راهنمای تست چای سیاه و تشخیص چای خوب

  • انتشار: ۲۳ جدی ۱۳۹۸
  • سرویس: اطلس پلاس
  • شناسه مطلب: 73935

چای یکی از صدها نوشیدنی مرسوم در دنیاست و البته از پرطرفدارترین نوشیدنی‌ها در بین ایرانیان. به دلیل این که سالانه مقدار زیادی چای به کشور وارد می‌شود، تشخیص و تست چای مرغوب و با کیفیت از چای‌های تقلبی و دارای مواد افزودنی کمی نیازمند دقت است.

از آنجا که این مسئله ممکن است دغدغۀ خیلی‌ها باشد ما در این مقاله از خبرگزاری اطلس، بر آن شده‌ایم تا شما را با روش‌های تشخیص یک چای مرغوب از تقلبی آشنا کنیم.

انواع چای

در سراسر جهان چای به سه شکل در حال تولید است. چای سیاه، چای سبز و چای اورنگ.

چای سیاه

گیاه چای پس از چیده شدن، وقتی به صورت تازه برای عملیات تخمیر فرستاده شود، تغییر رنگ داده، بو و مزۀ آن هم تغییر می‌کند و پس از خشک شدن به چای سیاه تبدیل می‌شود.

چای سبز

اگر گیاه تازۀ چای بدون انجام عملیات تخمیر به سرعت خشک شود چای سبز تولید می‌شود. چای سبز رنگ کمتری نسبت به چای سیاه دارد ولی خواص آن بیشتر است.

چای اورنگ

این چای چیزی بین چای سیاه و سبز است، عملیات تخمیر به صورت کامل بر روی آن صورت نمی‌گیرد و به اصطلاح نیمه تخمیر است. تولید این نوع از چای فقط در کشور چین صورت می‌گیرد.

فصل برداشت چای

فصل‌های بهار، تابستان و پاییز زمان برداشت چای هستند.
در فصل بهار به دلیل اینکه هنگام برداشت قسمت‌های چوبی برگ چای کمتر است، چای مرغوب‌تری تولید می‌شود و چای بهاره به عنوان بهترین نوع چای شناخته می‌شود. هر چه از فصل بهار می‌گذرد چای به تدریج دارای مرغوبیت کمتری می‌شود.

مزرعه چای

روش‌های تست چای سیاه

اندازه چای، یعنی درشتی و ریزی آن، رنگ چای و عطر آن جزء مواردی است که معمولا هنگام خرید به آنها توجه می‌کنیم. چای‌ در انواع مختلفی به صورت فله‌ای در بازار یافت می‌شود، چای ترش، سه پنکه، باروتی و بسیاری نام‌های دیگر.

این چای‌ها همه از ریشۀ یک گیاه هستند. ولی به دلیل اینکه چای به سرعت دچار تغییرات ظاهری‌ می‌شود، تحت تأثیر آب و هوای محیط به اشکال مختلف یافت می‌شود.

بوی چای

برای تست چای، در هنگام خرید حتما به بوی آن توجه کنید، چای سیاه اصل بوی خیلی غلیظی ندارد، برخلاف نمونه های بی کیفیت که از اسانسهای صنعتی استفاده میکنند و دارای بوی اغراق شده و سنگین میباشند.

اندازۀ چای

برای تست چای، اندازۀ آن یکی از نکاتی است که در هنگام خرید باید مورد توجه قرار دهیم. چای سیاه اصل به صورت درشت در بازار عرضه می‌شود. چای ریز چای چندان خوبی نیست.

خشکی و زبری چای را با دست‌ لمس کنید. در میان دانه‌های آن، برگ‌های باز نشدۀ چای به مقدار زیاد دیده می‌شود.

تست چای

تست چای در آب سرد

چای مرغوب اگر در آب سرد ریخته شود، رنگ خیلی کمی پس می‌دهد زیرا در عملیات فرآوری، از رنگ های مصنوعی استفاده نشده است. برخلاف چای های تقلبی رنگ د ار که درآب سرد هم فوری رنگ آب عوض میشود.

