انواع دایناسورها را بهتر بشناسید

  • انتشار: ۱۳ حوت ۱۳۹۸
  • سرویس: اطلس پلاس
  • شناسه مطلب: 80103

بسیاری بر این باورند که نسل دایناسورها چیزی در حدود ۶۵ میلیون سال قبل منقرض شده است. اما در حقیقت ۷۰۰ هزار سال بعد از واقعه اصابت شهاب سنگ که باعث از بین رفتن نسلی از دایناسورها شد، این حیوانات عظیم الجثه روی کره زمین زندگی می کردند. با این مقاله همراه ما دراطلس پللاس باشید و انواع دایناسورها را بشناسید.

معرفی انواع دایناسورها

دایناسورها شاید جزء اولین های کره زمین به شمار بیایند. آنها بزرگترین موجودات و مهره داران روی کره زمین بودند. بزرگترین دایناسور که طول آن به ۸۵ متر می رسیده است و کوچکترین آنها که با وجود کوچکی باز هم خوفناک بودند ۵۰ سانتی متر طول داشتند.

انواع دایناسورها

دایناسور شرزه

از انواع دایناسورها می توان گورگوسو یا دایناسور شرزه را نام برد که جزء گونه دو پا به شمار می رود و پیش از انقراض در شمال غربی آمریکا زیست داشته است.

این دایناسور دو پا زمانی که به سنین بزرگسالی می رسد وزنی در حدود دو تن داشته و پرنده های اردک منقار از طعمه های مورد علاقه آنان بوده است.

دراکوس

دایناسوری گیاه خوار است که شاخ ها و کوهانی نوک تیز دارد و پوزه ای دراز نیز چهزه نازیبای او را نازیباتر می ساخت. این دایناسور در اواخر دوران کرتاسه زندگی می کرده. در سال ۲۰۰۴ باستان شناسان فسیل این جانور را در داکوتای جنوبی کشف کردند.

تریسراتوپس

تریسراتوپس یا سه شاخ چهره، از انواع دایناسور گیاه خوار به شمار می رود. سه شاخ چهره در حدود ۶۸ میلیون سال قبل در آمریکای شمالی امروزی زندگی می کرد.

ظاهر تریسراتوپس با وجود داشتن یک یال استخوانی بزرگ و همچنین سه شاخ، چیزی شبیه کرگدن هایی است که امروزه وجود دارند. طول بدن این دایناسور به ۹ متر بوده و وزنی برابر با ۱۲ تن داشته است.

کرونوسور از انواع دایناسورها

کرونوسور که طولی برابر ۹ تا ۱۱ متر داشته، دارای گردنی کوتاه و سری دراز است. بدن او سفت و سخت است، چهار باله دارد و دمی نسبتا کوتاه و دندان های بلند و تیز، جزء جانوران گوشت خوار بوده است.

آنکیلوسور

این دایناسور نیز قدمتی تا دوره کرتاسه دارد. این موجود وحشتناک و عظیم الجثه نیز در آمریکای شمالی امروزی پدیدار شده است. این دایناسور در میان انواع دایناسورها به دلیل بدنی شبیه به زره و سنگین و دم استخوانی اش معروفیت زیادی دارد.

جیگانوتوسور

این دایناسور عظیم الجثه و دو پا در اوایل دوران کرتاسه تا اواخر آن دوران در آرژانتین امروزی زیست داشته است. این گونه دایناسورها از بزرگترین گوشت خواران زمینی بودند که سرعتی برابر ۵۰ کیلومتر بر ساعت داشته اند.

ترودون

ترودون ها از گونه دایناسورهای پرنده بودند که گوشتخوار و جثه نسبتا بزرگی داشتند. این دایناسورها میلیون ها سال قبل در آمریکای شمالی می زیسته اند. ترودون ها طولی به اندازه ۲ متر داشتند.

تیرانوسوروس

یکی دیگر از انواع دایناسور که با نام تی رکس نیز شناخته می شود از بزرگترین درندگان روی کره زمین بوده و از معروف ترین دایناسورهای دوران کرتاسه به شمار می رفته است.

