دیپلماسی واکسن

  • انتشار: ۲۰ دلو ۱۳۹۹
  • سرویس: بین المللدیدگاه
  • شناسه مطلب: 106283

هند با ارسال محموله های واکسن کرونا تلاش دارد نفوذ اقتصادی و سیاسی چین را کاهش دهد.

براساس اعلام وزارت صحت عامه افغانستان اولین محموله واکسن کرونا تولیدی هند روز یک شنبه به کابل رسید.
این محموله از راه هوایی از بمبئی به کابل منتقل شد.

وحید مجروح، سرپرست وزارت صحت عامه، گفت افغانستان ۵۰۰ هزار دوز از واکسن کویشیلد تولید شده توسط هند را دریافت نموده است.
آقای مجروح تاکید کرد کارمندان صحی و کارگران خط مقدم اولین کسانی هستند که واکسن را دریافت می کنند.

سرپرست وزارت صحت افزود سالخوردگان و بیماران مبتلا به امراض قلبی، فشار خون بالا و شکر در مرحله دوم واکسن خواهند شد.
این در حالی ست که افغانستان در بیست و چهار ساعت گذشته با ثبت ۲۴ مورد تازه ابتلا به کرونا در وضعیت بد گسترش این ویروس کشنده قرار دارد. آمار کلی مبتلایان به کرونا تا این لحظه در افغانستان به ۵۵ هزار و ۳۵۹ نفر رسیده است که از این میان ۲۳۱۴ بیمار فوت کرده و ۴۸۰۴۱ نفر دیگر بهبود یافته اند.

اولین محموله واکسن ضد کرونای تولید شده در هند در حالی به افغانستان می رسد که کارشناسان امر آن را نوعی رقابت دهلی نو با پکن می دانند.
به گفته کارشناسان هند قصد دارد با استفاده از دیپلماسی واکسن با چین رقابت نماید.
مقامات هندی هنگام تحویل اولین محموله واکسن ضد کرونا به افغانستان اعلام کردند هند علاوه بر افغانستان قصد دارد محموله های واکسن کرونا را به کشورهای کامبوج، مغولستان و کشورهای جزایر اقیانوس آرام ارسال نماید.

دولت نرندا مودی، نخست وزیر هند، در کنار آغاز برنامه ایمن سازی داخلی خود میلیون ها دوز واکسن «استرازنکا پی اِل سی» را به کشورهای نزدیک ارسال می کند تا با رقیب بزرگی مانند چین در آسیا در زمینه واکسن کرونا پنچه در پنچه شود.
هند بزرگ ترین تولید کننده واکسن برای بیماری های گوناگون در سطح جهان می باشد و نارندا مودی با استفاده از این توان بالا قصد دارد ارتباطات منطقه ای هند را گسترش داده سلطه سیاسی و اقتصادی چین را کاهش دهد.
نماینده هند در شهر پنوم پن گفت:«دهلی نو ۱۰۰ هزار دوز واکسن ضد کرونای تولید شده در هند را به کامبوج ارسال می کند. این محموله به درخواست فوری هون سن، نخست وزیر کامبوج، از نارندا مودی به این کشور ارسال می گردد.»
کامبوج از متحدان مهم چین به شمار می رود و انتظار می رود پکن یک میلیون دوز واکسن کرونا را از طریق شرکت دولتی سینوفرم به کامبوج ارسال کند.
سفیر دویانی خوبراگید گفت:«انستیتوت سرم هند علی رغم درخواست های رقابتی متعدد ضمن تهیه واکسن های محموله های ارسالی به کشورهای متحد دهلی نو نیازمندی های داخلی به واکسن را نیز رفع می کند.»
باید گفت هند در قالب برنامه «ابتکار دوستی واکسن» قبلا چندین دوز واکسن ضد کرونا را به کشورهای میانمار، بنگلادش، نپال، سریلانکا و مالدیو ارسال کرده تا این کشورها کارمندان پیشرو خود را در مقابل این بیماری واکسینه کنند.
هند در حالی امروز ۵۰۰ هزار دوز از واکسن ضد کرونای تولیدی خود را به افغانستان ارسال کرد که قبلا نیز برای کاهش سلطه پاکستان، میلیون ها دلار را در افغانستان سرمایه گذاری کرده بود.

