب بد شدن صدا می‌شود. آجیل و غذاهای ادویه دارد با تحریک جنجره صدای ما را دچار تنش می‌کنند.

برخی رژیم غذایی حساسیت زا نیز باعث بروز آفت ها و التهاباتی می‌شوند که تأثیر منفی بر روی حنجره و در نهایت صدای ما می‌گذارند.

مصرف دخانیات و استفاده از الکل نیز صدای ما را تحت تأثیر قرار می‌دهند. نوشیدن چای داغ، آب سرد و مواد غذایی مثل سیر و ترشیجات و سرخ شده ها و همچنین غذاهای حساسیت زا نیز موجب بروز اختلالاتی در صوت و حنجره می‌شوند.

تأثیر تنفس بر صدا:

تنفس صحیح باعث می‌شود که صدای شما قدرت مضاعف پیدا کند. هنگامی که مشغول تنفس صحیح هستید صحبت کنید. همزمان با اجرای صحیح تنفس کمی بلند صحبت کنید. متوجه خواهید شد که صدای شما قدرت بیشتری نسبت به گذشته دارد.

صدای شما بدون اذیت شدن حنجره و گلوی تان جذاب‌ تر و  کلفت تر از قبل به نظر می‌رسد.

زیر و بم شدن صدا:

صدای بم طرفداران خود را دارد، اگر علاقمند به این نوع صدا هستید مدتی رژیم غذایی خود را تحت کنترل قرار دهید. خوردن انجیر تر یا خشک، مویز علی الخصوص مویزی که در روغن بادام تر شده باشد برای شما مناسب است.

برای بر طرف شدن زبری صدای تان، آب انگور و عسل را بجوشانید، کف حاصل از این جوشانده را با آب گرم مخلوط کنید و غرغره نمایید. بعد از غرغره این مخلوط را میل کنید.

تقویت صدا نیازمند تمرین و اراده است. اگر مدتی طولانی بر روی حنجرۀ خود کار کنید می‌توانید به نتیجۀ خوبی برسید.

تارهای صوتی:

برای اینکه صدای خوبی داشته باشید ابتدا باید تارهای صوتی‌تان را گرم کنید. مثل زمانی که می‌خواهید ورزش کنید .باید قبلش بدنتان گرم باشد.

گرم کردن تار صوتی:

آوازی را زمزمه کنید. سعی کنید بیشتر لب و دهان شما درگیر این آواز شوند. عضلات فکهای تان را حرکت دهید و آنها را برای خواندن آماده کنید.

زبان را در دهان بچرخانید. با این حرکت می‌توانید گرفتگی های احتمالی پشت زبان را رفع کنید. دهان خود را به شکل آ، ای، او در آوردید. این حروف را با صدای بلند و حرکات محسوس دهان بگویید.

تمرین تنفس برای تقویت صدا:

از دلایلی که  باعث می‌شود صدای شما عمق لازم را نداشته باشد و حنجره تان قوی نباشد تنفس است. تمرین زیر را قبل از آنکه بخواهید بخوانید انجام دهید.

شانه ها را به عقب ببرید و ریه را در حالت باز نگاه دارید. دست ها را بر شکم بگذارید و ماهیچه شکم را آزاد کنید. از طریق بینی هوا را به ریه ببرید.

چند ثانیه هوا را نگاه دارید و آرام خارج کنید.با این کار ریه و شکم تان را در حالت جمع شده تصور کنید. چند بار این تمرین را انجام دهید. بعد از آن دست‌های تان را بالا ببرید و ریه را پر از هوا کنید.

پس از آن دست‌ها را پایین آورده با یک آه بلند هوا را از ریه بیرون کنید. اینگونه می‌توانید نفس مناسب  برای زمان اجرا را داشته باشید.

رها سازی صدا:

اگر صدای شما گرفته باشد مخاطب را خسته می‌کند و لذت کافی را از اجرای شما نخواهد برد. در حالت ایستاده دست را روی ماهیچه های گلو بگذارید. با صدای خودتان صحبت کنید.

با دهان خمیازه بکشید با یک اووووووممممم خمیازه را به پایان برسانید. اینگونه می‌توانید عضلات آرواره را رها کنید.

فک پایین تان را رها کنید و به سمت راست و چپ حرکت دهید. در حالی که فک را تاب می دهید لب های تان را ببنید و زمزمه کنید.

تمرین حجم صدا:

حجم صدای شما می‌تواند بسیار در زمان اجرا به دردتان بخورد. اگر حجم خوبی از صدا داشته باشید باعث می‌شود شنوندۀ شما احساس خوبی داشته باشد و صدای شما دلنشین تر می‌شود و خودتان کم‌تر خسته می‌شوید.

اگر می‌خواهید حجم صدای تان تقویت شود تمرین های زیر را انجام دهید.

نفس عمیقی بکشید و هوای موجود در دهان را با صدای س، س، س، س از ریه خارج کنید. این کار را چند بار پشت سر هم انجام دهید. حالا صدای م،م،م،م، را دست بگیرید.

در نهایت صدای تان را کمی بالا ببرید. این کار را تکرار کنید و هر بار صدای تان را بیشتر از قبل کنید. همین کار را با حرف آآآآآآآآ انجام دهید. به همان ترتیب، ابتدا با صدای کم و بعد زیاد و زیادتر تمرین را ادامه دهید.

انجام روزانۀ این تمرین ها می‌تواند تقویت صدا را سبب شود و به شما کمک کند که حنجرۀ خوبی داشته باشد.