آموزش سودوکو برای افراد مبتدی و تازه کار

  • انتشار: ۲۷ دلو ۱۳۹۸
  • سرویس: اطلس پلاس
  • شناسه مطلب: 77997

در این مقاله قصد داریم به آموزش سودوکو (Sudoku) به عنوان یکی از مشهورترین بازی های ذهنی دنیا بپردازیم. جدول سودوکو یک بازی فکری قدیمی و سرگرم کننده است که طرفداران زیادی در سرتاسر جهان دارد.

سودوکو مخفف عبارتی ژاپنی است که می گوید «اعدا می بایست تنها باشند» است. تحقیقات علمی ثابت ساخته اند که این بازی در طولانی مدت قادر است موجب رشد قدرت ذهنی، افزایش حضور ذهن و همچنین بالا رفتن قدرت محاسباتی در انسان شود. این بازی جالب همچنین به شکل موثری از ابتلای فرد به بیماری آلزایمر جلوگیری می کند.

اگر چه این بازی محبوب برای نخستین بار در سال ۱۹۷۹ میلادی در یک مجله سرگرمی آمریکایی منتشر شد، اما انتشار آن به شکل مستمر به ژاپن و سال ۱۹۸۶ میلادی باز می گردد. این بازی از سال ۲۰۰۵ میلادی به محبوبیتی جهانی دست یافت و اولین مسابقات آن در سطح ملی در سال ۲۰۰۸ میلادی در فیلادلفیای آمریکا برگزار گردید.

در ادامه روش هایی را به شما آموزش می دهیم که با بهره گیری از آن ها قادر خواهید بود سودوکوهای ساده و دارای سطح سختی متوسط را به راحتی آب خوردن، حل کنید. به یاد داشته باشید که آموزش سودوکو سخت نیست.

آموزش سودوکو

تصویر بالا یک جدول سودوکو معمولی را به نمایش می گذارد. این جدول دارای نه ستون عمودی و نه ردیف افقی است که توسط خطوط پررنگ تری به نه جعبه سه  در سه  تقسیم شده اند. به هر مربع سه  در سه  که به وسیله خطوط پر رنگ تر احاطه شده است یک جعبه گفته می شود. در ابتدا شماری از خانه ها دارای عدد می باشند و هدف شما این است که خانه های خالی را پر نمایید، به صورتی که هیچ عددی در یک ستون، ردیف و جعبه تکرار نشود.

آموزش دو روش سودوکو

با بهره گرفتن از دو روش ابتدایی آموزش سودوکو یعنی «کراس هچینگ» و «اسلایسینگ»، به آسانی قادر خواهید بود بیشتر سودوکوهای آسان تا متوسط را حل کنید. باید بدانید که برای یادگیری روش های پیشرفته تر حل جدول سودوکو، نخست لازم است تا روش های اصلی و پایه را یاد بگیرید.

کراس هچینگ

اولین و راحت ترین روش برای حل سودوکو «کراس هچینگ» (Crosshatching) نام دارد. همیشه در آموزش سودوکو این روش معرفی می شود. در این روش جدول سودوکو را جعبه به جعبه بررسی می کنیم. به این سودوکو توجه کنید:

کراس هچینگ

به اولین جعبه (بالا سمت چپ) توجه کنید. پنج خانه خالی دارد. همه اعداد ۱ تا ۹ می بایست داخل جعبه قرار بگیرند. در نتیجه ۱، ۲، ۳، ۵ و ۹ اعدادی هستند که می بایست داخل خانه های خالی قرار بگیرند.

از عدد دو شروع می نماییم البته فرقی ندارد شروع کار با چه عددی باشد. با توجه به این قانون که «در هر ردیف و ستون هر عدد تنها یک بار می تواند تکرار شود» به اطراف جعبه نگاه نموده، سپس ردیف و ستون هایی را که عدد دو دارند، در ذهن خود (یا با خط) از جعبه حذف می نماییم. نتیجه این می شود:

آموزش سودوکو

کاملا مشخص است که عدد دو می بایست داخل این یک خانه باقی مانده قرار بگیرد.