پاکستان و چین به عنوان دوستان اقتصادی مهم برنامه های مشترکی برای گسترش توسعه اقتصادی و به دنبال آن سیاسی پکن و اسلام آباد خود در منطقه و جهان دارند. از جمله این برنامه ها باید به کریدور اقتصادی پاکستان و چین اشاره کرد.
هند نیز برای عقب نماندن از بازار رقابت با چین و پاکستان، به افغانستان نگاه جدی دارد. دهلی نو علاوه بر هزینه میلیون ها دلار در قالب پروژه های زیربنایی کمک به زیرساخت های افغانستان طی سال های اخیر به تازگی دیپلماسی واکسن را در پیش گرفته است. به گفته مقامات هندی ارسال محموله های واکسن کرونا به افغانستان در چارچوب «کمک هزینه» به این کشور صورت می گیرد.
آنوراگ سریواستاوا، سخنگوی وزارت خارجه هند، گفت: دهلی نو تاکنون ۱۵٫۶ میلیون دوز واکسن کرونا به هفده کشور دنیا ارسال کرده است، این ارسال در قالب «کمک های انسانی یا قراردادهای تجاری» صورت گرفته است.

وی افزود در هفته های آینده قرار است محموله های واکسن ضد کرونا تولید شده هند به «مغولستان، کشورهای کارائیب و کشورهای اقیانوس آرام» ارسال گردد.
سخنگوی وزارت خارجه هند تاکید کرد بسته به درخواست داخلی و وجود واکسن کافی، دیگر منابع خارجی برای دریافت واکسن کرونا از سوی هند مورد بررسی قرار خواهد گرفت.
هند در حالی ارسال محموله های واکسن ضد کرونا به کشورهای نزدیک و برخی کشورهای دور را آغاز کرده که خود دومین کشور با بیشترین مبتلایان به کرونا می باشد. دهلی نو برنامه ایمن سازی ۳۰۰ میلیون شهروند هندی در برابر ویروس کرونا را تا ماه آگوست به انجام می رساند. این کمپاین در شانزدهم ماه جنوری شروع شد و در دو هفته اول کمپاین ۳ میلیون کارمند بخش صحی این کشور واکسن کرونا را دریافت کردند. کمپاین تزریق واکسن کرونا به تمام جمعیت هند قرار است در فصل تابستان خاتمه یابد.

به هر صورت نباید فراموش کرد که هند به عنوان یک کشوری اتمی می تواند نقش کلیدی در معادلات منطقه ای و فرا منطقه ای بازی کند. این داستان در مورد جنگ و صلح افغانستان نیز صدق می کند. همانگونه که پاکستان با نگاه کامل به مذاکرات صلح دوحه تلاش دارد طالبان را به جایگاهی در قدرت افغانستان برساند که منطبق بر منافع پاکستان حرکت نماید. چین نیز تلاش هایش برای نزدیک شدن به طالبان را آغاز کرده تا از این کانال بتواند ارتباط طالبان با جنبش ترکستان شرقی را قطع کرد خیالش از ناآرامی ها در ولایت سین کیانگ راحت شود.
دهلی نو با علم به تنگ شدن فضا برای خود در صورت موفقیت پروژه های چین و پاکستان به ویژه در افغانستان سخت در تلاش است برای کاهش سلطه و نفوذ پاکستان و چین در منطقه و افغانستان هزینه کند. ارسال محموله های واکسن کرونا به کشورهای نزدیک و احتمالا برخی کشورهای دورتر نیز در همین راستا صورت می گیرد. استفاده از نیازمندی های کشورهایی مثل افغانستان، کامبوج، مغولستان و برخی کشورهای دیگر به واکسن کرونا فرصت خوبی برای هند فراهم کرده تا بتواند عرض اندام کند و به نفع خود متحد سازی نماید. این نوع رقابت را باید دیپلماسی واکسن نامگذاری کرد.

منبع

نظرات(۰ دیدگاه)

نظر شما چیست؟