دم کشیدن چای

مرغوبیت چای را تا قبل از اینکه دم نکشد نمی‌توانیم تشخیص دهیم. تشخیص چای مرغوب و سالم فقط در هنگام دم کردن میسر است.

چای مرغوب برای دم کشیدن نیاز به ۲۰ دقیقه زمان دارد. سرعت در دم کشیدن چای نشانۀ عدم کیفیت و تقلبی بودن چای است. دیر دم کشیدن چای یکی از روش‌های تست چای اصل است.

شما همچنین میتوانید چای را پس از دم کردن در یک لیوان شیشه‌ای بریزید، بگذارید بماند. بعد از ۲۴ ساعت به آن نگاه کنید، اگر رنگ چای سیاه و ته نشین شد و بعد از آن لیوان به سختی شسته شد، چای شما دارای رنگ مصنوعی است.

رنگ چای

رنگ چای از موارد مهم دیگری است که هنگام خرید باید به آن دقت شود. چای سیاه مرغوب رنگ سیاه مایل به قرمز دارد.

از دیگر روش‌های تست چای، می‌توان به رنگ چای پس از دم کشیدن اشاره کرد. چای طبیعی و مرغوب رنگش سیاه و کدر نمی‌شود.

اگر یک لیوان چای اصل به مدت چند ساعت در یک لیوان بماند، رنگ آن فقط کمی مات می‌شود. اما چای تقلبی سیاه رنگ می‌شود.

چای طبیعی بعد از دم کشیدن به رنگ آلبالویی مایل به قهوه‌ای در می‌آید. شاید رنگ چای کمتر از عطر آن در شناخت چای اصل از تقلبی به ما کمک کند.

تست چای

در چای اصل و طبیعی از عطر و شکلات استفاده نمی‌شود. هل و لیمو تنها موارد مجاز برای عطر دار کردن چای هستند. به چای ایرانی هیچ عطر و اسانسی اضافه نمی‌شود.

هر چقدر چای تازه دم تر باشد، عطر و طعم آن بهتر است. بو و مزۀ چای مانده تغییر می‌کند و به دلیل آزاد شدن کافئین موجود در آن، دیگر خواص یک چای تازه دم را ندارد.

خاصیت در رفع خستگی که یکی از خواص نوشیدن چای است، در چای مانده وجود ندارد.

روش دم کردن چای

برای اینکه چایی خوش طعم و خوش رنگ داشته باشیم باید در هنگام دم کردن آن دقت بیشتری کنیم. برای این منظور بهتر است از کتری و قوری چینی استفاده کنید.

سرامیک‌های لعابدار و ظروف شیشه‌ای نیز بعد از چینی در مرتبۀ دوم برای داشتن یک چای خوب قرار دارند.

اگر می‌خواهید چای زودتر دم بگیرد، قبل از ریختن چای قوری را زیر آب گرم بگیرید. با این کار دیواره‌های قوری گرم شده به سرعت دم شدن چای شما کمک خواهند کرد.

برای اینکه چای خوشمزه و خوش طعمی داشته باشید بهتر است داخل کتری یا سمار را با آب سرد پر کنید. استفاده از آب گرم و یا داغ برای سرعت در جوش آمدن آب، باعث کدر شدن و تغییر طعم چای می‌شود.

بعد از جوش آمدن آب، کمی صبر کنید تا قلیان آن کم شود. پس از ریختن چای خشک، دو سوم قوری را از آب جوش پر کنید و یک سوم باقیمانده را خالی بگذارید.

با توجه به نوعی چایی که مصرف می‌کنید، زمان دم کشیدن آن هم متفاوت است. چای سبز بین سه تا پنج دقیقه طول می‌کشد تا دم بکشد.

اگر می‌خواهید چای سیاه را زود دم نوش جان کنید، بین پنج تا هفت دقیقه بگذارید دم بکشد. اما اگر می‌خواهید چای دیر دم داشته باشید باید به مدت بیست دقیقه چای شما دم بکشد.

بیشتر از این زمان دم کشیدن کیفیت چای شما را کاهش می‌دهد.