به همین شکل می توان محل عدد سه را نیز یافت:

آموزش سودوکو کراس هچینگ

این دفعه نیز فقط یک خانه باقی مانده و جایگاه عدد سریعا پیدا شد، اما همیشه هم نمی شود در ابتدای کار به جواب رسید. به عنوان مثال درباره عدد پنج نتیجه به این شکل می شود:

آموزش بازی ذهنی سودوکو

تنها یک عدد در امتداد جعبه قرار دارد و سه خانه خالی باقی می ماند. در مورد یک و نه نیز نتایج مشابهی به دست می آید. در نتیجه  به سراغ جعبه بعدی می رویم.

از عدد سه آغاز می نماییم، نتیجه زیر حاصل می شود:

آموز حل کردن بازی سودوکو

همانطور که مشاهده می کنید دو خانه خالی باقی می ماند. در این باره به نکته زیر توجه کنید.

در حل جدول سودوکو اگر یکی از اعداد جعبه ای را اشتباه قرار دهید، اعداد جعبه های مجاور نیز نادرست می شوند و زنجیره ای از اعداد اشتباه تشکیل می شود. در چنین شرایطی پی بردن به اشتباه اولیه بسیار دشوار خواهد بود. در نتیجه تنها هنگامی عددی را در جدول بنویسید که از صحیح بودن آن مطمئن باشید. این نکته کلیدی آموزش سودوکو را به خاطر داشته باشید که هیچ زمان برای پر کردن خانه ها از حدس و گمان استفاده نکنید.

اسلایسینگ

مورد مهم دیگر در آموزش سودوکو روش «اسلایسینگ» است.  اسلایسینگ تقریبا شبیه روش کراس هچینگ می باشد، با این تفاوت که در این روش در عوض اینکه یک مربع تکی را بررسی نماییم، به بررسی یک گروه ۳ تایی از جعبه ها می پردازیم.

به عنوان مثال در نمونه زیر، قصد داریم عدد هفت را در ۳ جعبه سمت راستی قرار دهیم.

آموزش روش اسلایسینگ

حالا با رسم خطوطی به آسانی می توانیم جایگاه عدد هفت را در جعبه وسطی و سپس در بالایی مشخص نماییم.

دو روش اسلایسنیگ و کراس هچینگ به طور کلی شبیه یکدیگر هستند، اما روش اسلایسینگ موثرتر است.

هر زمان در استفاده از روش اسلایسینگ با مشکل روبرو شدید و در حل جدول گیج شدید، کار را با روش کراس هچینگ ادامه دهید.

با بهره گیری از این دو روش می توان اکثر جداول سودوکوی آسان و همچنین متوسط را حل نمود. تنها کافی است روش را به شکل پیاپی به کار بگیرید و هر بار ببینید که چه اعداد جدیدی را می شود در خانه ها قرار داد. و به همین ترتیب سودوکو رو کامل نمایید.

با اندکی تمرین، به مرور متوجه خواهید شد که نیازی نیست کل سودوکو را برای مکان اعداد زیر و رو کنید. کم کم دست تان می آید که چه جعبه هایی قابلیت اضافه کردن عدد را دارند.

در جدول های سودوکوی سخت پس از مدتی روش های کراس هچینگ و اسلایسینگ با بن بست روبرو می شوند و کار به جایی می رسد که دیگر نمی توان در هیچ خانه ای عدد قرار داد. در اینجاست که آموزش سودوکو وارد مرحله دیگری می شود و لازم است به روش های دیگر روی آورد.

دو روش اسلایسینگ و کراس هچینگ پیش نیاز دیگر روش های حل سودوکو هستند و برای بهره گیری از آن ها می بایست بر این دو روش مسلط شد.