انواع زیتون ها: زیتون سبز بهتر است یا سیاه؟

  • انتشار: ۲۹ دلو ۱۳۹۸
  • سرویس: اطلس پلاس
  • شناسه مطلب: 78494

اولین نکته در باب انواع زیتون و اهمیت آن این است که بدانیم خداوند بزرگ در قرآن کریم به آن قسم خورده است، جائیکه در قرآن می خوانیم:”والتین و الزیتون.”زیتون سرشار از چربی های غیر اشباع می باشد و در صورتیکه انواع زیتون در کنار غذای اصلی به طرز مناسب مصرف شود می تواند در درمان بیماری های قلبی و عروقی مفید باشد. براساس شواهد علمی مصرف زیتون می تواند هوش و حافظه کودکان در حال رشد را نیز تقویت کند. زیتون رسیده طبیعتی گرم دارد و روغن گرفته شده از زیتون کاملا رسیده نیز به دلیل خاصیت گرمی که دارد در بسیاری موارد استعمال خارجی پیدا کرده از آن برای التیام درد مفاصل و استخوان ها استفاده می شود. به یاد داشته باشید که زیتون نارس طبیعت سرد و خشک دارد.

زیتون، نماد صلح و یک غذای خالص

انواع زیتون به عنوان یک میوه آلویی دارای پوسته، گوشته و هسته از عهد باستان یک غذای خالص و کمیاب به حساب آمده در کشورهای مختلف از آن استفاده می شود. شاخه های زیتون نماد صلح و دوستی است و گفته شده اولین شعله المپیک با سوزاندن شاخته زیتون روشن شده است. در المپیک یونان که چندین سال پیش برگزار شد نیز به هر قهرمان در کنار مدال یک سربند از شاخه زیتون اهدا می شد. براساس شواهد موجود، زیتون در زمان حضرت موسی(ع) به اندازه ای مهم بود که این پیامبر الهی کشاورزانی که در کار کشت و پرورش زیتون بودند را از خدمت نظامی معاف ساخته بود. وجود موادی چون گلوکوساید و اولوروبین در زیتون علاوه بر ایجاد خواص منحصر به فرد در این میوه باعث تلخی انواع زیتون شده است.

منشأ درخت زیتون

در این بخش از مطلب انواع زیتون، نگاهی به منشأ درخت زیتون می اندازیم؛ یک افسانه مشهور در باب منشأ درخت زیتون وجود دارد که می گوید آتنا، الهه خرد و جنگ و نگهبان آتن، یک درخت زیتون به اهالی آتن داد تا رضایت پوزیدون، خدایان دوازده گانه یونان باستان، را به دست آورند.

با استناد به این افسانه و برخی شواهد تاریخی دیگر می توان گفت که یونان باستان منشأ درخت زیتون به حساب می آید: گفته شده اولین درخت زیتون، ۳۵۰۰ سال قبل از میلاد در جزیره کریت در یونان کشت شد که هنوز هم میوه می دهد و در ادامه توسط امپراطوری روم به مناطق دیگر از جمله کشورهای فرانسه، اسپانیا، پرتغال و برخی کشورهای مدیترانه ای و آفریقایی مانند مصر منتقل شد، هنوز هم حکاکی های زیتون بر آرامگاه فراعنه مصر به چشم می خورد . در سال ۱۴۶۰ میلادی اولین نهال درخت زیتون توسط آنتونیو دری ریورا به شهر لیما در کشور پرو برده شد. ورود زیتون به قاره آمریکا نیز در قرن هجدم توسط میسیونرهای اسپانیایی صورت گرفت.

انواع زیتون  

اگرچه انواع زیتون به طور کلی به دو دسته زیتون های سیاه و زیتون های سبز تقسیم می شوند، اما این دو نوع نیز خود به دسته های زیادی  تقسیم می گردند. زیتون سیاه قبل از برداشت روی درخت کاملا می رسد و طعم آن با زیتون سبز تفاوت دارد.

انواع زیتون

زیتون هالکیدیکی

این نوع زیتون مخصوص یونان باستان است که شکلی تخم مرغی و طعمی تند و فلفلی دارند. این نوع از انواع زیتون گوشتی و آبدار است و معمولا در آب شور پرورده می شوند. این زیتون جزء زیتون های سبز می باشد.

زیتون سیسیلی

این نوع زیتون همان طور که نامش نشان می دهد در ایتالیا پرورش می یابند که اندازه ای متوسط بیضی شکل و طعمی شور دارند. زیتون سیسیلی در آب نمک یا نمک و اسید لاکتیک پرورش می یابند. این زیتون در گروه زیتون های سبز قرار می گیرد.  

زیتون آلفونسوس

زیتون آلفونسوس در کشور شیلی پرورش پیدا می کنند. این زیتون ها به رنگ قرمز خاکستری تا رنگ بنفش یافت می شوند. زیتون آلفونسوس که طعم گوشتی و میوه ای دارند معمولا در سرکه پرورده می شوند. این نوع از انواع زیتون چون آبدار هستند می توان روغن خوبی از آنها گرفت و در سالاد، غذاهای دریایی یا گوشتی و البته پیتزاهای امروزی از آن استفاده نمود. زیتون آلفونسوس هم جزء زیتون های سیاه می باشد.

زیتون لوگانو

این نوع از انواع زیتون ها اگرچه ریشه ای سوئیسی دارند اما در ایتالیا یافت می شوند. این زیتون های به رنگ سیاه قهوه ای و اندازه متوسط طعم خیلی شوری دارند با این وجود در آب نمک و گیاهان پرورده می شوند. این زیتون در گروه زیتون های سیاه قرار می گیرد.   

زیتون مانزانیلا

زیتون مانزانیلا از یکی دیگر از انواع زیتون می باشد که در اسپانیا پروش داده شده و مزه ای تند و شور و رنگ سبز دارند. زیتون تویر، حفره دار و غیره حفره دار از گونه های مختلف زیتون مانزانیلا می باشد.

زیتون پیچولین

این نوع از انواع زیتون چون بیشتر در تولید کوکتل از آن استفاده می گردد به زیتون کوکتل معروف اند. این زیتون در فرانسه پروروش یافته و دارای اندازه ای متوسط و طعم میوه ای و شیرین و رنگ تقریبا زرد هستند.

کدام بهتر است؟ زیتون سبز یا سیاه؟

همان طور که در بالا گفته شد زیتون سیاه و سبز از لحاظ تغذیه تفاوت چندانی ندارند البته به شرطی که زیتون توسط دستگاه صنعتی و بر اثر افزودن برخی مواد اضافی سیاه نشده باشد. زیتون های سیاه در مقایسه با نوع سبز آب بیشتری دارند.

انواع زیتون سیاه

در این بخش از انواع زیتون، اشاره ای می کنیم به گروه های مختلف زیتون های سیاه: زیتون های سیاه خود به دو گروه: ژنتیکی سیاه که روی درخت و طی فرایند رسیدن سیاه می شوند و گروه در صنعت سیاه شده، تقسیم می گردند: در صنعت برخی مواد شیمیایی آهن دار به زیتون اضافه و رنگ آن را سیاه می کنند.

خیلی ها گروه دوم زیتون های سیاه را به دلیل مواد افزودنی آن نمی پسندند.

در نهایت باید گفت که زیتون یک میوه قرآنی است و مصرف آن می تواند فواید زیادی برای انسان داشته باشد. البته دقت کنید که وقتی از زیتون های سیاه صحبت می شود، منظور دو نوع به طور طبیعی سیاه و زیتون های سیاه   صنعتی می باشد.