دلیل شوق ترامپ برای دیدار با مقامات ایران چیست؟

  • انتشار: ۳ میزان ۱۳۹۷
  • سرویس: سیاست
  • شناسه مطلب: 48219
دونالد ترامپ

با آغاز نشست مجمع عمومی سازمان ملل، اظهارات مقامات آمریکایی درباره تمایل ترامپ برای دیدار با مقامات ایران بیش از هر زمان دیگری افزایش یافته است.


به گزارش خبرگزاری اطلس، اظهارات مقامات کاخ سفید طی ماه‌های اخیر درباره آمادگی دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور آمریکا، برای دیدار با مقامات ایران باعث شده است که هفتاد و سومین نشست سالانه مجمع عمومی سازمان ملل در نیویورک با دقت و حساسیت بیشتری از سوی رسانه‌های جهان دنبال شود.

ترامپ از زمان خروج از برجام در اردیبهشت/ثور سال جاری بیش از 15 بار یعنی تقریبا “هفته‌ای” یکبار در سخنرانی‌ها، ملاقات‌ها یا در توییت‌های خود علناً یا تلویحاً از تمایل خود برای دیدار با رئیس‌جمهور ایران سخن گفته که آخرین مورد آن به دیدار با امیر کویت در کاخ سفید باز می‌گردد.

در این میان، مقامات دولت او نیز در مصاحبه با رسانه‌های مختلف مدعی شده‌اند که “رئیس‌جمهور آمریکا آماده ملاقات با رهبران ایران است” و با سفر سران جهان به نیویورک برای شرکت در نشست مجمع عمومی سازمان ملل، این درخواست‌ها پر رنگ‌تر از قبل شده‌اند؛ به طوریکه “مایک پمپئو”، وزیر خارجه آمریکا، روز یکشنبه در مصاحبه با ان‌بی‌سی «NBC» صریحا اعلام کرد ترامپ مایل است با روحانی در حاشیه نشست مجمع عمومی دیدار کند.

اما چرا ترامپ تا این اندازه مشتاق به ملاقات با مقامات ایران است و چه هدفی را در پس این اظهارات جستجو می‌کند؟برای کسانی که از نزدیک تحولات داخلی آمریکا را دنبال می‌کنند، پاسخ به این پرسش چندان دشوار نیست.

سوای هدف نخستی که مقامات آمریکایی از طرح چنین پیشنهاداتی برای اختلاف‌افکنی و ایجاد شکاف میان مردم و حاکمیت دنبال می‌کنند، مساله اصلی به ناکامی ترامپ در عرصه سیاست خارجی و تاثیری که این ناکامی می‌تواند بر نتایج انتخابات ماه آینده کنگره داشته باشد، باز می‌گردد.

به بیان دیگر، ترامپ به دلیل انتقادات شدیدی که در عرصه سیاست خارجی بر او وارد است، برای مقاصد سیاسی داخلی خود و جلوگیری از شکست جمهوری‌خواهان در انتخابات میان‌ دوره‌ای آتی به یک ”دستاورد دیپلماتیک ملموس و قابل عرضه“ نیاز دارد؛ به ویژه آن که تلاش‌های دیپلماتیک او و دولتش در رابطه با کره شمالی نیز بر خلاف پروپاگاندای رسانه‌ای سنگین آنها نتایج عملی قابل‌قبولی به همراه نداشته است.

در چنین شرایطی، نیاز او به رویارویی مستقیم با مقامات ایرانی باعث شد که پس از رد پیشنهاد مذاکره او از سوی ایران، «نیکی هیلی» نماینده آمریکا در سازمان ملل ماه گذشته اعلام کند که رئیس‌جمهور آمریکا در 26 سپتامبر (4 مهر) همزمان با برگزاری اجلاس سالانه مجمع عمومی سازمان ملل، [در اقدامی غیرمعمول] ریاست نشستی را درباره ایران در شورای امنیت سازمان ملل برعهده خواهد گرفت و روحانی نیز می‌تواند در این نشست شرکت کند!

به نوشته باشگاه خبرنگاران،پس از آنکه مشاوران کاخ سفید هشدار دادند که برگزاری چنین نشستی، این فرصت را در اختیار نماینده ایران قرار خواهد داد تا به انتقاد از آمریکا در شورای امنیت بپردازد، مقامات آمریکایی با عقب‌نشینی از موضع اولیه خود اعلام کردند موضوع این نشست گسترده‌تر از بحث درباره ایران خواهد بود اما ترامپ جمعه گذشته مجددا در اقدامی هدفمند در توییتر خود به صراحت عنوان کرد که موضوع نشستی که روز چهارشنبه (فردا) ریاست آن را در شورای امنیت برعهده خواهد داشت، “ایران” خواهد بود تا شاید به نوشته بلومبرگ، از این طریق، سرانجام مواجهه‌ای بین او و روحانی در سازمان ملل صورت گیرد.

اما روحانی همانطورکه روز شنبه در یادداشتی برای واشنگتن‌پست نوشت که پیشنهاد مذاکره‌ی ترامپ، صادقانه و واقعی نیست، روز گذشته نیز در نشستی که در نیویورک با مدیران رسانه‌ای آمریکا داشت با این عبارت که «شما با کسی می‌نشینید و قهوه می‌خورید که به تغییر رفتارش امید داشته باشید”، عملا هرگونه دیدار و مواجهه با رئیس‌جمهور آمریکا در حاشیه مجمع عمومی سازمان ملل را برای کسانی که در آمریکا منتظر شنیدن پاسخ مستقیمی از زبان او بودند، منتفی اعلام کرد.

نظرات(۰ دیدگاه)

نظر شما چیست؟