گونه تکامل یافته تیرانوسوروس چیزی در حدود ۱۲ متر بودند و ۷ هزار کیلو وزن داشتند. این موجود خوفناک به دلیل قدرت فوق العاده فک هایش یکی از بزرگترین گاز گرفتن ها را در میان دیگر موجودات زمینی دوران های مختلف داشته است.

مسکوپس

این گونه دایناسوری طولی به اندازه ۶ متر داشته و وزن آن به چند تن می رسیده است. این دایناسورها در زمان خود بزرگترین حیوانات موجود در روی کره زمین بود. مسکوپس ها اندام بزرگ و آرواره های قدرتمندی داشتند، آنها بر خلاف وضعیت ظاهری شان یک گیاه خوار بودند و از گیاهانی که ارزش غذایی بالایی نداشتند تغذیه می کردند.

یوتاراپتو

از دیگر انواع دایناسورها می توان به این دایناسور ۶۸۰ کیلوگرمی اشاره کرد. او عنوان یکی از بزرگترین درندگان جهان را با خود داشت. این گونه در ابتدای دوران کرتاسه زندگی می کرد. بقایای فسیلی این جانوار در سال ۱۹۷۵ برای اولین بار در مرکز شرق یوتا پیدا شد.

گوگونوپسیدها

این دسته از دایناسورها خزندگانی پستاندار گونه نامیده می شدند. آنها چهره بسیار نازیباتر از سایر دایناسورها داشتند. این درندگان در اواخر دوره پرمین حاکم جهان بودند.

دندان های تیز و شمشیر مانند این گونه دایناسوری بسیار قدرتمند بودند. آنها در هنگام شکار گیاه خواران بزرگ از این دندان های شمشیری استفاده می کردند.

راجاسور

راجاسور یکی از انواع دایناسورها در دسته گوشت خواران قرار داشت که در دوران کرتاسه پسین زندگی می کرده است. این جانور وزنی در حدود سه یا چهار تن و قدی به ارتفاع ۹ متر داشت.

استمنوسوکوس

این دایناسور که به تاجدار سوسمار نیز معروف است در اواسط دوره پرمین در حدود ۲۶۷ میلیون سال قبل زندگی می کرده است. این دایناسور همه چیز خوار، بدنی پهن و گسترده با طولی به اندازه ۳ متر داشته است. این جانوار جمجه ای بسیار بلند و پهن داشت که مزین به شاخ هایی بزرگ بود. فسیل های این جانور آخرین بار در کشور روسیه کشف شد.

تغذیه انواع دایناسورها

اگر بخواهیم بدانیم دایناسورها از چه طریقی تغذیه می کردند، راه های متفاوتی وجود دارد. برای شروع، مطالعه بر روی مدفوع فسیل شده یک دایناسور می تواند به شناسایی رفتارهای غذایی او کمک کند.

مواد فسیل شده داخل معده نیز نشان دهنده نوع تغذیه انواع گونه دایناسور می باشد. به عنوان مثال یک دایناسور پرنده مانند موجوداتی به اندازه ماهی را در برنامه غذایی خود داشته است.

ساختمان دندان های یک دایناسور نیز نشان دهنده نوع تغذیه آنها می باشد. دندان های گوشت خواران درنده بسیار تیز است که به راحتی بتواند شکار خود را خرد کند.

انقراض انواع دایناسورها

همان طور که پیش تر اشاره شد بسیاری از دانشمندان بر این باورند که برخورد یک شهاب سنگ باعث از بین رفتن دایناسورها و منقرض شدن نسل آنها شده است. آنها معتقدند که چیزی حدود ۶۵ میلیون سال قبل برخورد یک شهاب سنگ در مکزیک باعث شده است که چیزی در حدد ۷۵ درصد از گونه دایناسورها از بین برود.

انقراض کرتاسه در حقیقت آخرین انقراض عظیمی است که روی زمین اتفاق افتاده است. این انقراض در حقیقت آخرین انقراض کره زمین است.

برخی زیست شناسان نیز احتمال می دهند که علت دیگری برای انقراض نسل دایناسورها وجود دارد. از جمله موارد احتمالی انقراض آنها می تواند فعال شدن آتش فشان ها و فوران های عظیم آتش فشانی روی سطح زمین باشد.